Имотите на Цветанов пак срещу него в парламента
Лидерът на РЗС Яне Янев по време на дебатите по третия вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
421

Последният доклад на Европейската комисия и шестте апартамента на вътрешния министър Цветан Цветанов се оказаха сред основните аргументи на опозицията по време на седемчасовите дебатите по третия вот на недоверие към кабинета - този път срещу вътрешната политика.

Премиерът Бойко Борисов дойде за кратко в пленарната зала, а по предварителна информация наблюдава дебатите от кабинета на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Дебатите започнаха 15 минути по-късно от предвиденото поради липса на кворум. Гласуването пък ще е от 19,15 ч. на 26 юли, тъй като то се провежда не по-рано от 24 часа след края на разискванията.

Вотът пренася в пленарна зала реалното усещане на гражданите за влошена демократична среда през последните две години и това плаши ГЕРБ, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, който представи мотивите за вота. Той отбеляза

остър дефицит на компетентност, който не може да бъде компенсиран само с харизмата на лидера,

не стигала и само политическа воля. Докладът на ЕК не е аргумент "против" вота на недоверие, а неоспорим мотив за него. Кабинетът се провали в борбата с корупцията, най-тежкият резултат е отложеното за неопределено време членство на България в Шенген - това са част от аргументите за исканата оставка на кабинета, заяви Местан.

Сред другите аргументи са: контрабандата, невъзможността на правителството да обезпечи, поради сложната криминогенна обстановка, нормалното функциониране на важни социални системи.

Зад паравана на противодействие на престъпността се прикрива полицейщината, която има още една уродлива изява - насилието, заяви Местан и припомни случаите в Кърджали, Търговище, Горна Оряховица.

България има проблем с политическото покровителство над полицейско насилие, обърна се депутатът към вицепремиера Цветанов. Според вносителите неимоверно големият брой на СРС-та през изминалата години, които не са осигурили годни доказателства, дава основание да се подозира политическо преследване на опоненти. Опитите на Цветанов "да подчини съдебната власт на персоналната си воля", също били наклонили везната за вота на недоверие.

Вицепремиерът Цветан Цветанов заяви в началото на обширното си почти 90-минутно изложение, че

този вот на недоверие в областта на сигурността е безсмислен,

но благодари на депутатите, че са го внесли, защото може да направи отчет на свършеното през последните две години от ГЕРБ.

Той посочи, че всичко, с което сега правителството трябва да се справи, е резултат на политиката на управляващите през последните 20 години. Нека да отчетем реалностите и генезиса на организираната престъпност и на симбиозата й с политическите партии, каза министърът на вътрешните работи.

Всички вие знаете какво се случи през тези години, които се наричаха преход. Групировките не са се появили от 2009 г., а това са последствията от вашето отглеждане на всички тези групировки – СИК - БСП и ВИС – СДС, каза Цветанов.

От 27 членки в ЕС само две имат механизъм за оценка, но България е единствената страна, на която е заложен допълнителен критерий за организираната престъпност, каза министърът на вътрешните работи. "Влизането в ЕС беше с огромния компромис да се наложи този механизъм", заяви Цветанов. Той обвини депутатите и от ляво и от дясно, че за "20 години си отгледахте и много представители на организираната престъпност и дори се е стигнало до там да я имплантирате във властта".

Няколко депутати, сред които Сергей Станишев, Михаил Миков, Мартин Димитров и Мая Манолова, поискаха лично обяснение, заради споменаването на имената им. Вие провокирахте този дебат, каза министър Цветанов и допълни, че ако вносителите на вота са били задали смислени въпроси, са щели да получат смислени отговори и нямало да му се налага да прави дълго изложение за двегодишната си работа.

България няма нужда от вотове срещу правителството -

имаме нужда да се даде вот на България, за да продължим реформите в областта на правосъдието и вътрешните работи,

за да осигурим благоденствието на българските граждани и да утвърдим доверието на страните-членки на ЕК, които безусловно го засвидетелстваха и в доклада на комисията. Това заяви министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Тя беше категорична, че нито кабинетът, нито ЕК обвързват или биха могли да обвържат механизма за сътрудничество и проверка с членството на страната ни в Шенген - това са различни правни инструменти, които нямат нищо общо помежду си.

Шенген е доверие, само че ние през 2009 г. тръгнахме от този праг на доверие - липса на политическа воля и широко ширеща се корупция, заяви министърът на правосъдието и допълни, че именно това са били констатациите в доклада през 2008 г.

