Христина Христова седна на царския стол
Христина Христова   
Източник: БГНЕСХр
57
Хс стина Христова наследи Симеон Сакскобургготски като председател на НДСВ.

Кандидатурата й на днешния 5-и извънреден конгрес на жълтата партия подкрепиха 404 делегати.  Общо за ръководната позиция гласуваха 717 души, а действителните бюлетини са 708.

От останалите претенденти за поста Николай Василев получи 231 гласа, за Илия Лингорски гласуваха 40 души, а за Биляна Раева - 33.

Заемането на този пост не е самоцел за мен, приемствеността ще бъде издигната в много висок ранг, обеща Христова, която смята да предложи конкурентите си за членове на политическия съвет.

Сред приоритетите й като председател ще бъдат защитата на интересите на предприемачите, на малкия и средния бизнес, на семейството, на зелената политика и др.

Според нея голямо значение за съхранението и развитието на жълтата партия е запазването на професионалния и експертния потенциал на човешките ресурси.

Присъствието в местната власт е също от съществено значение за една политическа организация и за нейното представяне на парламентарни избори, смята тя.

За новия председател е важно НДСВ да съхрани физиономията си на либерално-демократична, центристка партия, с ясно изразени либерални ценности.

ГЕРБ е конкурент на НДСВ, смята още Христова, тъй като двете партии се състезавали за едни и същи избиратели, а НДСВ ще се бори да си върнат голяма част от тях.

Чака ни много работа, скоро хората ще потърсят добрите идеи и алтернативата, предлагана от НДСВ, добави новият председател.

Четирима бяха кандидатите за председателския пост

Според правилата за номиниране на кандидати, одобрени от политическия съвет на партията, претендентите трябваше да представят до 12 октомври концепция за развитието на НДСВ през следващите четири години.

Те запознаха и областните и общинските структури с визията си за развитие на политическата формация на шест областни конференции - в София, Пловдив, Враца, Велико Търново, Варна и Бургас.

И четиримата кандидати определиха като един от основните приоритети на НДСВ местните избори през 2011 г. Ето какви бяха още техните приоритети и визия за развитието на партията:

Биляна Раева предлага засилване на ролята на Националния съвет на партията, за да имат местните структури редовен и близък контакт с ръководството и да могат да участват във формирането на жълтата политиката.

Тя обеща да работи за активно участие в работата на общинските съвети в страната, за изграждане и поддържане на система от информационни клубове, за водене на обучения и стажове.  

Платформата на Николай Василев бе озаглавена  "Интелигентната сила на България." Неговата концепция е НДСВ да бъде модерна реформаторска партия, ориентирана към българския бизнес и активните хора, към професионалистите, младите и студентите, интелигенцията, монархистите, както и към българите в чужбина.

Василев предлага НДСВ да се ориентира по вдясно от центъра, да бъде не електорална, а класическа национална партия със силни структури.

Друга негова идея е жълтите да създадат своя "парламентарна" група и правителство "в сянка", а НДСВ да се опита да реинтегрира други партии и да разшири своята подкрепа, включително и чрез привличане на свои бивши членове и активисти.

Визията за развитието на партията на Илия Лингорски бе "НДСВ - партия на модерните и свободолюбиви хора". Той иска да има изборен механизъм на издигане на всички кандидатури за ръководство на областните и общинските структури и предлага кандидатурите в местната и в централната власт също да бъдат  утвърждавани чрез вътрешнопартийни избори.

Според неговата концепция Националният съвет да се превърне в постоянно действащ орган - "малък конгрес", който заседава поне два пъти в годината.

НДСВ трябва да остане на Симеон Втори, макар и без него

Такова мнение изрази по-рано и зам.-председателят на жълтата партия Милен Велчев в отчета на политическия й съвет.

Във форума участва и самият председател в оставка и създател на политическия проект Симеон Сакскобургготски.

Настоящият състав на политическия съвет подаде днес колективно оставка, поемайки отговорността за слабия резултат от последните избори за Народно събрание.   

