Със 114 гласа депутатите приеха спирането на проекта за АЕЦ "Белене"
Източник: netinfo
190

Със 114 гласа "за", 40 "против" и без нито един "въздържал се" парламентът потвърди решението си от 29 март 2012 г. за спиране на строителството на АЕЦ "Белене".

Така ГЕРБ, "Синята коалиция" (СК) и независими депутатите приеха предложението на Иван Иванов (СК) във връзка с произвелия се на 27 януари 2013 г. "ядрен референдум".

Дебатите по темата продължиха близо три часа. Непосредствено преди гласуването избухна скандал, защото председателстващият заседанието Менда Стоянова не даде своевременно думата на Захари Георгиев от левицата по процедура, която по същество беше възражение срещу предложената в пленарната зала от Иван Иванов корекция в заглавието на решението.

41-вото Народно събрание за втори път приема решение за спирането на АЕЦ "Белене". Първият път беше в края на март 2012 г. Инициираният от БСП референдум по темата обаче наложи връщането на темата в НС.

Депутатите разгледаха два проекта за решение на парламента във връзка с резултатите от проведения на 27 януари референдум.

Единият бе с вносител Иван Иванов от Синята коалиция. Вторият - на Сергей Станишев  - бе за възобновяване строителството на АЕЦ"Белене".

При дебатите в пленарната зала по двата противоположни проекта за решение на Народното събрание (НС) по ядрения референдум БСП излезе с "компромисно предложение" - да се отложи решението на 41-то НС и то да бъде прехвърлено на следващия парламент.

ДПС е готово да "съучаства" в промяна закона за референдумите по посока на прага за валидност, обяви председателят Лютви Местан.

ГЕРБ и Синята коалиция (СК) обявиха позицията на социалистите за демагогия.

За да не се предрешават набързо нещата, Янаки Стоилов (КБ) поиска да продължат проучванията по проекта до есента и следващото правителство и парламент да вземат окончателното решение. Ако приемете решение, което сега слага точка, за нас не остава нищо друго освен да поискаме доверието на българските граждани да формираме мнозинство в следващото НС, което да отмени днешното решение, посочи той.

Депутатът призова хората да настояват за граждански експертни съвети при обявяването и провеждането на обществените поръчки. По думите на Стоилов референдумът е отключил гражданската енергия и до голяма степен е станал причина за предсрочните избори. И подчерта, че "Белене" означаваше да се произвежда електроенергия на цена, близка до тази на "Козлодуй". От думите му стана ясно и че

левицата не възразява да продължи разследването по сключените договори за втората атомна централа,

щом има съмнения за злоупотреби.

И от ГЕРБ, и десните обявиха аргументите на социалистите за демагогия. От СК дори обвиниха Стоилов, че иска да наруши закона за референдумите, приет от тройната коалиция и правната комисия в 40-то НС, на която той е бил председател.

Това сериозни политици ли са, къде ви е принципността, коментира съпредседателят на ПГ на дясното обединение Мартин Димитров. Предложението, според него, показвало дълбока конюнктурност. Димитров подчерта, че дебатът има особено важна стойност - политиците трябва да се определят и партиите да вземат категорична позиция. Той предупреди за възможна опасна, според сините, хипотеза, която не изключва в следващия парламент

ДПС да се присъедини към коалицията за "Белене", както Кунева и така и да се рестартира проектът.

Ако това се случи, подчерта Димитров, днешните протести ще ви се виждат като невинни сбирки на граждани в подкрепа на правителството и НС, защото ще фалирате държавата. Той повтори, че бюджетът не може да понесе 20 млрд. лв. за строителството на "Белене". Хвърлените до момента 1,5 млрд лв. още сега вдигат цената на тока, добави съпредседателят на СК. Димитров за пореден път припомни и че ако беше продължило изграждането на централата, токът от нея ще е между 3 и 4 пъти по-скъп от "Козлодуй" .

От ГЕРБ заявиха, че е демагогия от страна на БСП да говори за обществени поръчки, за прозрачност, при положение, че именно при "Белене" не е имало такива. Демагогия е и твърдението на социалистите, че гражданско движение поставя въпроса за продължаване изграждането на централата. В него влизат Румен Овчаров, Янаки Стоилов, това не е гражданското общество, а хората, които направиха далаверата "Белене" и искат да прикриятсобствените си кражби, коментира Станислав Иванов.

Формулирането на въпроса от първото демократично допитване в новата ни история "изяде" идеята за референдум, е оценката на ДПС. Вие четете резултата с оглед на политически и дори идеологически обременености, а не от гледна точка на волята на българските граждани, коментира Лютви Местан. И обяви, че Движението е отворено за промени в закона за референдумите в посока отпадане или намаляване на бариерата за признаване на резултатите от допитването.

Той посочи, че неговата партия е за периодично провеждане на референдуми, но при ясно формулиран въпрос и готовност представителните власти да се съобразят с положителния отговор. Докато не се осигури това, е престъпно да се провеждат референдуми, категоричен е Местан.

ДПС няма да участва в гласуването днес, защото не се чувстваме в правото си да подложим на собствена партийна реакция скритата воля на суверенаобяви Местан.

Съпредседателят на ПГ на СК Иван Костов призова ДПС да каже дали иска да реализира политиката на почетния си председател. Костов цитира думи на Доган, който казва за "Белене" - "това беше патриотична авантюра". Какво казвате по патриотичната авантюра сега, вдругиден, ще се съгласи ли НС на 5 млрд. евро заем, за да продължи строителството, обърна се Костов към Местан.

Станислав Станилов от "Атака" припомни, че премиерът в оставка Бойко Борисов три години поред е говорил как ще се строи "Белене" и изведнъж е дошъл държавният секретар на САЩ и той "е обърнал палачинката".

Коментари 190
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

190 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 1 час

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 7 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 7 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 7 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 7 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 9 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 9 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 10 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 10 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 10 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 10 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 10 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 11 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 11 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"