Сред нашите 400 хил. избиратели няма нито един, който да защити позиция, при която да застанем в отбора на Ахмед Доган, обоснова подкрепата си към кабинета лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Министърът на вътрешните работи незабавно трябва да бъде отстранен,

защото ще се окаже, че не се е занимавал с нищо друго освен с груб лобизъм, шантаж и политически рекет над бизнесмени, които не са угодни на днешната власт, каза от парламентарната трибуна лидерът на РЗС Яне Янев.

Според него, ако в ГЕРБ са останали отговорни фактори, трябва да направят всичко възможно това да се случи колкото се може по-скоро. Янев посочи, че

вотът на недоверие по политика сигурност е закъснял.

Той трябваше да се случи, когато показахме, че Цветанов се е сдобил с незаконни доходи от над 1 млн. лева чрез придобиване на шест имота. Министър Цветанов не отхвърли по категоричен начин това обвинение, а прехвърля вината на своите тъст и тъща, каза лидерът на РЗС.

"Г-н Цветанов, защо вкарвате системата на МВР във ваши лични битки?", обърна се към Цветанов депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев. Според него хората в МВР са отвратени и демотивирани, а "гръбнакът на МВР" не уважава Цветанов.

"Всички в системата мечтаят да бъдат като вас и да си купят 6 апартамента. Идете, в което и да искате българско село или вилна зона. Там няма необрана къща. Идете и им кажете, че вашата полиция ги пази. Има ръст в битовата престъпност и спад в разкриваемостта. Контрабандата скочи 4 пъти - всеки ден на територията на България се продават два ТИР-а с цигари", заяви Добрев.

"Къде са Къро, Таки, Маргините, Маджо, Пашата?

Този последният май си е купил "Кремиковци". Отдавна те не са контингент, срещу когото работите", каза още той.

Според Добрев историческата заслуга на Цветанов ще остане, че е превърнал МВР в щаб на ГЕРБ. Той цитира "Бай Ганьо прави избори" на Алеко Константинов : "Изборите са свободни, полицията няма да се меси. Ти, господине мой, тури ме, в която щеш околия и ми кажи - когото щеш ще избера. Едно магаре ми тури и него ще избера. Само ми дай околийския с жандармите и 1000-2000 лева".

ГЕРБ дойде на власт с ясна визия какво да извърши в сектор "Сигурност", докато при предходното управление бяха водени редица реформи, противоречиви по своята успешност, заяви от трибуната депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Като чета мотивите на вота, имам усещането, че вносителите са си спомнили за всички негативни явление при тяхното управление - поръчкови убийства, нежелание на европартньорите да си сътрудничат с България, обири, отвличания, добави той. Ципов упрекна опозицията, че разчита на късата памет на българите.

По препоръка на евроатлантическите ни партньори ГЕРБ премахна дублирането на функции между ДАНС и МВР, възстанови ГД "Борба с организираната престъпност", отчете Ципов.

Той заяви, че в МВР се е подобрила координацията между различни звена. Разследващите полицаи от закритата ГД "Досъдебно производство" са били назначени в ГД "Борба с организираната престъпност" и в Криминална полиция, а това е било оценено от ЕК като добра стъпка.

Ципов посочи, че България е трябвало усвои по инструмента "Шенген" 161 млн. евро, а до средата на 2009 г. усвоените средства са били едва 33 млн. евро.

Само първите 9 месеца от управлението на правителството на ГЕРБ са били усвоени
над 97 млн. евро по инструмента.

Окончателната сума на допустимите разходи, декларирани пред ЕК след всички проверки на страната ни, са 99,45% от цялата сума, отпусната на България за Шенген, каза още депутатът от ГЕРБ.

"Когато се правят добри неща, ги подкрепяме, когато се правят грешки, ги вадим на бял свят", заяви от своя страна лидерът на СДС Мартин Димитров и съпредседател на Синята коалиция. "Когато говорим за сектор сигурност, обаче, проблемите започнаха да се натрупват. Не очаквайте да мълчим, като Румен Петков и Михаил Миков преди.

Преди 20 г. повечето българи поискахме управление, гарантиращо правата на гражданите, поискахме подслушването и следенето да останат в историята, милиционерщината да си отиде. Мнозинството хора все още искаме България да е свободна и демократична държава - не искаме да ни управляват бившите комунисти от БСП, категоричен беше Димитров. "Истината е, че Борисов получи властта си даром.

Кабинетът "Борисов" разчита на платено мнозинство, заяви зам.-председателят на ДПС и на Народното събрание Христо Бисеров. Вотът според него е добър повод да се припомни на главния прокурор да си застане на мястото в борбата срещу корупцията, предвид последния доклад от ЕК.

В реплика той се обърна отново към главния прокурор да разследва Борисов за това, че е възпрепятствал една митническа проверка в бирена фабрика.

Коментари 421
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

421 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 39 минути

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 51 минути

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 1 час

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 2 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 2 часа

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова