Конституционните промени - акцент за новия сезон в НС
Източник: БГНЕС
6

Н овият политически сезон в Народното събрание започна с декларации на управляващите за готвената съдебна реформа и за промени в конституцията. От БСП обявиха, че страната има нужда от ляво управление и разкритикуваха властта, че не спазвала обещанията си. От ДПС пък декларираха, че биха подкрепили инициативите на управляващите, ако правителството се освободи от Патриотичния фронт.

ГЕРБ ще предложи комисия за промени в конституцията и ще подкрепи твърдо правителствените предложения за съдебна реформа, стабилност и устойчивост на държавата чрез постигане на европейски стандарти в съдебната система, заяви като приоритет на най-голямата парламентарна група през лятната сесия на 43-то Народно събрание председателят й Цветан Цветанов.

Призвани сме да работим във все по-тясно сътрудничество с всички партии по основните национални приоритети, очаквам в парламента да доминира съгласие и консенсус, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветан Цветанов декларира, че депутатите от ПГ ще продължат работата по приемането на пакет от закони в сектор "Сигурност" с акцент битовата престъпност и корупцията по високите етажи на властта. 

Във външнополитически план ГЕРБ отчитат сложната международна обстановка, близостта на България до военни конфликти и държави в икономическа и политическа криза. Въпреки различните оценки за случващото се между Русия и Украйна, ние сме единни по въпроса за необходимостта от поддържане на високо ниво на националната сигурност и отстояване на националните интереси, подчерта Цветанов.

Радан Кънев: 43-ят парламент не е и няма да бъде революционен конвент.

Парламентът е призван да търси компромиси, защото обществото е разделено, време е да се сложи край на острото противопоставяне, на езика на омразата, да бъдем нетърпими към всеки корумпиран политик, независимо дали е от опозицията или от мнозинството, да се изчистим от корупцията. Така вижда задачата пред депутатите от Реформаторския блок (РБ) съпредседателят на ПГ Радан Кънев.

Реформаторите, както и коалиционните им партньори от ГЕРБ, се обявиха за необратими стъпки в посока промени в Конституцията. И в синхрон с призива на Цветан Цветанов - за толерантна кампания за местния вот.

Да мислим не за нашите работни места, а за работните места на българите, апелира Кънев към колегите си от другите политически формации в НС.

Предстоящите три месеца ще дадат отговор за цялостното законодателство в сектор "Сигурност", за пакета здравни промени, по отношение на ключови контролни и регулаторни органи, на старта на процеса за избор на ново ръководство на КЗК, балансиране на пенсионната система, успешна правосъдна реформа и ограничаване на корупцията в публичния сектор, изброи спешните приоритети пред "десния" алианс Кънев.

Всички тези стъпки трябва да бъдат придружени със смели конституционни промени, добави той.

Съпредседателят на ПГ на РБ препоръча на НС да бъде по-смело , да посегне и на "свещените крави в съдебната система", след като е тръгнало по пътя на конституционната реформа. За шест месеца 43-ят парламент доказа, че изпълнява добре своите функции, че не е послушен инструмент на изпълнителната власт, но не е и спирачка за положителните промени и промяната на статуквото, обясни Радан Кънев.

Мнозинството, според него, е доказало също, че реално контролира правителството, като в същото време са направени полезни компромиси с опозицията. Кънев подчерта колко важно е да се постави основата на вътрешно съгласувана образователна реформа и реформа на трудовия пазар. Наред с рисковете за финансовата система, втората голяма "дупка" на българската икономика е трудовият пазар, смятат реформаторите.

Затова е необходимо, от една страна, в законодателството да се отчетат нуждите на бедните, на крайно нуждаещите се, на най-уязвимите членове на обществото ни, и в същото време да се помогне на българския бизнес. Това е отговорът, който дължим на гражданите, заключи съпредседателят на ПГ на Блока.

Радан Кънев предлага смела реформа от немски тип за трудовия пазар.

Той похвали 43-я парламент, че до момента работи с най-доброто темпо и изпълнява приоритетите си. На първо място сред свършеното от парламента досега съпредседателят на групата на реформаторите постави усилията за стабилизиране на България в международен план и излизането й от изолация, независимо, по думите му, че част от българските народни представители участват активно в информационната война, която някои страни от Близкия изток водят срещу ЕС.

ДПС има законното основание да заяви, че е отворено за подкрепа за стратегически решения, свързани с българския национален интерес, но това минава през ясния профил на управлението на страната, то трябва да се освободи от националпопулизма и фашизма.

Това каза в началото на първото заседание на новата сесия на Народното събрание председателят на ДПС Лютви Местан в декларация от името на парламентарната група на партията.

Според Лютви Местан има един процес - дясното все повече да се идентифицира с националпопулизма. По думите му това е опасен процес на подмяна на ценности. Той цитира доклад на комисия на ПАСЕ, в който се посочва, че в България функционират няколко ултранационалистки политически партии и групи, сред които са НФСБ, ВМРО-БНД, БНС.

Върховенството на закона не се свежда само до разделянето на един орган на две колегии, а е един много по-дълбок процес, каза Местан в коментар на готвената реформа във ВСС.

"Ние, като партия, която през 1991 г. не подписа Конституцията, сме отворени за доста по-дълбоки реформи в нея, отколкото чуваме от вас като противоречиви идеи. Очаквахме обаче да направите ясно разграничение между публичния и частнопартийния интерес във връзка с измененията в Конституцията, със съдебната реформа въобще", отбеляза той, като се обърна към управляващите.

Според Местан мнозинството акцентира по-скоро върху тяснопартийния интерес. Сами си го назовахте - целта на реформите е смяната на едни с други членове на съответните органи, каза лидерът на ДПС. Заявихте, че от успеха на съдебната реформа зависят стабилността на кабинета и пълният му мандат, добави той.

Лютви Местан засегна и въпроса за глобите, наложени на представители на ДПС заради използване на майчин език в предизборните кампании. Той заяви, че при последните избори са получили 12 наказателни постановления. "И аз, и Тунчер, и Ферихан, и Мустафа сме също синове на Майка България и тя е наша родина", каза Местан и допълни, че върховенство на закона има там, където се гарантира равноправие.

"БСП лява България" ще продължи да бъде последователна опозиция, но опозиция, с друга, лява политика, необходима на България и нейното развитие, каза председателят на БСП Михаил Миков в декларацията си.

Според него страната ни се нуждае от лява политика, защото демографската криза и излизането на най-качествените български граждани, ще продължат да дават безпътица за България под ръководството на това управление.

В последните две сесии най-повтаряната дума беше реформа - до степен, че хората възприемат повтарянето на тази дума като затягане на коланите, като ограничаване на плащанията, като съкращение, като безработица, отбеляза Миков. Михаил Миков предложи "работещите бедни" да бъдат освободени от данък. Тези 10%, тези 36-38 лева, които им бяха отнети от вас тази година, да им бъдат дадени, каза Миков, обръщайки се към управляващите.

Председателят на БСП отбеляза, че България има доста тежки проблеми в международните си отношения, включително и със съседни балкански страни. Според него изграждането на стена между границата с Турция и приказките на премиера по отношение на Гърция слагат нови бариери между нас и нашите съседи.

Какво правят нашите съседи, попита той и допълни, те постигат съюзи за промяна на стратегически инфраструктурни трасета в Югоизточна Европа. По думите му България е изключена от разговора по тази тема и от страна, традиционно транзитираща газ заради геостратегическото си положение, ще се превърне в дребен потребител заради унищожената й индустрия.

Миков посочи, че ще продължат да настояват за спешни мерки в областта на туризма и земеделието, които да компенсират последиците от санкциите срещу Руската федерация и наложените контрасанкции.

Очевидно е, че в здравеопазването се прокарва дясна политика, която го прави все по-недостъпно, все повече доминира платената търговия с човешкия живот и здраве, ние ще се противопоставим категорично на това, коментира Миков и допълни, че такива ще са действията им и по отношение на образованието.

АБВ ще продължи да бъде конструктивен социален коректив в управлението и ще запази правото си на различие там, където има несъответствие във визията за управление, каза в декларацията на партията си заместник-председателят на парламентарната група Кирил Цочев

Той подчерта, че групата ще работи за политическа, социална и икономическа стабилност на държавата. АБВ застава зад пакета от мерки на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в пенсионната и социална сфера, заяви Цочев. По думите му това са мерки, които дълго са отлагани, и сега има шанс да бъдат приети по пътя на широки обществени дискусии и политически консенсус.

За ПГ на АБВ от особена важност ще бъде обсъждането и приемане на промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Заложените промени чувствително ще свалят прага за валидност на референдумите и ще се даде възможност на избирателите от по-малките политически формации и неправителствените организации да организират подписка за произвеждане на допитване, посочи депутатът.

Законопроектът за свръхзадлъжнялост на физически лица и предложените промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество са ангажимент на ПГ на АБВ, който също ще отстояваме, заяви Цочев.

От АБВ предлагат и няколко национални стратегии в ключови сектори - Национална стратегия за устойчиво развитие на земеделието и Стратегия за българската гора. Работим и върху извеждане на образованието като ключов приоритет на държавната политика, каза депутатът.

