22

„Тук, на легендарното тракийско „Оборище“, предците ни потърсиха път към свобода и достойнство. Водени от веруюто да принесат и своята дан пред олтара на революцията, тракийските делегати подкрепиха взетото в Македония решение за въстание.

Когато нашите сънародници в Македония въстават, мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях“. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на

115-годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

в местността Петрова нива, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев
Румен Радев

Президентът подчерта, че революционните дейци от VII въстанически окръг ясно са съзнавали, че „двадесетте дни свобода“ на Одринско ще имат висока цена, а погромът на бунта ще е кървав. „Едновременно действаха ножът, куршумът, огънят и бесилката“, припомни президентът думите на летописеца на въстанието Христо Силянов, а хиляди бежанци ще поемат своя „поход към земята на спасението“ – към свободна България.

„Справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас,“ посочи Румен Радев и добави, че вече е

поставил въпроса за компенсациите на тракийските бежанци и ще продължи да изисква ясен отговор

при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение.

„Никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония от вас, наследниците на героите, които отдадоха живота си на българската национална идея. Благодаря, че съхранявате огъня на традицията не само тук, на Петрова нива, но и в своето ежедневие“, обърна се държавният глава към наследниците на участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

Държавният глава прие почетния строй на представителните роти на Българската армия.

В тържественото отбелязване на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание участваха вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, народни представители, представители на изпълнителната власт и хиляди граждани.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@