7

П равителството определи Борис Вангелов Борисов за председател на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борис Вангелов е магистър по история и география и по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Притежава богат и дългогодишен опит при работа с българските общности в чужбина. Към момента е юрисконсулт на Фондация „ВМРО“.

Кандидатурата на Вангелов бе предложена от Патриотичния фронт.

В края на февруари се появи информация, че съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов е лобирал пред вицепремиерите Румяна Бъчварова и Мегелена Кунева Борис Борисов да бъде назначен за шеф на ДАБЧ.

„Внесох предложението за Борис Борисов още когато стана факт правителството. Не съм лобирал за Борис Борисов за Държавната агенция за българите в чужбина, аз съм предложил този човек“, обясни тогава Каракачанов.

През октомври миналата година друг скандал разтърси агенцията. По време на служебното правителство на Георги Близнашки за зам.-председател на ДАБЧ бе назначена 29-годишната Ива Йорданова, която по това време бе съветник на служебния вицепремиер Илиана Цанова, както и активист на ДБГ.

Определената от премиера Близнашки като „млада и амбициозна дама“ живее с лидера на СДС и икономически министър Божидар Лукарски.

След недоволството на българи, живеещи зад граница, Йорданова подаде оставка, като обяви, че ще се яви на публичен конкурс за позицията.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@