35

М устафа Карадайъ и Делян Пеевски няма да бъдат евродепутати. Това съобщиха те в кулоарите на парламента. ДПС е трета сила на европейските избори, но още в неделя водачът Карадйъ каза, че няма да е евродепутат. 

Пеевски беше на второ място. 

"Надделя колективното решение, че съм по-нужен в България". Това каза народният представител от ПГ на ДПС Делян Пеевски пред журналисти в Народното събрание. На въпрос какво го води в Народното събрание, Пеевски отговори: "Как какво ме води насам? Идвам на работа. Какъв изненадващ въпрос от вас. Какво правите тук? Аз съм избран на народен представител, тук съм. Аз си ходя в районите и работя. Това е важното за хората - не смятам, че само работата е в Народното събрание", каза Пеевски. Попитан дали е бил ракетоносител на евровота, Пеевски призова да се погледнат подобрените резултати от парламентарния вот. На въпрос дали вече ще идва по-често в парламента, Пеевски отговори: "Ако не ме питате за какво, може и да идвам". Попитан дали има идеи за нови законопроекти, той посочи, че ще се разбере и че винаги има идеи за нови законодателни инициативи. 

Аз няма защо да сядам на една маса с премиера Бойко Борисов, каза още народният представител от ПГ на ДПС Делян Пеевски. На въпрос дали е готов да седне на една маса с премиера Борисов предвид лошото състояние на патриотичната коалиция, Пеевски отговори: „Вижте, с премиера Борисов може да сяда председателят. Аз няма защо да сядам с премиера Борисов“. 

На въпрос дали не подвежда избирателите като се кандидатира за евродепутат, а след това се отказва от мястото в ЕП, Пеевски отговори: „Хората не ги подвеждаме. Пращаме хубави млади хора в европарламента. Ние сме за това. Затова толкова години сме в ДПС“, каза той. Пеевски уточни, че най-големият преференциален вот в ДПС е за Мустафа Карадайъ и за него. „Той е на първо място, аз съм на второ, което потвърждава позициите ни“, допълни Пеевски. Според него резултатът на ДПС на евроизборите е много добър. Попитан дали ще се явява по-често на публични политически събития, той отговори, че си върши работата и резултатите го показват. 

Пеевски отрече да е имало обструкции от АЛДЕ към кандидатурата му за евродепутат. „Такива обструкции не е имало. Тези обструкции са само в главата на олигарха Иво Прокопиев и на неговите служители Христо Иванов и Радан Кънев, лични негови слуги и медиите, които работят за Иво Прокопиев. АЛДЕ никога не е имала обструкции нито на миналите избори, нито сега към моята кандидатура”, каза Пеевски.

„Ако АЛДЕ имаше обструкции, нямаше да ни е такава листата”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ .

Алтернативите на ДПС имат срок на годност - явяване на първи избори. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в Народното събрание. "Освен това ние като партийни задачи и цели си бяхме поставили да преодолеем щетите от изборите през 2017 г. и да направим обединение на нашите избиратели. Това нещо в момента мисля, че е факт. Виждате изборните резултати. Алтернативи, които се създават на ДПС, имат срок на годност и винаги е било така - явяване на първи избори", каза Карадайъ. Той отчете, че на първи избори 2017 г. ДПС е имала и щети, но в момента се вижда, че тези субекти са изчезнали от политическото пространство и ги няма. "Освен това имахме и други цели и задачи да си подобрим изборните резултати от 2017 г. Това също е факт", каза Мустафа Карадайъ. Той посочи, че единствената политическа сила, която си подобрява изборните резултати от парламентарните избори 2017 г., е ДПС. 

Системните партии трябва да очертаем приоритетите за развитие на страната, за да излезем от дъното на класациите, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в Народното събрание. Карадайъ посочи, че ДПС заема третото място в политическата сцена на България. „Видяхме, че на националистите дори сумарния им вот е почти на половината на ДПС. Така че това също е един политически отговор. От тази гледна точка на въпроса дали ще се виждаме с г-н Борисов - не само с г-н Борисов, с ръководството на БСП, на ГЕРБ - т.е. системните партии трябва да седнем на масата, за да очертаем приоритетите за развитие на страната, за да излезем от дъното в класациите“, каза Карадайъ. „Вчера имахме съвместно заседание на Централното оперативно бюро и на парламентарната група. Личното решение на г-н Пеевски можем да го обявим днес. Г-н Пеевски ще остане народен представител в Народното събрание тук в България. Както обявих аз също ще подавам заявление в ЦИК да не ме обявяват за евродепутат. Обявих, че ще ходя в Брюксел, както и досега съм ходил. Пред вас мога да обявя, че с г-н Пеевски заедно ще ходим в Брюксел“, каза Карадайъ. В България имаме много важна работа. Резултатите от тези избори показаха, че онова, което от две години го говорим, а и по време на предизборната кампания разяснихме на избирателите, че страната има нужда от промяна на формулата на управление - не на аритметичните мнозинства, а програма за ускорено догонващо развитие в рамките на ЕС с ясни приоритети. ДПС и нашата парламентарна група ще работим в тази посока, защото инерционното развитие на страната ни обрича не само сега да сме последната страна във всички класации в ЕС, а това нещо да го завещаем и на следващи поколения. Не бива. Тази задача е най-важната задача според нас пред страната и изборите го показаха. Ние от ДПС си бяхме поставили и такава цел да разясним точно тази наша идея, която две години повтаряме и пред медиите и от трибуната на Народното събрание. Ние имаме ясна програма за ускорено догонващо развитие на страната като ДПС, но това не е достатъчно. Нашият призив, нашият апел вие сте го чували неведнъж е системните партии да седнем, за да определим приоритетите и посоката на развитие на страната. Изборите го показаха това нещо“, допълни Карадайъ. 

Оставките на „Позитано“ са тема за БСП и техен вътрешнопартиен въпрос, каза още Карадайъ. Във връзка с оставките в БСП, Карадайъ коментира: „Този въпрос е тема за БСП, вътрешнопартиен въпрос. Те така са преценили, така са решили. Това си е тяхно решение. Ние не бихме могли да се месим и не искаме да се месим в дейността на другите политически партии“. 

Това е едно от редките изявления на Пеевски и едно от малкото му появявания в парламента. Той се регистрира в пленарна зала. Депутатът не е присъствал на заседание на Народното събрание от началото на 44-тия парламент насам. 

След тях в листата са досегашните евродепутати Илхан Кючук и Искра Михайлова и Атидже Илиева - Вели. 

Очаква се днес ЦИК да оповести окончателните данни, а имената на евродепутатите да станат ясни в петък. 

По данни на комисията до момента ГЕРБ събират 30.94 % от гласовете на избирателите, БСП 24.24 %, ДПС – 16,36, ВМРО 7,42, а Демократична България 6,24 %. Над 36% от избирателите са гласували с преференциален вот. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 1 час

Оръжията са пристигнали този месец

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 5 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 6 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 7 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 7 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 7 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 8 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 8 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 8 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 8 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 8 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 9 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 9 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР