М. Кунева: Искаме да върнем Европа в България и България в Европа
Меглена Кунева   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
119

Нашите три основни цели са икономиката да тръгне нагоре, а с това да се покачат заплатите и да се намали безработицата. Да върнем реда и правото в страната, което ще направи живота ни по-честен, по-приятен и по-нормален. В крайна сметка, искаме да върнем Европа в България и България в Европа.

Това, за което ще работим всеки ден, е България да бъде една нормална, европейска и просперираща страна. Такава, каквато си я представях преди 8 години, когато подписах договора за присъединяване в Европейския съюз и такава, каквато ние и най-вече нашите деца заслужаваме тя да бъде, казва лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в интервю с Петя Димитрова от Vesti.bg.

- Доколко увеличаването на доходите е сред акцентите в програмата на "България на гражданите" и как планирате да се осъществи то?

- Увеличаването на доходите, заедно с борбата с безработицата, са първият и основен акцент в нашата програма. От всички мои пътувания, които направих през последната година, от всички разговори и срещи с хора, разбрах ясно, че това е най-големият проблем в страната. Изобщо, най-големият урок, който научих през последната година беше, че е време политиката да спре да бъде политика на големите проекти - влизането на България в НАТО, в Европейския съюз, постигането на малък бюджетен дефицит.

Днес, когато вече сме в Европа, политиката трябва да бъде политика за хората. Така конструирахме и нашата програма и нашата основна цел е да увеличим доходите и намалим безработицата. Никого няма да излъжа, че това ще стане лесно или веднага, но мога да гарантирам, че ние знаем как да го направим.

На първо място, ще спрем държавната закрила на монополите - това ще освободи икономиката и от една страна ще паднат цените на някои основни стоки и услуги, а от друга, ще се отворят нови работни места и ще се повишат заплатите.

По-голямата задача ще бъде да върнем реда и правото в България, за да може да се прави бизнес и да се работи по правилата - така, както е в Европа. Третата стъпка е да направим администрацията в страната максимално ефективна - в това самата аз съм силна и най-добре зная как да го направя. Това са стъпките, които трябва да се предприемат, за да заработи българската икономика, да се увеличат заплатите и да падне безработицата.

- Според социолозите има шанс именно вашата партия да има решаващ глас в това кой да управлява страната в следващите четири години. В какво правителство бихте участвали или какво правителство бихте подкрепили?

- В нашата партия взехме недвусмисленото решение, че в коалиция с партиите ГЕРБ и БСП ние няма да влезем при никакви обстоятелства. Тези партии не просто купуват, манипулират и рекетират по време на избори, но това са партиите, които провалиха моята лична европейска мечта - това България да бъде равноправна част от Европа и да достигне нейния стандарт на живот и нейния стандарт за правова и свободна държава за няколко години.

Това са партиите, които промениха курса на страната на 180 градуса и я пратиха по хлъзгавата пързалка на икономическия колапс. За това няма как да направя коалиция с тях.

Оттам нататък мога да говоря чак след изборите - трябва да видим как ще се подредят партиите и дали ще има някакъв шанс да се състави едно нормално правителство от хора, които са се доказали в сферите си и имат желанието да работят за страната си. Всичко зависи от гласа на хората и аз искрено вярвам, че те няма да позволят страната ни да продължи по курса, който е поела още дори и ден.

- Как предлагате да се реформира съдебната система?

- Това е много важен въпрос и аз самата се чувствам най-комфортно, когато трябва да отговарям на такива конкретни въпроси. Първият проблем на съдебната система е, че партиите кадруват в нея и си купуват и разменят влияние.

Това прави политическата класа ненаказуема и дава възможността политиците да следват своя, а не обществения интерес. Това е и разликата между България и Европа.

В Европа, дори и да сгрешиш запетаята на декларацията си за доходите, влизаш в затвора. А в България днес виждате ли какво става? Министрите се подслушват един друг, влизат в кабинетите си със скрити устройства, раздават се подкупи и какво ли не и накрая какво се случва? Нищо, пълна безнаказаност.

