Бойко Борисов: Ще подкрепяме Орешарски за реформи
Бойко Борисов: Ще подкрепяме Орешарски за реформи   
Източник: Елена Героска, БГНЕС
553

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо заяви при откриването на новото Народно събрание, че ГЕРБ ще подкрепя бъдещото правителство за непопулярните мерки, които трябва да предприеме, и които съвпадат с програмата на ГЕРБ.

Той се обърна към останалите парламентарни групи: "Аз съм с ясното съзнание, че политическите опоненти са политически опоненти, но аз съм убеден, че ще направите правителство.

За всички мерки, които трябва да приложите, които и ние сме говорили, може да разчитате на нашата подкрепа, другото е политическо говорене.

Този, който стане премиер, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да получи подкрепа от всички нас. Знам, че ще е Орешарски, той ще има пълната ни подкрепа за всички непопулярни мерки, които трябва да направи, другото е политиканстване".

Политическото говорене е едно, а прагматичното е друго, обясни Борисов.

"Още от първия ден на Народното събрание ГЕРБ ще предлага и ще гласува всички закони, които гарантират по-силна, по-богата държава, работещи в интерес на гражданите институции, икономика на устойчивия растеж с повишаване на доходите на гражданите, енергийна независимост чрез диверсифициране на енергийните източници и доставки, модернизация на страната и подобряване на живота на хората, електронно управление и повече електронни услуги, развитие на човешкия потенциал на нацията, модерното образование, научните изследвания и иновациите, развитие на българската култура и духовност", каза още лидерът на ГЕРБ.

В началото на речта си на тържествената сесия за откриването на новото 42-оро Народно събрание Борисов поиска спиране на вазимното партийно омаскаряване.

ГЕРБ няма да отговори на този тон. Обръщам се към всички парламентарни партии да положат усилия да се откажем от нечестните похвати в българската политика, заяви Борисов.

Той потвърди, че ГЕРБ ще иска касиране на изборите и каза, че още днес ще подпишат жалбата до Конституционния съд.

Искането за касиране е въпрос на държавна отговорност, заяви Борисов.

Най-лошият сценарий за България е непрозрачна коалиция, при която решенията се взимат на тъмно, подчерта той.

Ще работим и в този парламент за реализиране на европейските политики, за растеж, заяви Бойко Борисов.

Той обяви и първите стъпки, които ГЕРБ ще предприеме в новия парламент: замразяване на дпутатски заплати, повишаване на майчинските от 240 на 310 лева, нов Кодекс на труда, специално внимание на допълнителните правила за гъвкава заетост, приемане на 4 проектозакона за службите, приемане на Закона за средното образование.

Като

надежда, че може да има поле за съгласие,

определи лидерът на левицата Сергей Станишев думите на Борисов, но добави, че е жалко, че в продължение на четири години тези хубави неща, които прозвучаха, не бяха направени.

Искрено вярвам, че въпреки политическите различия, всеки в ролята, която му е отредена от българските граждани, от върховния суверен, ще прави всичко възможно по своите сили и възможности да подобри нещата и да даде перспектива за страната, заяви Станишев.

"Днес България наистина е затаила дъх, България очаква как ще започнем, какъв дух, тон и съдържание на работата на НС ще дадем, ние народните представители.

Гледат ни огромен брой български граждани, гледат ни изтощени, обезверени, на ръба и отвъд отчаянието, изпълнени с недоверие и с огромен затаен гняв, заради мизерията, заради несигурността за днешния и утрешен ден на себе си и своите семейства, близки, заради усещането за погазена справедливост и собственото им достойнство. Изпитание за всички парламентарни групи е това очакване, напрегнато очакване", заяви Станишев.

Той подчерта, че този парламент има най-вече мисия да започне бавно, упорито, с огромен труд и усилия да възстановява доверието на хората.

Днес имаме няколко спешни, остри задачи - първо възстановяване на държавността, второ - на икономиката, посочи Станишев и отбеляза, че нито един от проблемите, заради които българите излязоха на улиците, не е решен.

"Коалиция за България" ще работи за промяна, дълбока, радикална, заяви той.

Според Станишев трябва да бъде възстановено и чувството за общност в нашата страна. Той припомни думите на Аристотел, че извън общността човек може да бъде единствено звяр или бог. Богът беше развенчан, не онзи горе, а този, който се представяше за такъв или полубог четири години, посочи Станишев.

Развенчан беше култът на силата, на политическата чалга, трябва да се върнем към нормалността, към предсказуемостта, призова лидерът на левицата.

"Българите гласуваха за промяна, категоричен беше той. Ако говорим за победа, може да се говори за победа на здравия разум и на свободата. Тя не е пълна и не е довършена, но резултатите дават шанс за отвоюване на терени от този порочен модел, който беше наложен, посочи Станишев.

Той отбеляза, че никой не иска да разговаря с ГЕРБ и това било ясно обяснимо. Изборът е прост - държавата или една партия, посочи Станишев и допълни, че затова толкова различни партии, които са идейно несъвместими, заявяват, че няма как да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

От "Коалиция за България" ще работим и ще търсим подкрепа в и извън парламента за програмно правителство, което ще се захване със спешните и дългосрочни задачи пред България, декларира Станишев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска по-кратък проучвателен мандат за ГЕРБ

от предвидения седемдневен. Той се обърна към президента Плевнелиев с думите, че в рамките на 42-орото Народно събание не е възможно да се състави легитимен кабинет на провалилата се, по думите на Местан, партия ГЕРБ.

"Питам – има ли нужда от 7-дневен проучвателен мандат за уж първата политическа сила. Конституцията казва не 7 дни, а до 7 дни. Така, както след оставката на кабинета за една секунда получихме и върнахме мандата, какво ще проучвате 7 дни", обръна се той към депутатите от ГЕРБ.

"Г-н Станишев каза, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, аз, председателят на ДПС заявявам, че няма да подкрепя кабинет на ГЕРБ. Остава да чуем г-н Сидеров. Ако и той заяви това, защо са ви тези 7 дни – за да купувате депутати", продължи с въпросите Лютви Местан.

На нито е един политически лидер не му отива да се държи като късния Кадафи и да демонстрира авторитарно поведение, заяви той.

"Предлагам на базата на коректния прочит на волята на народа да положим усилия за успешно реализиране на втория проучвателен мандат. Алтернативата е още едни избори, което е престъпно", категоричен бе Лютви Местан.

В началото на речта си той каза:

"Беше ми дадена думата като за слово, но днешният ден сякаш не е много за тържествени слова. Има нещо твърде различно в акустиката на пленарната зала в с равнение с победителите през юли 2009 г. Няма я еуфорията на победителите, няма ги погледите от високо, те са разположени в тривиалността на депутатския статут.

Избирам тривиалното пред месианското, защото няма по-голям риск за българската демокрация от месианските нагласи. Днес е началото на първия парламент, в който няма да доминира месията. Това е качествената промяна. Всички днес на първо място дължим правилен прочит на вота на суверена. Суверенът отрече модела Борисов-Цветанов, суверенът гласува против модела ГЕРБ.

Коректността ме задължава да кажа, че отреченият еднопартиен модел на властта на ГЕРБ, не доведе до овластяването на друг единичен партиен субект. Тоест избирателят свали от власт ГЕРБ, но не качи нито една отделна партия на власт".

Което означава, че суверенът ни постави трудната задача да реализираме алтернатива на еднопартийното управление, отбеляза лидерът на ДПС.

По думите му "42-рото НС е рубиконът на партийната егоцентричност, която трябва да отстъпи на експертно политическото като нов управленски концепт".

Границата между политическите сили и парламента се разполага между ГЕРБ, която е в изолация и останалите партии, призвани да бъдат продуценти на държавата след падането на ГЕРБ от власт, отбеляза Местан.

"Атака" няма да подкрепи никакво правителство в рамките на този състав на този парламент,

заяви от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Ние не можем да имаме нищо общо с ДПС, която е антиконституционна партия, каза Сидеров.

"Няма да подкрепим нито един министър-председател и кабинет, от когото и да е предложен той", подчерта Сидеров.

"Няма да гласуваме и за председател на Народното събрание, предложен от ГЕРБ, Коалиция за България и ДПС, няма да предлагаме зам.председатели на Народното събрание", продължи Сидеров.

"Атака" ще следи за всичко, което става в правителството и парламента, ще бъде контрол и гарант на унижените и оскърбените, ние сме техните представители в българския парламент, ние сме изключението и ще останем изключението в българската политика, създадени сме от желанието на българския народ, ще пресечем спекулациите, че сме се спогодили с някого, каза лидерът на "Атака" и припомни свои думи от 2005 г., че българският национализъм е незаобиколим фактор в българската политика. Прав бях, отбеляза той.

Предупреждавам ръководството на ГЕРБ да не спекулира с тройни коалиции, престанете с глупостите, спекулациите, интригите си, достатъчно ги правихте по време на вашето управление, достатъчно купувахте депутати, достатъчно мамихте, крадохте и рекетирахте българския народ, заяви Сидеров.

"Преди три месеца хората излязоха на площадите и събориха корумпираното управление на ГЕРБ. ГЕРБ абдикира, великото ръководство на ГЕРБ избяга от отговорност, а сега говори за отговорност.

Престанете със спекулациите и интригите. Народът е много мъдър, за разлика от псевдополитиците, които нарекоха избирателите "лумпени", защото не са ги избрали в парламента. Народът е много мъдър, той постави "Атака" като своя коректив. Ние ще бъдем вашият кошмар. Сега виждам съглашателството - Борисов каза, че ще подкрепи Орешарски. Аз не съм казал, че ще подкрепя нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников. Аз няма да подкрепям харизми, а само действия в интерес на българския интерес, така както пише в клетвата на народните представители", каза Волен Сидеров.

Той обяви, че от "Атака" са готови с предложения за промени в Закона за енергетиката и ще продължи да настоява да се намалят сметките за ток и да бъдат изгонени "монополистите" от България. 

Коментари 553
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

553 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почина журналистката Нина Селвелиева

Почина журналистката Нина Селвелиева

България Преди 27 минути

Тя ръководеше пресцентъра на МВР по времето на министър Емануил Йорданов

Протестиращи в Ливан опитаха да щурмуват сградата на правителството

Протестиращи в Ливан опитаха да щурмуват сградата на правителството

Свят Преди 1 час

По време на протеста на участниците в него, настояващи за увеличаване на заплатите, влязоха в сблъсък със силите за сигурност

Рециклирате ли? 3 факта, за които вероятно не знаете

Рециклирате ли? 3 факта, за които вероятно не знаете

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои доста интригуващи факти, за които навярно не сте и подозирали досега

Снимката е илюстративна

Огромна коронарнa дупкa се образува на Слънцето

Любопитно Преди 2 часа

На 24 март е възможно да се образува слаба геомагнитни бури от клас G1, което да образува и полярни сияния

Замъкът Хуска е портал към ада

Това ли е порталът към ада: Зловещият замък Хуска

Любопитно Преди 4 часа

Черни магии и отвари за безсмъртие са приготвяни зад стените му

Снимката е илюстративна

Учени: Този ензим вероятно е отговорен за депресията при някои хора

Любопитно Преди 4 часа

Около 280 милиона души страдат от депресия по света

<p>С два забити ножа в главата: Откриха мъртва жена, синът&nbsp;ѝ е задържан</p>

В София е убита жена, синът ѝ е задържан от полицията

България Преди 4 часа

69-годишната жена е намерена мъртва в жилището си в кв. "Христо Ботев" в столицата

<p>Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в &quot;Св. Александър Невски&quot;</p>

Задържаха мъж, откраднал 3880 лв. от църковния магазин в катедралата "Св. Александър Невски"

България Преди 4 часа

Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като мъжът е осъждан на „лишаване от свобода“ за идентични престъпления

<p>За първи път откриха &quot;призрачни частици&quot;</p>

"Призрачни частици": Учените най-накрая откриха неутрино в колайдера на частици

Любопитно Преди 5 часа

Изследователите казват, че тази работа представлява първото пряко наблюдение на неутрино в колайдера

"Блумбърг": Си застана до Путин срещу САЩ, но не се обвърза с големи газови сделки

"Блумбърг": Си застана до Путин срещу САЩ, но не се обвърза с големи газови сделки

Свят Преди 5 часа

Си използва визитата си в Москва, за да застане до Русия в противопоставянето ѝ на САЩ, но същевременно показа очевидни колебания да се обвърже с Кремъл за рязко увеличаване на газовите доставки, пише "Блумбърг"

.

Будика: Древната бунтовничка, управлявала с твърда ръка

Любопитно Преди 5 часа

Будика ражда две дъщери, чиито имена са неизвестни, и остава при Прасутага до смъртта му от болест

Спецоперация в селата Тъжа и Манолово, има задържани

Спецоперация в селата Тъжа и Манолово, има задържани

България Преди 5 часа

Извършени са проверки на 43 адреса, 123 лица и 46 моторни превозни средства, задържани са 13 лица

Снимката е илюстративна

Русия: Така НАТО прикрива свои военни бази в Украйна

Свят Преди 5 часа

"Създаването на военни биологични лаборатории е позволило на САЩ да действат в заобикаляне на всички международни споразумения"

Гуинет Полтроу

Съдят Гуинет Полтроу в съда за сблъсъка със ски през 2016 г.

Любопитно Преди 5 часа

Полтроу подава насрещен иск срещу Сандерсън, пенсиониран оптометрист, като твърди, че той се е блъснал в нея със ски

<p>Разследване на наркогрупа в Одрин: Издирват българин</p>

Разследване на наркогрупа в Одрин: Турските власти издирват български гражданин

Свят Преди 6 часа

Двама от заподозрените са напуснали пределите на Турция, единият от тях е българският гражданин