По думите му за АБВ енергетиката е един от най-важните сектори в икономиката на страната и елемент на националната сигурност. Всички отчитат ситуацията в енергийния сектор като изключително тежка, но въпреки това няма решителни действия за реформиране на сектора и оздравяване на държавните енергийни дружества, коментира депутатът. Цочев отбеляза, че АБВ ще продължава да работи за стабилизиране на системата за сигурност и за повишаване на боеспособността на въоръжените ни сили. По отношение на вътрешната сигурност основен приоритет за групата ще бъде възстановяване на общественото доверие в системата на МВР и изграждане на обществен съвет, който да подпомага управлението на министерството. От особена важност за АБВ ще бъде контролът върху изразходването на емитирания външен дълг, каза депутатът. Той отбеляза, че от групата ще направят предложения за законодателни промени, както и за създаване на инвестиционен фонд и инвестиционна програма за изразходване на бюджетния дефицит. От АБВ призоваха Народното събрание да приеме декларация за 9 май, така че датата да бъде чествана във всичките й исторически измерения. "Пожелаваме успех, градивна работа и по-малко политически популизъм и език на омразата, ксенофобията и етническата нетолерантност", каза в заключение Кирил Цочев.

Политическата стабилност е наша основна задача, ако това не осигурим, българският народ ще ни "измете", както направи с някои други предни Народни събрания, каза председателят на ПГ на Патриотичният фронт (ПФ) Валери Симеонов

Той отбеляза, че има положителна промяна във взаимоотношенията между политическите партии в 43-то НС, за разлика от острата крайна конфронтация, на която сме били свидетели при предишното НС. Симеонов каза, че има промяна на позицията и поведението на най-голямата партия, която е сменила "диктаторския си подход от предното управление" с диалогичност и с търсене на съгласие по основните въпроси. Лидерът на ПФ поздрави БСП за диалогичността и отговорността, с която подхождат, когато се решават важни за България въпроси. Ще разчитам, че ще продължавате по този начин, каза Симеонов. Той отбеляза и умереността, разума и отговорността в действията и на РБ и АБВ пред защитата на интересите на родината.

Съпредседателят на ПФ отбеляза, че политическото поведение на ПФ се оценява от обществото. Явно може да се прави добра политика и без участие във властта, а с последователно и отговорно поведение в НС в името на България, коментира той. В изминалата сесия, според Симеонов, ПФ е постигнал успехи в процеса на отстраняване на кадрите на "противоконституционната и антибългарска партия ДПС от властта". Положително за Симеонов е извършването на мащабна ревизия в енергетиката, която се прави както по линия на изпълнителната власт, така и по линия на НС.

Симеонов отбеляза като успех смяната на комисията за енергийно и водно регулиране, облекчаването на режима за завършването на защитните съоръжения по границата между България и Турция, мораториумът върху износа на дървесина, решенията по отношение на изплащането на кредите на вложителите в КТБ. Той посочи и консенусната работа по подмяната на основни органи, важни за българското общество, като Сметната палата, както и по избора на висш съдебен инспектор. Симеонов отбеляза, че има и неизпълнени ангажименти, като основната причина за това е липсата на необходимия процент на ПФ, за да организира самостоятелно управление.

Сред неизпълнените ангажименти той обяви проблемите по възраждането на икономиката и борбата с престъпността. Като неуспешна отбеляза политиката в областта на образованието, донякъде и в областта на здравеопазването. Друг недостатък на досегашното управление е, че в изминалите пет месеца не е било направено нищо по промяната на изборното законодателство, каза Симеонов.

От първия ден на 43-то НС от "Атака" сме внесли 43 народополезни проектозакони и проекторешения, за съжаление, те отлежават по комисии, обяви Десислав Чуколов

Предложили сме повишаване на пенсиите и заплатите, отпадане на плоския данък, но тези наши идеи не ги придвижват до пленарна зала, каза заместник-председателят на "Атака" в декларацията от името на групата.

Той припомни малка част от проекторешенията и промените в законите, които са внесли - промяна в КТ за повишаване на минималната работна заплата, увеличение на минималната пенсия, премахване на плоския данък, промяна в НК, свързана с неизбежната самоотбрана, връщане на природните богатства в български ръце.

Чуколов отбеляза, че основната цел, за която работи "Атака", е подобряването на демографската картина в България, а това ще стане, когато има пари в държавата. Заместник-председателят на "Атака" заяви, че парите ще дойдат, ако се приемат предложенията им за отмяна на концесиите за златните находища. Чуколов отбеляза, че е много важно България да взема собствени решения, които са полезни за българите. Като едно от тях е да отпаднат санкциите срещу Русия, които ощетяват страната ни, коментира той.

Десислав Чуколов припомни, че в момента у нас има сили на НАТО и попита дали някой от народните представители знае каква техника и колко войници на НАТО има в България. Депутатът от "Атака" призова да не се вярва на "поредните социолози, защото не се знае кой им е платил, да не се вярва и на поредните политици, влезли в НС, които са изневерили на избирателите си", а да вярваме в българския народ.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 7 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък