23

М ога да работя с някого и без да се разбирам с него, както често се е случвало, но по-добрата формула за продуктивна работа с адекватни резултати е наистина да се разбираме. Това каза вицепремиерът по икономическите въпроси в новия кабинет Томислав Дончев в рубриката „Карай направо” с Диана Найденова по Нова ТВ, запитан представя ли си как ще се разбира с лидера на СДС и нов министър на икономиката Божидар Лукарски.

С г-н Лукарски сме обречени да работим заедно,

каза още Дончев.

Вицепремиерът посочи, че се е върнал от Брюксел, за да стане вицепремиер, защото в политиката най-голямо значение имат мисията и целите, не точно службата.

„Смятам, че България би могла да бъде по-богата, по-смислена и по-силна държава и мисля, че зная как може да стане това“,

каза той. 

„Не мисля, че имаше много щастливи физиономии като приехме новия кабинет, въпреки че съзнавам, че голяма част от хората свързват влизането във властта обезателно с радост. Аз вече съм бил министър, всъщност съм бил почти всякакъв и знам за какво става дума. Повярвайте ми, няма поводи за ентусиазъм“, допълни Дончев.

Вицепремиерът

отхвърли коментарите, че ГЕРБ са получили ресорите, в които има много пари,

а са оставили на коалиционните си партньори най-проблемните ведомства. „Това в никакъв случай не са малки министерства, нито са със скромно влияние, нито са със скромен ресурс. Истината е, че колкото и да твърдим, че отговорността следва да се носи пропорционално на участието или на подкрепата, отговорността за всичко случило се и всичко неслучило се ще падне основно на едни плещи. Така че е нормално този, който носи отговорност, да има необходимите инструменти да гарантира, че прави това, което иска да прави. Не приемам коалиционната формула като някакво вътрешно надхитряване или „разрязване на баницата“. От този кабинет трябва да се формира един работещ екип, иначе нищо няма да се получи“, категоричен бе Дончев.

Запитан за блокираните евросредства, той обясни: „Има две ключови оперативни програми – „Околна среда“ и „Регионално развитие“. Има доста направени плащания по тях. Общата им стойност е над 6 млрд. лева. Има и риск да загубим средства по тези програми, големият въпрос е да се реши проблемът със спрените програми и възможно най-скоро да стартираме следващия програмен период 2014-2020. Там ни чакат 7,4 милиарда евро. Само от нас зависи кога ще започнем да ги ползваме. В оставащите дни до края на годината ще се опитваме да гарантираме, че загубите няма да са големи“, каза още Дончев.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@