473

Велики петък е най-тъжният ден за християните. На този ден Божият син Иисус Христос е бил разпитван, осъден и разпънат на кръст.

"Той бива разпитван, вина Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда", така гласи разказът и на четиримата евангелисти - Матей, Марк, Лука, Иоан.

В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Божият Син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник.

Бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа.

На този ден в християнските храмове е неговото опело. На Разпети петък от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие, дори вода. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

Снощи, на утринната служба (на Велики четвъртък вечерта) в православните храмове в цялата страна се четоха 12 откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Иисус Христос .

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави богослужбата на Велики четвъртък в патриаршеския храм "Св. Александър Невски". 

По време на богослужението вярващите държаха запалени свещи - символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

В центъра на храмовете беше изнесено Христовото Разпятие. Свещениците, а след тях и всички богомолци се поклониха и целунаха Св. Кръст с изобразения на него разпнат Спасител.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ принесъл себе си в жертва, а се извършва богослужение, наречено Царски Часове.

На вечернята в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

Християните се покланят на плащеницата, символично преживявайки момента на смъртта и погребението на Господа.

По време на вечерното богослужение Плащеницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено опело Христово. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" - молитва в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

На Разпети петък, патриарх Неофит, в съслужение със Знеполския епископ Йоан, ще оглави богослужението за "опелото Христово" от 19.30 ч. в митрополитския катедрален храм "Света Неделя" в София.


Поклонението продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.