6

П равителството ще отпусне допълнителни 3,7 млн. лева на земеделското министерство за справяне с африканската чума по свинете.

Премиерът Бойко Борисов предложи на правителството да одобри проект на Постановление за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на земеделието за тази година за допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на африканската чума по свинете.

"Две години успяхме да избутаме този бич извън България, докато вилнееше в околностите, но сега - с румънските туристи, явно огнищата се увеличават", коментира премиерът на днешното заседание на кабинета и предложи министрите да одобрят средствата.

Министърът на земеделието Десислава Танева информира по време на заседанието, че заразяването става лесно и напомни, че няма ваксина и лечение на това заболяване, а единственият метод за справяне с него е физическото унищожение на носителите на вируса - диви прасета и прасета, които се отглеждат в задните дворове на хората, както и контрол за движението на хора, стоки, продукти, които идват от заразени територии. В Румъния има над 1100 огнища, а сега е активен туристически сезон, отбеляза още министърът.

В отговор на въпрос от премиера земеделският министър информира, че стопаните със заразените преди половин година агнета са обезщетени, а най-голямата голяма браншова организация раздава домашни животни на засегнатите стопаните.

Десислава Танева
Десислава Танева Източник: БГНЕС

Във вторник бяха открити нови огнища тип "заден двор" в шест села в Плевенско, като на входа и изходите на населените места са изградени пунктове за дезинфекция. Личните стопанства са в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала. Взетите проби са потвърдили наличието на африканска чума. 

В сряда започва принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине в изброените села.

Вследствие на ситуацията в областта, в Плевен се свиква заседание на областната епизоотична комисия. Това съобщи в сряда за БТА областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Комисията се събира в четвъртък, за да предприеме мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Комисията ще предприеме от понеделник информационна кампания във всички селища на областта във връзка със заболяването.

Също заради ситуацията с африканската чума по свинете в област Плевен, Българската агенция по безопасност на храните проверява сигнали за укрити контактни домашни свине. Получени са и сигнали за нерегламентирано транспортиране на живи свине от засегнатите селища към населени места извън зоните с ограничения.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@