Мнозинството организира изборите по свой вкус
На днешното извънредно заседание на Народното събрание   
Източник: БГНЕС
8

С гласовете на БСП, ДПС, "Атака", "Ред, законност, справедливост" и 8 независими депутати Народното събрание реши на предстоящите избори за национален парламент ще бъдат избрани 31 мажоритарни депутати и 209 по пропорционалната система с кандидатски листи на партии и коалиции.

"За" гласуваха 128 депутати, 85 бяха "против" и 15 се въздържаха. На второ четене бяха приети текстове от промените в Закона за избиране на народни представители.

На 8 процента прага беше повишен процентът за влизане в парламента за коалиции, независимо от колко партии се състоят. Досега изборната бариера за партии и коалиции беше 4 процента. За повишаване на изборния праг гласуваха 135 депутати, 59 бяха против и двама се въздържаха.

"Атака" и РЗС подкрепиха и този текст.

Всеки избирател ще има право на един глас за избор на мажоритарен кандидат в едномандатен избирателен район и един глас за избор с кандидатски листи на партии или коалиции в многомандатен избирателен район. За избран ще се смята мажоритарният кандидат, получил най-много гласове. Разпределението на мандатите по пропорционалната система ще се извършва по метода на Хеър-Ниймайер, който заменя досегашния метод Д`Ондт.

Депутатите спориха близо шест часа.Само за спорните текстове, внесени от БСП и ДПС след първото четене, се изказаха 17 народни представители.

"Управляващите са решили да откраднат тези избори, така както откраднаха бюджетните пари от излишъка и европейските фондове, каза председателят на Демократи за силна България Иван Костов.

„Правят го в тази зала с конкретни предложения в избирателния закон и в съда с абсолютно непозволения опит да бъде спряна регистрацията на СДС за изборите и по този начин да се саботира явяването на дясната коалиция на тези избори.

Това няма да успее. Това не се прави със средствата на съда. Има политически действия за противодействие и ние ще противодействаме с тези политически средства. Има как да бъде решен този въпрос. Това е опит да се саботират изборите", заяви Костов.

Тодор Батилов от "Атака" посочи, че ако се приеме въвеждането на мажоритарен избор, ще бъде нарушена конституцията. Нарушава се пасивното избирателно право и не всички ще бъдат равни пред закона, посочи той.

Моята парламентарна група отчита особената значимост на този закон и затова сме в пленарната зала, отбеляза Батилов. Той посочи, че "Атака" е против изкривяването на избирателната система. Като въведем 31 или 58 мажоритарни кандидати, осакатяваме напълно мажоритарната идея за избор на личности, смята Батилов.

Ангел Найденов от БСП защити позицията, че различната тежест на мандатите не означава, че се накърнява пасивното право на избирателите, защото във всеки район има право на избор на един мажоритарен кандидат.

Даваме си сметка, че има недостатъци на системата и неслучайно първият вариант, предложен от Коалиция за България, беше за 58 кандидати при различна изборна география, за да се изравни тежестта на мандатите, обясни Найденов.

Според него това предложение не е получило подкрепа и затова от левицата са направили друго - за избор на 31 мажоритарни кандидати. Найденов отбеляза, че и сега има различна тежест при пропорционалните листи.

 Крачката може да не е достатъчно радикална, но промяна трябва да има и крачката трябва да бъде направена тук и сега, обясни Мая Манолова от БСП. По думите й недостатъци има, но това не трябва да бъде алиби за парламентарните групи да не подкрепят промяна в избирателната и в политическата система.

Независимият депутат Николай Камов (напуснал Коалиция за България) посочи, че пред депутатите "по куп причини има едно недоносче" и те са принудени да избират какво е възможно да подкрепят от договорките на две политически партии - БСП и ДПС. Той апелира да се направи първата крачка във въвеждане на мажоритарен елемент и каза, че ще подкрепи мажоритарен избор на 120 депутати.

Марина Дикова от НДСВ също се обяви против натиска на БСП и ДПС. Тя каза, че третото гласуване в комисията по изборното законодателство на предложението за 31 мажоритарни кандидати е в противоречие с правилника на всяка комисия.

Според Дикова предложението не следва да се разглежда по същество, защото се различава от предложенията на първо четене. Начало за мажоритарен избор на народни представители не се слага, каза Дикова. Когато сме тръгнали да правим промяна, или да я правим както трябва, или въобще да не я правим, отбеляза тя.

Според народната представителка тези 31 кандидати няма да имат никаква тежест при формирането на волята на Народното събрание. Дикова посочи, че в някои райони ще се договорят определени партии и ще си разпределят мажоритарните кандидати или местни бизнеспартии ще си напазаруват свои кандидати и ще имат своя парламентарна група в следващото Народно събрание.

По отношение на мажоритарния елемент една част от депутатите в новата парламентарна група на "Движение НАПРЕД" ще гласува "въздържал се", а друга - "против", но всички от групата ще отхвърлят 8-процентната бариера за коалиции, каза Красимир Каракачанов.

По думите му управляващите търсят служебна победа, което не е добре за българското общество.

Независимият депутат Лъчезар Иванов, представящ извънпарламентарната партия ГЕРБ, каза, че предложеното е имитация на мажоритарност, демагогия. Подменя се всъщност функцията на Народното събрание, въвежда се възможност за двукамерност на българския парламент, което отсъства от конституцията, добави той. ГЕРБ настоява за преференциална избирателна система с петпроцентов праг за пренареждане на листата.

Отцепелият се от ДСБ независим депутат Димитър Абаджиев, който е един от вносителите на предложението за повишаването на прага за влизане в парламента на коалициите, обясни, че искането за различен праг на партиите и коалициите се прави заради равнопоставеността, срещу безпринципните коалиции и в съответствие с практиката в европейски страни.

Абаджиев твърди, че не може да се изисква един и същи праг на доверие от партия и от коалиция от няколко партии. Той отбеляза, че практиката да се третират по различен начин партиите и коалициите съществува в българското законодателство - има различни депозити за партии и коалиции.

Каква по-безпринципна коалиция от тази, която се събира, за да прескочи прага за една партия, отбеляза още Абаджиев. По думите му различният праг за партии и коалиции е практика в Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Италия.

Според Ваньо Шарков от СДС повишаването на прага за влизане в парламента не прави политическата система по-стабилна. Предизборните коалиции са много по-честни пред българските граждани, защото се правят от партии със сродни платформи, отбеляза той. Много по-безпринципна и безчестна е следизборната коалиция, която се прави само заради властта.
Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 8 минути

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 36 минути

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 1 час

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 1 час

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 2 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист