42

Премиерът Бойко Борисов освободи Румен Миланов от поста директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, известен като БОРКОР.

На утрешното заседание на правителството премиерът ще внесе доклад за освобождаването на Румен Миланов от поста, съобщиха от Министерския съвет.

По-рано днес Борисов освободи Миланов като съветник в политическия му кабинет и секретар на Съвета по сигурността.

В Народното събрание премиерът коментира, че работата в БОРКОР не го задоволява и иска по-добри резултати.

"Това са съветници в моя кабинет, които съм преценил, че към момента не могат да ме съветват и търсим по-бързо и оперативно ниво", коментира Борисов освобождаването на Румен Миланов и Кирчо Киров.

Кирчо Киров беше освободен от поста ръководител на Националната разузнавателна служба преди няколко дни, а прокуратурата бе сезирана от премиера за нарушения в разузнаването.

В момента в БОРКОР работят 10-12 души, на които са изплатени общо 103 хил. лв. през миналата година за заплати и 40 000 лв. – допълнително материално стимулиране, съобщи преди няколко седмици пред БНТ Румен Миланов.

Финансирането на Центъра за борба с корупцията към Министерски съвет, известен като БОРКОР, е започнало едва през юни 2011 г., а проектът е сложен и затова още няма видими резултати от работата му, обясни Миланов пред националната телевизия.

Генерал-лейтенант Румен Миланов беше назначен за директор на БОРКОР през февруари 2011 г.

Той е завършил висше образование в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

През 1975 г. постъпва в МВР. В началото на 1993 г. е назначен за началник на направление "Пътна полиция". През 1995-1996 г. е преподавател в академията на МВР.

От началото на 1997 г. заема поста зам.- директор на Националната полиция, а от края на март 1999 г. е директор на Национална служба "Жандармерия".

През май 2000 г. с указ на президента е назначен за директор на НСБОП на мястото на подалия оставка ген. Кирил Радев. Освободен от поста на 7 ноември 2005 г. и назначен първо за изпълняващ длъжността, а после и за директор на Националната служба за охрана.

През април 2007 г. Румен Миланов е пенсиониран. Миланов напусна НСБОП по времето на Георги Петканов, министър в кабинета на Сакскобургготски, и това стана повод за конфликт по кадрови въпроси между него и главния му секретар Бойко Борисов.

Оттогава Миланов е близък със сегашния премиер. Той е сред авторите на новата стратегия за национална сигурност. Като личен съветник на премиера той отправи немалко критики към вътрешния министър Цветан Цветанов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@