Онлайн битката на българските партии
Източник: netinfo
3

Приключи първата онлайн битка на БГ партиите.

Всичко тръгна от САЩ. Както финансовата криза завладя целия свят, така и предизборната кампания на Барак Обама се превърна в еталон за интернет маркетинг.

Обзети от еуфорията на неговия успех, стотици български политици започнаха да правят кампания "Барак Обама" в България. Нека проследим как се представиха... Започвам отзад напред.

РЗС

По идея на: Яне Янев

Партия РЗС направи относително чиста интернет кампания. Тя наблегна на PR присъствие в новинарски сайтове. Нямаше изобилие от банери, чисто и просто новини.

От тази гледна точка кампанията на РЗС беше насочена към най-претенциозната таргет група, а именно - образовани хора, с висок доход, в големите градове с интерес към политическото бъдеще на страната.

Слабост на този подход е, че изпускат младите гласоподаватели, които не четат толкова сайтове за новини, колкото посещават социални мрежи, разглеждат снимки, търсят си работа и др.

Друга слабост в интернет кампанията им беше, че онлайн обществото не приема добре лозунги като: „Спри корупцията", „Спри доганизацията" и други. Подобен тип изрази са по-подходящи за стандартните медии, отколкото в интернет, където човек е скрит зад компютъра си и без страх изразява мнението си.

В повечето случаи, каквато е кампанията, такова е и обратното мнение. Ако кампанията е негативна, и преобладаващата част от мненията онлайн ще са негативни и обратното.

Синята коалиция

По идея на: Константин Павлов

Сините винаги са били силни в интернет. И този път изненадаха хората с нов подход, свежи идеи и разчупено мислене. Те се опитаха да се разгърнат широко в интернет чрез присъствие в специализирани онлайн канали, реклама във Фейсбук и банери в някои сайтове.

Безспорно най-силната им инициатива беше Otgovori.eu. Видеоблогът на Иван Костов се опитваше да даде отговор на важните за обществото въпроси в един близък план с лидера на ДСБ.

Интернет кампанията на Синята коалиция беше позитивна, с  относително широк обхват и сравнително добре позиционирана във времето.

Слабостите на кампанията се открояват в следните насоки. Забави се началото на кампанията.

Проблемите около регистрацията на коалицията спънаха до известна степен изобщо кампанията на сините. Интернет е пространство, където посланията достигат до определен брой хора, които (ако им харесат) ги препращат на по-голям кръг хора, които от своя страна ги изпращат отново и т.н, и т.н.

От тази гледна точка се различава със стандартните медии, където за пет дни кампания можеш да достигнеш до цялото население на България. Всяка една интернет кампания има нужда от технологично време, за да заработи.

Втората слабост на онлайн присъствието на Синята коалиция е, че кампанията в един момент започна да се превръща в отговор на черната кампания на Коалиция за България. Пример за това е, че във въпросния видеоблог на Костов той отговаря на въпроси като ще орежете ли пенсиите, какво стана с "Балкан" и други такива.

На всички е ясно, че подобен въпрос за пенсиите няма как да бъде зададен от онлайн обществото и дори да е зададен, неговият отговор не би бил толкова интересен, колкото например отговор на въпроса „Кога ще може да се гласува онлайн?".

Третата голяма слабост на онлайн кампанията на сините е, че тя не успя да убеди младите, че Синята коалиция не е другото име на ДСБ, а е обединение на десни партии. На рекламите във Фейсбук стоеше лицето на Иван Костов, билбордовете сочеха единствено към видеоблога на лидера на ДСБ и никъде не се споменаваше блогът на Мартин Димитров.

"Атака"

По идея на: Десислав Чуколов

Интернет кампанията на партия "Атака" може да се определи като непремерена. Партията опита чрез един официален сайт, регионални подстраници, страница във Фейсбук и реклама в една онлайн медия да си осигури присъствие в интернет.

Наред с технически неиздържания модел (сайтовете „се чупят" постоянно), интернет кампанията на "Атака" се отличава с един сериозен недостатък - липса на комуникиране на ресурсите от посочените сайтове с интернет общността.

Маркетолозите от партията са разчитали на твърдия им електорат, който по презумпция не би имал нужда от реклама. Самото създаване на сайтове, профили в социални мрежи и други не привлича хората като магическа пръчка.

Това, че имаш страница във Фейсбук, няма да те превърне в Барак Обама. Тази страница изисква сериозен ресурс: А) за да бъде поддържана; Б) за да бъдат привлечени максимален брой хора към нея (в групата на "Атака" има едва 225 членове); В) привлечените хора да започнат да водят твоята кампания.

ДПС

По идея на: ?

ДПС не води интернет кампания. Разбиранията на партията включват по-скоро директния маркетинг в комуникацията с твърдия си електорат. Този подход оставя интернет като място за анти-ДПС изяви, поради липсата на онлайн поддръжници.

Всеки млад поддръжник на партията се чувства безсилен срещу похода срещу него и затова предпочита да не води тази офанзива.

Он-лайн атаките срещу партията заваляха в цялата мрежа, когато излезе клипчето на Доган със заглавие „В мен е концентрирана властта".

Коалиция за България

По идея на: Азер Меликов

Със сигурност най-коментираната он-лайн кампания в България за всички времена. КБ вложи огромни усилия в интернет кампанията си. На инфраструктурно ниво тя беше изключително издържана.

За съжаление на коалицията обаче, на ниво съдържание беше пълен провал. Няма по-добър пример за това как една интернет кампания може да се обърне срещу създателя си. Да тръгнем от началото...

А) RED.bg

Първи дубъл на интернет кампанията на КБ, показващ, че социалистите са готови да хвърлят голям ресурс за завземане на он-лайн пространството. Опитът на партията да направи социална мрежа и да я промотира в няколко големи сайта и в момента ме кара леко да се усмихна.

Честно казано, не очаквах пред-кампанията на най-ресурсната партия да тръгне от сайт, където Бойко гаси пожари, а Доган си играе с обръчи. Още тогава се усещаше, че КБ се опитва да навлезе в напълно непозната територия и го прави без необходимите за това експерти.

Б) Boykostov.bg

Коалиция за България започна да води своята кампания за евроизборите по един нормален начин. Но изведнъж...изскочи сайтът, който ни обясни как ако изберем Бойко, ще получим Костов. От БСП в началото твърдяха, че нямат нищо общо със сайта. Впоследствие обаче се разбра, че сайтът е запазен от Азер Меликов - приближен съветник на Станишев и шеф на "Информационно обслужване" АД (преброителят на изборите).

Интернет обществото буквално се взриви от недоволство. Всеки втори човек във всеки втори сайт публикуваше тази анти-кампания със съответните негативни коментари.

Самата страница Boykostov.bg изобилстваше от брутални изказвания (не знам дали заради скоростта, с която се пишеха или защото не бяха предвидили редакторски контрол, поради надеждата, че ще има само добри коментари).

Отново се връщам на това, че в интернет всяко едно камъче прави вълна около себе си. Когато това камъче носи нещо негативно, 75% от вълните са негативни и обратното.

По-късно Станишев каза, че това не било черен PR, а информативна кампания. Ако наистина е така, защо се водеше по време на кампанията за евроизбори? Защо вместо да се води образователна кампания на тема "Европейски съюз" се водеше образователна кампания на тема Бойко и Костов?

В) „Брадвата"

Стои си кротко един "Боинг 747" и изведнъж...ТРЯС - брадвата го размазва . Костов се появява и тежък социалистически глас образова: „Костов го направи с Балкан, ще го направи и с пенсиите, и с болниците!".

След този клип и малкото хора, които се колебаеха дали да гласуват, вече бяха твърдо решени да гласуват за който и да е друг, извън тройната коалиция. Класически завършек на една нетрадиционна кампания. Рекламата обиколи почти всички интернет канали и предизвика нова вълна на масови недоволства.

Поради провала на националната кампания на КБ, се появиха много други личностни кампании, които бяха доста добре издържани. Намерих интересен и работещ онлайн модел на кандидати на коалицията в отделни региони. Това е доказателство, че има надежда за възраждането на онлайн присъствието на БСП.

ГЕРБ

По идея на: Лъчезар Иванов

ГЕРБ проведе мащабна, добре организирана и позитивна интернет кампания. С добра инфраструктура (множество канали за разпространение на информацията), добре промотиран блог, произвеждащ голямо количество съдържание и подходящ изказ, партията се разгърна изключително успешно в мрежата. Елементи на успеха:

А) Правилно изграден сайт на партията, който съдържа цялата необходима техническа информация като имена, листи и платформа, както и блог, където се поместваха някои от по-разчупените новини. Защото, когато правиш кампания в интернет, не е достатъчно да копираш някой текст от онлайн изданието на вестника например, а трябва да се обработи по такъв начин, че да звучи привлекателно на хората, които са в мрежата. Техните послания звучаха добре.

Б) Правилно изградени комуникационни канали. Дори и доброто съдържание е обречено на неуспех в интернет при липсата на мини промотираща кампания за всеки един материал.

От ГЕРБ бяха направили така, че поне от 10 места хората научаваха за случващото се в партията.

В) Изграждане на комюнити. Създаването на профил/група/фен страница във Фейсбук не е достатъчно, за да се влюбят хората в теб. Всичко опира до отношението ти към хората, които са в тази група. ГЕРБ успя от тези хора да създаде мини агитиращи центрове.

Голяма част от техните фенове започнаха онлайн агитационни действия. Това е смисълът на WEB 2.0 J

Интернет кампанията на ГЕРБ имаше и своите минуси.

Поради липсата на активна онлайн реклама разрастването на общността, която те създадоха, ставаше недостатъчно бързо. Предвид относително късния старт рекламата беше абсолютно наложителна, поради изтъкнатите по-горе съображения.

За да бъде пълна интернет кампанията на ГЕРБ, трябваше Бойко Борисов активно да се включи в нея. Липсваше обратната връзка между него и онлайн феновете му. В блога имаше някаква инициатива с въпроси и отговори, но тя не беше пълна.

Като оценка на интернет прощъпалник на българските политици мога да дам добър 3,50.

Всички обаче видяха силата на глобалната мрежа като форма на директна комуникация с избирателите, като форма на създаване на групи от хиляди фенове, които стават заклети съзаклятници на дадена партия, като новото място за предизборна кампания.

За тези избори имаше толкова много онлайн инициативи за гласуване, за партии, за мажоритарни кандидати, че дори и на непълнолетните им се прииска да гласуват! Всички видяхме каква беше активността...

Моето пожелание към всички сегашни и бъдещи политици е да поддържат тази своя активност, а не само да се активизират по време на избори.

Всеки гледа към САЩ и казва: Искам кампания като на Обама. Малцина обаче знаят, че американският президент води онлайн живот много години преди предизборната си кампания. И нещо повече, продължава да го води и след като беше избран!

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 6 минути

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 45 минути

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 1 час

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 2 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 4 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 4 часа

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 5 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 5 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 5 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 5 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 5 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 5 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 5 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

<p>Христос Воскресе!</p>

Христос Воскресе! Празнуваме Великден, а имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

Екипът на Vesti.bg ви пожелава здраве, благоденствие и светлина в душите!