13

Т иха паника властва из 52-та университета в страната, признават преподаватели. Причината - на приемните изпити доста често се явяват по-малко кандидати, отколкото са обявените за прием места. Тази година випускът на зрелостниците е много малък, но явно няма и желаещи за студенти от завършилите преди години, съобщава "Труд", цитиран от DarikNews.bg.

Не смеем да скъсаме никого - освен ако не се е справил изключително зле, твърдят преподаватели, цитирани от вестника. Дори в СУ на изпита по музика се явили по-малко от 100 кандидати, а местата за специалностите, за които се кандидатства с този предмет, са повече.

В СУ "СВ. Климент Охридски" за най-търсения юридически факултет общият брой на местата е 360. За българска филология - 120, а за английска - 100.

За все по-популярните сред учениците кореистика, китаистика и японистика местата са между 12 и 20.

Общо 90 младежи ще бъдат приети да учат история, а първокурсници по социология могат да бъдат 60. Толкова са свободните места по психология и политология.

Журналистиката е обявила свободен прием за 65 души. Общият брой в Алма матер е 6936 в бакалавърските и магистърските програми.

В другите два водещи университети - УНСС и ТУ-София, местата са съответно 3384 и 3630.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@