В дневният ред бяха също промени в устава на партията и приемане на дългосрочна политическа визия за участието на НДСВ в обществения живот на страната.

Според Велчев най-важната задача на НДСВ след конгреса е незабавно да започне работа за местните, президентските и следващите парламентарни избори.

Подценихме факта, че местната власт е трамплин за националната, отчете зам.-председателят, според когото партията трябва да наложи кандидатите си за кметове и общински съветници още през 2010 г.

По думите му НДСВ трябва да има и собствен кандидат за президентските избори.

Разработването на стратегия за участие в парламентарния вот обаче трябва да бъде основна задача на жълтата партия, защото "втори мандат извън парламента би означавал край на НДСВ".          

Велчев призна, че понесеният на последните избори удар сериозно е разклатил структурите на партията и е поставил под заплаха самото й съществуване. По думите му въпреки двата управленски мандата, НДСВ е загубило доверието на хората, тъй като не е успяло да покаже достатъчно ясно защо е в коалицията и какво е направило през последния мандат.

Платихме висока цена за нашата умереност и толерантност

подчерта Велчев. Според него ръководството на НДСВ невинаги е успявало да заеме ясна и категорична позиция по злободневните проблеми, нито да предвиди и противодейства на обществената поляризация, свързана с ГЕРБ, или да се разграничи  от бившите коалиционни партньори БСП и ДПС.

Не успяхме да запазим постоянен контакт с избирателите, да формулираме политически послания за привличане на нови хора, нямахме разпознаваема кауза, привлекателна за обикновените граждани, изреди Велчев.

Той призова НДСВ да не допусне "пагубният двуполюсен модел" да се създаде отново под нова форма, като подчерта, че в политическия живот днес се забелязват нетърпимост към опозицията и критиките в медиите.

Все пак той призна и "някои положителни, макар и слаби" неща в програмата на новите управляващи. Философията в нея е по-голямо участието на държавата в обществения живот, което от гледна точка на либералната идея е неприемливо, коментира той.

"Аз? Ама, моля ви се, познавате ме достатъчно"

Така отговори Симеон Сакскобургготски на въпрос дали самият той би се кандидатирал за президент на страната, зададен от БГНЕС. Той категорично отказа да заеме и поста почетен председател, за да бъдат избегнати намеците за зависимост на новия председател от него.

Сакскобургготски не можел обаче да изостави партията, защото така нямало да изпълни дълга си от дете - да служи на родината си тук, а не от разстояние.

Пред делегатите той поиска да развенчае няколко мита: че НДСВ е лидерска партия, че ГЕРБ е резервната партия на царя, че магистрала "Тракия" е корупционната сделка на века и че наследството, получено от дедите му (царските гори), не е използвано като условие за едно или друго управленско решение в рамките на тройната коалиция.

Либералното, центристкото не се свършва със Симеон и не започва с него, заяви той и допълни, че който одобрява тези идеи, ще подкрепи и НДСВ.

За живота си оттук-нататък без лидерския пост в жълтата партия той каза, че е зарязал и оставил много неща през тези години и че едно от тях, на които смята да отдели повече време, е четенето.

Днес ще се случи нещо, което отдавна очаквах - да предам щафетата на по-младите, такъв момент неминуемо настъпва, и аз го приемам спокойно, заключи бившият премиер.

Сакскобургготски допълни, че не приема спекулациите, че изоставя своя политически проект, защото "нищо не е по силите на един човек", и призова съпартийците си да чуят хората, защото те ще им кажат къде са били грешките.

Против съм всяко следващо правителство да отрича направеното преди него и да започва от нулата, това е непростима загуба на време и усилия, каза още лидерът на НДСВ.
Коментари 57
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

57 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 11 минути

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 18 минути

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 4 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 5 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 6 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 6 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 6 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 8 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 8 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 8 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 8 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 9 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 9 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 9 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 9 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 10 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"