Вторият проблем в правосъдната система, е липсата на баланс при разпределяне на работата. Това създава възможността някой съдия или прокурор, например, да иска да си свърши работата точно и добре, но просто физически да няма тази възможност, защото е затрупан, а пък друг, който не е съвестен да може да оправдае нехайството си по някое ключово разследване с това, че е бил твърде зает.

Третата стъпка, е въвеждането на конкурси и обективни критерии на всяка крачка в развитието на кадрите в правосъдната система - така ще изчезне връзкарството, а в кариерата ще напредват само хората, които наистина се борят с престъпността.

Когато изпълним тези три точки, България ще има истински работеща правосъдна система, както е в западните страни. Тогава и икономиката ще работи добре, и целият ни живот ще бъде по-честен, и децата ни ще могат да просперират.

- В програмата на "Движение България на гражданите" са включени някои от исканията на протестите от зимата за промени в Конституцията. Сред тях е даването на право на гражданите да сезират Конституционния съд. Как ще коментирате опасенията на експерти, че е възможно това да създаде хаос заради непознаването на функциите на институциите у нас?

- Ама разбира се, че трябва гражданите да имат право да сезират Конституционния съд. Как си представяте, че е в Европа? Всеки европеец може да сезира европейските институции, но не всеки българин може сезира българските. Това е въпрос на цивилизационен избор, а не на познаване или непознаване на институционални функции. Разберете, че ако ще сме в Европа, ще сме в Европа. Ако решим да не сме в Европа, обаче, децата ни ще си съберат багажа и ще отидат там, а ние ще си останем тук сами. За това България ще трябва да се върне в Европа - за да останат децата ни тук.

- В предизборната програма на Движението е записано, че предлагате фигурата на заместник-министрите да бъде премахната. Какво би означавало това за начина на работата на министерствата?

- Точно така. Това означава, че работата на министерствата ще се подобни неимоверно. На първо място заместник-министрите са политически фигури - назначават се, защото са близки до някоя партия. Като се премахнат, на тяхно място ще има администратори, които се назначават само и единствено с конкурси с обективни критерии. Това ще качи нивото на управление в ресорите в пъти.

Второ, обществена тайна е, че корупционните схеми минават през заместник-министрите, защото те едновременно не са в светлината на прожекторите, но се ползват с политическа закрила. Когато те бъдат премахнати, с тях си отива и политическата закрила и този път за корупция изведнъж изчезва.

На трето място, това ще спести огромни количества пари, които иначе отиват за финансиране на работата на заместниците. Това ще направи цялата държава по-ефективна и ще даде възможността или да се намалят някои плащания към държавата, или да се увеличат някои социални разходи.

- Запозната ли сте и как ще коментирате управленските приоритети, изготвени от утвърдени експерти, в Хартата за добро управление на България в периода 2013 - 2018 г.?

- Да, запозната съм с Хартата и искам да благодаря на експертите, които са работили по нея. Така, между другото, се работи и в Европа - експертите пишат своите анализи, а политиците ги четат внимателно. За това и няма политически произвол.

Като цяло, приоритетите в нашата програма и тези в Хартата съвпадат в 99%. Това лесно се вижда, вижте например предния си въпрос - личната конституционна жалба. Точно това пише и в нашата програма и в Хартата, а и Вие ме питате за него. Значи, обществото знае, че това е необходимо, но въпреки това, то все още не е въведено.

Същото се отнася и за другите приоритети.

Затова искам да кажа на хората да отидат и да гласуват на 12-ти май. Защото ние като граждани сме длъжни да изразим своята позиция.

Ако Вашите читатели искат да гласуват за "Движение България на гражданите", аз мога да ги уверя, че моята цел е България да се превърне в тази нормална, европейска и просперираща страна, която си представях, когато подписвах договора за присъединяване към Европейския съюз.

Коментари 119
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

119 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 29 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 12 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 14 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 14 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини