10
Овладян е спадът при одобрението за правителството, който беше регистриран през първата половина на годината, но подкрепата към кабинета на ГЕРБ пада.

Това показва проучване на "Алфа Рисърч" сред обществените нагласи на 1034 българи.

Трите събития, които са повлияли позитивно в оценките за дейността на кабинета, са масовите акции на НАП по Черноморието (80%), въвеждането на стандарта за храните "Стара планина" (60%) и инфраструктурните проекти (50%).

Събитията с положителен отзвук в обществото са се отразили в одобрението на ресорните министри - Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов.

При министъра на регионалното развитие ръстът е с 12% и той е вторият по одобрение министър в кабинета след Цветан Цветанов.

Негативен отзвук в обществото са получили пенсионната реформа, предложенията да се отменят преките автобусни линии до малките населени места, както и проблемите с издаването на документи за самоличност.

Въпреки че като най-успешен министър се оценява Цветан Цветанов, през последните месеци персоналният му рейтинг спада - от 45 пункта през юни той се е понижил до 37 през октомври.
Очевидно

акциите на Мирослав Найденов са засенчили операциите на вътрешния министър

Цветан Цветанов, коментира изпълнителният директор на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Тя обаче допълни, че негативен ефект върху рейтинга на Цветанов е оказал проблемът с издаването на новите документи за самоличност.

На дъното на общественото мнение е бившият министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова, както и на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Това се дължи на проблемите в здравната и в пенсионната реформа. Тези области носят негативен резултат върху рейтинга на министъра на финансите Симеон Дянков.

От агенцията отчитат, че се запазва висок делът на българите, които не са формирали своя оценка за работата на кабинета - 43%. Според проучването

средната оценка за октомври за работата на кабинета на Бойко Борисов е 3,40.


С 3,34 е била оценена работата на правителството през юни. Негативните оценки намаляват с 2%, а положителните се запазват, отчита проучването за октомври. От агенцията посочиха, че голяма част от

българите вече приемат като факт някои от обсъжданите, но все още неосъществени мерки

на правителството. Около половината от българите приемат, че болници вече се закриват, а 37% считат, че вече е увеличен стажът за пенсиониране.

Електоралната подкрепа на ГЕРБ днес е 27,5%, докато през юни тя е била 30,4%. Доверието си към партията оттеглят дясно центристките избиратели.

За БСП днес биха гласували 13,6%, за ДПС - 5%, за Синята коалиция - 4,1%, за Атака - 2,7%.

Евентуален политически проект на президента Георги Първанов би могъл да се разположи в освободените от БСП позиции в дясно, показва проучването.

17% от анкетираните ще гласуват за политическа формация на Първанов

Сред привържениците на БСП този дял е 65% и така политическият проект на президента би фрагментирал левия електорат, отколкото да отнеме от потенциала на ГЕРБ.

В проучването се отчита спад в одобрението към президента Първанов, което през октомври е 32%, докато през септември 2009 г. то е било 47%.

Въпреки регистрирането на слабо стабилизиране на българската икономика

32% от заетите смятат, че ситуацията в техните фирми се влошава

Две години след началото на кризата статистиката показва, че слабите позитивни тенденции се отчитат и в икономическото развитие при експортните фирми и тези, занимаващи се с промишленост.

Безработицата се запазва висока - 9,24%.

От агенцията отчитат силна регионална диференциация в страната при икономическото развитие.

За пръв път от началото на тази година делът на хората, които твърдят, че успяват да запазят материалния си статус, превишава броя на хората, които отчитат влошаване.

Почти три четвърти от българите не виждат в обозримо бъдеще края на кризата.