77
Бз зо 200 са заведенията и магазините в цяла България, които се включиха в благотворителната инициатива "висящо кафе".

Ден след старта на "висящо кафе" у нас благотворителната инициатива бе продължена от "висящ хляб", а в настоящия актуален списък на заведенията, предлагащи "висящи стоки", вече могат да бъдат забелязани имената на вериги за бързо хранене, магазини за детски играчки, хлебопекарни, кръчми и ресторанти.

Механизмът на този неочакван и дребен подарък е изненадващо прост. От години в кафенетата съществува негласното споразумение, че всеки може да поръча "висящо кафе", което да плати, но без да консумира.

Това кафе е платено и ще чака своя клиент, който (по различни обстоятелства) не може сам да си го плати. С кодовия въпрос:

"Някой поръчвал ли е "висящо кафе?", той ще признае на сервитьора, че няма пари, за да плати своята напитка и ще получи възможността да поръча кафе, платено и подарено от непознат.

Този род благотворителност за първи път се появява в Неапол. Хората предварително плащали кафето на някой, който не може да си позволи чаша горещо кафе.

Там оставяли в заведенията по този начин не само кафета, но и храна. Идеята вече е напуснала границите на Италия и е разпространена в много градове из целия свят.

Изключително простата схема вече набира популярност и в България.

"Висящото кафе" е малък подарък, който можем да направим на непознат и който може да ни се върне, когато самите ние имаме нужда от него. Защото дребният жест може да стопли всеки от нас, а признайте си, всички обичаме усещането, че някой се е погрижил за нашата усмивка", заявяват организаторите на българската инициатива във "Фейсбук" - "Висящо кафе в България".

Страницата на общността в социалната мрежа събра над 7000 последователи за ден, а в момента хората в групата са над 21 000 души.

Първата касова бележка с подарена ароматна чаша кафе бе пусната във Варна в петък вечер в 18,41 часа. Именно оттам тръгна и инициативата за "висящите" стоки.

Светкавично 12 заведения от София също отговориха на благородната кампания, стартирала в морската столица.

Всяко едно от заведенията ще бъде означавано със специално изработен за целта стикер, за да бъде лесно разпознаваемо.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@