9

В сяка медия да декларира източниците си на информация, обсъдиха депутатите от парламентарната Комисия по културата и медиите на заседание, на което беше приет отчетът на БТА за първото полугодие на годината.

Депутатът от "Коалиция за България" Татяна Буруджиева, известна със странните си законодателни идеи, коментира, че медия, която няма кореспондентско бюро, трябва да предоставя договор с информационна агенция, т.е. да е ясно откъде получава информацията си.

Това, по думите й, ще носи гаранция за достоверността на новината.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ подкрепи идеята и заяви, че трябва да бъде защитено авторското право на източниците на информация.

"Ние сме длъжни с това и на обществото, защото вече всеки пише каквото иска", добави Иванов.

Депутатите тепърва ще обсъждат точно какви да са промените, с които да се защитят авторските права на информационните текстове, както и чрез кой закон да бъдат въведени.

Според Европейския съд за правата на човека в Страсбург правото на журналистите да защитават източниците си на информация е едно от основните условия за свобода на пресата.

След решение на Съда в Страсбург по такъв казус от 1996 г. Съветът на Европа препоръча на всички държави членки да въведат защитата на журналистически източници в своето законодателство.

Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа също защитава въвеждането на законодателство, защитаващо журналистическите източници.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@