3

Б ългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи на африканска чума при диви свине в община Алфатар, област Добрич и в община Тервел, област Силистра, съобщиха от Агенцията.

Изпитването на взетите на 19 и 21 март проби от Националната референтна лаборатория в София е потвърдило наличие на вируса при три животни. Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 година, се припомня в прессъобщението. 

За периода от 31 август 2018 г. до 20 март 2019 г. са потвърдени едно огнище при домашни свине в стопанство тип "заден двор" в област Варна и 27 положителни за африканска чума диви свине в областите Силистра, Добрич и Варна. Последните са установени при диви прасета, открити при претърсване на регионите в резултат на изпълнение на заповеди на изпълнителния директор на БАБХ.

Продължават клиничните прегледи и лабораторният контрол на заболяването в засегнатите и високорискови области Силистра, Добрич и Варна от първия случай на африканска чума по свинете през 2018 г. до този момент. Създадени са инфектирана и буферна зони. Не претърсването в инфектираните зони за болни животни или трупове на диви свине.

Домашните свине от ограничителните зони (инфектирана и буферна) са на завишен контрол преди движение чрез клинични прегледи и лабораторни изследвания.

Позволява се движение на свине само между стопанства с високи мерки за биосигурност.

Агенцията ще извършва постоянни клинични прегледи за африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине. В трите области се редовно заседават областните и общинските епизоотични комисии.

БАБХ напомня, че прасетата в стопанства "заден двор" трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета.

Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на

заразата от дивите към домашните свине.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@