Ст. Константинов: Бизнесът с лекарствата цъфти, да свалим цените
Стефан Константинов   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
100

Аз казах, че намаляването на ДДС на лекарствата е вариант и естествено е така да мисли министърът на здравеопазването, нормално е министър Симеон Дянков да е на друго мнение.

Това каза пред Дарик радио Стефан Константинов, като акцентира, че целта е да се намали цената на лекарствата.

При определянето на максималните стойности на лекарствата у нас се взимат референтни цени от 13 страни в Европейския съюз, където съответното лекарство е най-евтино, потвърди здравният министър.

Според него въпреки това в чужбина е възможно лекарствата да са по-евтини, защото здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите.

Константинов подробно обясни и механизма за ценообразуване на медикаментите у нас. Държавата контролира цените на отпусканите с рецепта чрез комисия, която е под шапката на Министерския съвет. Нейн председател е представител на Министерството на финансите, а сред членовете има представители на здравното министерство, съсловните организации и лекарския съюз. За лекарствата без рецепта цената се образува на пазарен принцип.

"Вчера имахме дълъг разговор с премиера, той попита за сложни въпроси, на които работата на политиците е да дават прости отговори. Не можем да говорим за цените на лекарствата дали са по-високи или по-ниски. Има неща с по ниски цени, други с високи цени. Премиерът ми зададе въпроса:

Защо дадено лекарство тук е на една цена, а в други държави е два-три пъти по-ниска цената му.

Това наистина е фрапантно. Поисках на лекарствената политика справка. Бусколизинът в Полша, например, не подлежи на специална регистрация, това е пазар - колкото продадеш. Положението при нас е, че трябва да се регистрира. Или в Полша производителят ги продава с цел да се наложи на пазара под себестойността на лекарството, или този производител е бил много лаком.

Тук още не се прилага договарянето, намаляването, правенето на отстъпки от фармацевтичните компании", заяви Константинов.

Трябва да започне договаряне НЗОК да е активен участник на пазара и да каже: ние купуваме големи количества, искаме да има отстъпки, обясни здравният министър.

Той подчерта, че е разпоредил от вчера да започне пълна

ревизия на работата по лекарствената политика.

"Установявам, че НЗОК реално не е договорила или може би е започнала процедура, но няма договорено нито едно лекарство, на което да бъде свалена цената", посочи Константинов.

Според него се оказва, че в условия на криза, когато много бизнеси се свиват - в бизнеса с лекарствата нещата процъфтяват. "И след като процъфтяват, е редно тези производители да се извикат и да кажем, че сега трябва производителите да направят отстъпки и цените да ги сведем надолу. Още в понеделник ще поканя представителите за България на фармацевтичните фирми в МЗ, за да дадат по-ниски цени. Защото много държави в Европа са го направили. В Турция, например, турското правителство е казало всички лекарства над 10 лири, които струват, ще се дават с 24% отстъпка. В Чехия са замразени цените, а на оригиналните препарати там цените са надолу", подчерта Константинов.

За определянето цените на лекарствата, здравният министър каза, че се доверяват на това, което международни институти определят. "След като някой друг го прави в Европа и по света, ние можем да ползваме тяхната информация. Информацията мисля, че е публична и я ползваме безплатно", каза Константинов. На въпрос коя цена се ползва за сравнение, министърът на здравеопазването отговори, че има различни варианти.

"Производителите декларират техните цени, а ние ползваме и цени, които са на фондовете, като се знае каква е надценката на аптеката, икономистите изчисляват стойността, която е на производителя без надценките и данъците, тоест ползваме тази цена. И се казва, това е пределната цена и върху нея българският производител може да си сложи надценка и така се получава финалната цена. За миналата година са разгледани 1624 лекарства, но може би е останало някои лекарство недоразгледано, но на 824 лекарства цените са намалени.

По света може да са 12 000 лекарствата, но в България не се прилагат всички лекарства.

За да провериш цената на едно лекарство, тя не се проверява за 2 минути, трябва да се провери цялата информация за лекарството", добави Константинов.

"Ако в България има пределна цена, не може някоя аптека да си реши сама да си повишава цената. Ако едно лекарство в България струва 10 лева, в аптеката не може да струва 11 лв., но ако иска аптеката би могла да го намали и да го продава за 3 лева", заяви Константинов.

Той уточни, че ако сложат много ниски цени за производителите, например за едно лекарство от 100 лева, казваме, че то ще бъде 70 лева, то производителите ще кажат заради вашите 70 лева ще загубим милиони. Нека да остане това рефериране каквото е, но те с договорка с нашия фонд, да смъкнат цените. Това ще настоявам като министър да стане", подчерта Константинов.

Каква ни е целта, да намалим цената на лекарствата. От два дни само с това се занимавам от сутрин до вечер, чета и проверявам всичко за лекарствената политика на моя предшественик. Голям резерв, който не е ползван, е точно това намаляване за цената. Може да смъкнем цените с 50 и 100% на някои лекарства, повярвайте ми", обясни Константинов.

Той е категоричен, че българската държава иска хората да бъдат здрави. "Но ако това ще рефлектира върху бюджета и ще трябва да се орежат средства за други дейности на МЗ, аз също не бих подкрепил подобна позиция. Преговорите с фармацевтичните компании ще ми бъдат приоритет в следващите 10 дни", каза още здравният министър.

За бонусите в НЗОК, Константинов каза, че досега се е пазил от тази дискусия. "Не искам да коментирам, оставката на д-р Нешева. Въпросът не беше в размера на средствата, а в обяснението, което беше дадено и с това спирам", каза Константинов.

"Смятаната единствено на госпожа Павлова (досегашен зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова - бел. ред) е решение на премиера. За нейната смяна, бях уведомен.

За Павлова Константинов каза, че са излезли неща по медиите. "Обяснението на премиера е всъщност много вярно. Когато излезе нещо за мен аз идвам и говоря това е вярно, това не е вярно. Тук се говореше какво е правила Павлова, какво се е случило, обаче отговор от нейна страна нямаше", добави Константинов.

Коментари 100
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

100 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 14 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 44 минути

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 2 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 2 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 3 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака