Бойко Борисов готов да стане премиер
Бойко Борисов призова българските мюсюлмани да спрат да са страхуват   
Източник: Георги Димитров, Вести.бг
23

При този резултат всяко друго решение, освен да стана премиер, би подменило вота на хората, каза пред журналистите на влизане в НДК лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Струва си - за пет месеца, за осем, за година, но мандатът е четири години, защото аз знам какво ще правя още от утре. Надявам се, че нацията ще бъде консолидирана и моля да не се заиграват с етническата карта. С тези страхове трябва да се престане. Няма значение дали си мюсюлманин, или не. И двата господа - и Аллах, и Исус са казали: "Не кради".

Който е крал, ще си носи отговорността. Тук религията няма значение", заяви той на първото си интервю след изборната победа - за Би Ти Ви.

"Искам да кажа на българските мюсюлмани да спрат да се страхуват и да спрат да вярват на тези, които си играят с техните страхове. При нас въпросът с етническата карта не стои.

Всички етнически мюсюлмани трябва да се чувстват защитени и ще имат място в управлението

на страната", каза по-късно той на пресконференцията на ГЕРБ в НДК.

"Станишев си игра със страховете на пенсионерите, Доган си игра със страховете на българските мюсюлмани... Нека БСП да се опитат поне една година да помълчат, докато оправим бакиите. При наследството, което ни е оставено, не можем да оправим нещата за пет или шест месеца. Не сме го и обещавали", апелира Борисов.

Той се появи в Би Ти Ви с икономиста от Световната банка Симеон Дянков. Именно той отговори на въпросите на водещия Николай Бареков за формирането на новото правителство.

Дянков каза, че екип от 300 професионалисти от две години работи за създаването на управленската програма на ГЕРБ, която била най-добрата. Той заяви, че е готов още утре (6 юли) да започнат да работят за създаването на кабинет.

Симеон Дянков е завършил Международни икономически отношения в УНСС. Заминава за САЩ през 1991 г., за да учи, както се изразява той, "истинска международна икономика". Приет е със стипендия в университета "Питсбърг". 

Има докторантура по икономика от университета Мичиган.

Дянков е сред деветимата топикономисти на Световната банка. От пролетта на 2009 г. той ръководи групата й за антикризисни политики. 

През 12-те години, в които работи там, той се е занимавал с регионалните търговски споразумения в Северна Африка, преструктурирането на икономиките и приватизацията в страните в преход, корпоративно управление в Източна Азия.

38-годишният създател на класацията на Световната банка Doing Business (DoingBusiness.org), която оценява страните по условията за правене на бизнес, е съветник на Бойко Борисов по икономическите въпроси и, според медиите, е сред основните лица, които ще формират политиката на правителството на ГЕРБ.

Според Ройтерс той ще е следващият финансов министър на България.

Бойко Борисов също обеща България бързо да има правителство и не изключи възможността "Атака" да е сред поканените за консултации партии. ГЕРБ няма да обсъжда бъдещото управление само с БСП и ДПС.

"Ще се стараем да водим политика за всеки български гражданин. Едноличната ни победа ни кара да искаме да бъдем управление на целия народ", заяви той и казал че ще изчака крайните резултати, за да разбере дали ГЕРБ ще управлява самостоятелно.

БСП и ДПС трябва да разберат, че интелигентната част на нацията не ги иска, каза лидерът на ГЕРБ и допълни, че сметката на двете партии не излязла заради високата избирателна активност.

Борисов каза, че ГЕРБ далеч не била млада партия, защото той бил в управлението от девет години. От подкрепата на обикновените хора по улиците разбрал, че има срещу себе си компрометирани противници.

"Спечелихме със съкрушителен резултат... При толкова слаб Станишев и толкова арогантен Доган ние трябваше да имаме поне 60-70%", не скри радостта си той.

По думите му, първото, което ще направи, е да промени изборния закон, защото "безобразията, които въведоха тези хора, нямат нищо общо с демокрацията". Той заяви, че изборният туризъм, псевдомажоритарният избирателен закон и дописването на избиратели тежат изцяло на управляващите. 

Борисов каза, че ГЕРБ са подготвени за подривни действия от страна на БСП и ДПС срещу управлението на страната.

Македонските  печатни издания

се спират обширно на изборите в България като подчертават тяхната характеристика на "поврат" в развитието на страната. Изданията поместват информации и анализи, но поради ранния срок на приключване на вестниците те имат повече прогнозен и предварителен характер и обхващат преди всичко първите часове на вчерашния изборен ден. "Избори за поврат в България", така вестник "Дневник" прави констатацията, че Социалистическата партия на премиера Сергей Станишев е обект на много критики, въпреки че в нейния управленски мандат през 2007 г. България успя да стане членка на Европейския съюз. Като "Народен референдум против корупцията" определя изборите в България националистическият вестник "Време". Изданието посочва, че "всички анкети предвиждат победа на дясното движение ГЕРБ, която няма да бъде достатъчна за правителство". Вестникът смята, че "популярността на ГЕРБ в голяма степен се връзва с името на лидера Бойко Борисов, сегашният кмет на София". "Каратистът Борисов обещава жестока битка с престъпността и корупцията", констатира "Време". "Бойко Борисов е като български народен супергерой", това е заглавието на обширна публикация, посветена на лидера на ГЕРБ в опозиционния всекидневник "Утрински весник". "Той не говори чужди езици, но всеки сериозен държавник или политик, който посещава България иска да се срещне с него", отбелязва изданието, описвайки лидера на ГЕРБ. "Шпиц" е лаконичен като информира за арестуваните в събота петима граждани, обвинени за купуването на гласове. "В България преди гласуването имаше арести", отбелязва изданието. Частният ТВ "Канал5" излъчи обобщена информация, като постави в центъра на вниманието положението на македонските малцинства в България и в Албания в контекста на изборите там, както и в Гърция. Бе включен лидерът на ОМО "Илинден - Пирин" Стойко Стойков, който се оплака от факта, че партията му продължава да не бъде регистрирана, обещавайки, че "борбата продължава". "Бойко Борисов - новият премиер на България", е заглавието днес в гръцкият в. "Катимерини". Вестникът припомня, че през последните пет години  неформалният лидер на ГЕРБ не е поемал ангажимент, че ще поеме премиерския пост, ако спечели изборите. 50-годишният Борисов, бивш бодигард, който влезе в политиката, каза, че се надява да приключи преговорите за съставяне на правителство преди 14 юли, когато ще заседава новият парламент, пише в. "Катимерини".

"Българските избиратели отчаяно търсят нов месия.

От 20 години насам след рухването на "реалния социализъм" българите го търсят навсякъде и никъде не го намират. Досега те гласуваха за десни и пребоядисани, за бивши комунисти и настоящи социалисти, гласуваха дори за бившия...цар  Симеон Сакскобурготски, когото направиха и премиер. И нищо. Винаги същото отчаяние. Сега една цяла нация потърси своя спасител в един бодигард на вчерашните парламентарни избори",  коментира в. "Етнос".

"... Но ако новото българско правителство прибегне до заем от Международния валутен фонд (МВФ) при обичайно тежките условия, които ще съсипят най-слабите слоеве от обществото, българите след време отново ще трябва да търсят нов "спасител", допълва изданието, като подчертава, че "в днешна България, последната страна по жизнен стандарт в ЕС, един глас се купува само за 15 евро".

Гръцката агенция АНА-МПА отбелязва, че освен ГЕРБ и Коалиция за България, в новия парламент ще влязат още три формации - националистите от "Атака", „Синята коалиция",  партньор на ГЕРБ в  Европейската Народна партия и народната партия „Ред, законност и справедливост" (РЗС). Агенцията подчертава, че и трите формации са заявили готовност, да подкрепят правителство на ГЕРБ. 

Електронното издание „Ин нюз" определя победата на крайнодясната опозиция в България на вчерашния парламентарен вот като "изборна плесница" за социалистите на Сергей Станишев. Сайтът смята, че вероятността Борисов да състави самостоятелен кабинет е малка и  е възможно това да стане заедно с десните партии от „Синята коалиция".

И руските медии

отразяват и коментират вчерашните парламентарни избори в България. ИТАР-ТАСС отбелязва "рекордната за страната през последните години" избирателна активност.

Новият български кабинет ще бъде "силно десноцентристки", информират редица медии в Русия. "Синята коалиция" - друга либерална партия, също влиза в парламента и опозицията има всички шансове да формира новия кабинет, предаде агенция „Новий регион".

Вотът е спечелен от привържениците на евроинтеграцията в България, твърди в заглавие информационният портал "РосБизнесКонсалтинг".

На практика вече няма съмнения, че властта в България ще бъде поета от блок на десните сили, а партиите от левоцентристката коалиция, приятелски настроена към Русия, минават в опозиционния лагер, коментира агенция „Регнум".

Лидерът на БСП Сергей Станишев призна, че резултатът от вота е "тежко изпитание и сериозно поражение" за партията му. "Гражданите ясно гласуваха за промени", цитира ИТАР-ТАСС думи на днешния премиер.

В навечерието на изборите българските избиратели изразяваха недоволство от неспособността на социалистическия кабинет да се справи с икономическата криза, а също и с високото равнище на корупцията, заради която България дори бе лишена от помощта на ЕС. Според различни оценки, средната месечна заплата в България е най-много 240 долара, което е предизвикало значителна емиграция - в други държави от ЕС са заминали над 700 хил. жители, добавя infox.ru.

Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 1 час

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 4 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 4 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 5 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 6 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 6 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 7 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 7 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 7 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 7 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 7 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 7 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 7 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 7 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 7 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев