М. Найденов: Бизнесмени платиха полетите ни до Косово и Йордания
Мирослав Найденов   
Източник: БГНЕС
9

Б изнесмени платиха полетите ни до Косово и до Йордания, заяви по време на предпоследното заседание на Временната анкетна комисия за използването на "Авиоотряд 28" бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов.

За голяма част от полетите продължаваме да нямаме данни кой е бил на борда, коментира в началото на заседанието председателят на комисията Венцислав Лаков.

Той разказа, че комисията обаче разполага с информацията, че тогавашният министър на земеделието Мирослав Найденов е бил начело на делегация до Прищина, летяла с военно-транспортен самолет "Спартан" на 18 август 2011 г.

От комисията са получили информация от МЗХ, че няма данни каква е била целта на посещението до Прищина.

"Учудва ме отговорът на МЗХ за полета до Косово, екипът, подготвил информацията до парламентарната комисия е същият и в момента, и те много добре знаят целта на посещението. Полетът е осъществен на 17 август 2011 г.", заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

"Дни преди това на извънредно посещение в България беше вицепремиерът на Косово с молба за хуманитарна помощ, тогава имаше нарушена доставка на основни хранителни продукти за Косово. Имаше среща между премиерите на двете страни, на която присъствах и аз. Апелираха към нас от България да започнат да идват доставките, които те обикновено получават от Сърбия. Взе се решение аз да сформирам бизнес делегация", разказа той.

"В Прищина проведох среща с премиера на Косово, имаше и форум, на който представители на българския бизнес направиха контакти с търговски вериги от Косово, този полет беше платен от бизнесмените, участвали в делегацията. Прибрахме се в същия ден, в който и излетяхме", обясни той.

"Не виждам финансов проблем. Помогнахме в този случай и български хранителни стоки успяха да влязат в Косово",

коментира Найденов.

Председателят на комисията обясни, че данните показват, че разходите по този полет до Прищина в размер на над 8000 лева са платени чрез трансфер от МЗХ към МО, т.е МЗХ е платило на МО полета.

Найденов разказа, че и полетът му с "Авиоотряд 28" до Йордания през март 2011 също е платен с бизнесмените, участвали в делегацията му. Ползвахме "Авиоотряд 28" и при наводнението в село Бисер, тогава ползвахме "Кугър" на ВВС.

"Кугър" ползвахме и при блокадата на българо-гръцката граница и при пожара над Бистрица, разказа Найденов.

Много пъти съм бил част от екипа на министър-председателя при негови визити на различни региони при откриването на различни инфраструктурни обекти, най-често в тези пътувания министър-председателят Бойко Борисов е бил придружаван от мен, от министрите на регионалното развитие Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова, министърът на транспорта, министърът на културата.

Тези полети са доста, нямам спомени колко са, каза още бившият министър на земеделието.

На място се качвахме в колите от кортежа на премиера, които ни чакаха, често самият министър-председател Бойко Борисов шофираше автомобила, в който се качваха няколко министри, добави той.

При посещения за откриване на инфраструктурни обекти и министър-председателят, и министрите сме отсядали в ловните резиденции, и предполагам, че затова те фигурират като дестинации, до които е летял "Авиоотряд 28", уточни Найденов. Не сме ловували. На полетите, на които аз съм присъствал фолк изпълнители не съм виждал, подчерта той.

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров също бе изслушан от временната анкетна комисия в Народното събрание.

По думите му

полетът на "Авиотряд 28" за мача между "Чавдар" и "Бистришките тигри" не е платен от него, а от ФК "Чавдар" Етрополе, чийто почетен президент е.

Той отхвърли информацията, че до плащането на разходите на "Авиоотряд 28" до Етрополе се е стигнало след бас между него и тогавашния премиер Бойко Борисов.

"Не съм бил на борда, когато футболистите са летели, но участвах във футболната среща. Клубът на Етрополе плати една сума първоначално, след това се доуточняваше още една сума във връзка с летищните такси. Не бих твърдял дали "Авиоотряд 28" има право да извършва такива полети, мога да кажа със сигурност, че полетът е платен с летищните такси. Дали е целесъобразен и законен не мога да отговоря", заяви той по време на заседанието на комисията.

Председателят на анкетната комисия Венцислав Лаков обаче му обясни, че точно този полет е ощетил данъкоплатците, защото на практика е платен само разходът за гориво без да са включени летищните такси и другите допълнителни разходи. Този полет е доказателство, че е нарушено законодателството. Извършено е документално нарушение и от страна на принципала на "Авиоотряд 28", който по онова време е бил Бойко Борисов, коментира Лаков. Според него има две основни нарушения в този полет: фактът, че документите за него са издадени след осъществяването на полета и фактът, че "Авиоотряд 28" изобщо не може да превозва срещу заплащане. Лаков напомни, че платената сума за превозването на "Бистришките тигри" и "Чавдар" до Варна е точно 23 163 лева.

По време на заседанието, Лаков съобщи и, че над 14 хил. лева е струвало пътуването на Бойко Борисов до Испания за мача между Реал Мадрид и Барселона.

Комисията за "Авиоотряд 28" е получила информация от МВнР за полети на авиоотряда, за които до този момент не са имали данни. На 10 април 2010 година министър-председателят Бойко Борисов е имал среща с лидера на испанската Народна партия Мариано Рахой, присъствал е и на мача Реал - Барселона, полетът е струвал над 14 хил. лева, съобщи Венцислав Лаков.

"През май 2010 година Бойко Борисов е посетил Щутгарт, където е участвал в откриване на българска инвестиция, на 20 октомври същата година той е бил в Мюнхен за икономически ден на България, на 6 ноември 2010 година Борисов е бил в Италия за благотворителния мач, договорен със Силвио Берлускони", добави Лаков.

От данните от външно министерство става ясно, че през януари 2011 г.

Бойко Борисов е летял до Япония, за да връчи купата в януарския турнир по сумо, като полетът е струвал 77 293 лева.

Пътуването на Борисов до Турция за работен обяд с Ердоган през юни 2011 г. е струвало 26 840 лева.

От други документи, които комисията е получила от Министерството на отбраната, става ясно, че военна техника е използвана под наем от филмови продукции. Отправих запитване до МО кога и какви договори са били сключване за използване на армията за снимане на филми, получих писмо от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната, че са намерени поне два договора за ползване на военна техника с фирмата на Дейвид Варод "Ню Бояна филмс", обясни председателят на комисията.

Единият договор е от 10 октомври 2011 година и той е за наемане на летателна техника за филма "Непобедимите 2". Разрешението, с което е дадена техниката, е подписано от Аню Ангелов. С договора е нает хеликоптер "Кугър" за 212,50 лева на летателна минута. Другият договор е с "Ню Бояна филмс" и с него са наети два танка и няколко БТР-и.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности