Промените в пенсиите влизат в сила от 1 април
В Националния осигурителен институт   
Източник: Боби Тошев / БГНЕС
25
Сд д осъвременяването на пенсиите в началото на април около 70% от пенсионерите ще получават над 200 лева, съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

До 1 април общо 37,4% от всички пенсионери или 826 253 души са взимали до 200 лв.

Сега 9868 души - 0,4% - от всички пенсионери ще получават до социалната пенсия за старост, а 334 513 пенсионери ще получават пенсия в размер до минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Те са 15,2% от всички пенсионери.

След осъвременяването на пенсиите 30,5% от всички пенсионери или 674 123 души ще взимат до 200 лв. Това означава, че малко под 70% от хората ще получат през април повече от 200 лв.

Заради това осъвременяване месечният разход за пенсии ще се вдигне с 50,2 млн. лв.

53 791 души през март са получили по-малка пенсия от това, което им се полага, заради въведения още през 2000 г. таван на пенсиите. От 1 април 2009 г. таванът е 700 лв. След като от 1 април този таван става 770 лв, около 1200 пенсионери ще си получават действителния размер на пенсията. Но други 52 512 ще продължават да получават ограничен размер.

Досега пенсията не можеше да надвишава 35% от максималния осигурителен доход - 2000 лв. Хората можеха да получават най-много по 700 лв., независимо че би следвало да вземат повече. Ако ограничението го нямаше, повечето от тези хора биха получавали от 50 до близо 900 лв. отгоре.

Ограничението за размера на максималната пенсия е записано в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Намерение за отпадането му беше лансирано многократно през последните години, но не се случи досега.

След отпадането на тавана за новите пенсионери за заварените той ще остане, но ще се повишава заедно с вдигането на максималния осигурителен доход.
 Изплащането на осъвременените пенсии ще започне на 8 и ще приключи на 20 април 2013 г. Пенсионерите, получаващи парите си по банков път, ще са сред първите, които ще получат увеличението.

От 1 април се увеличава размерът на всички пенсии. Свързаните с трудова дейност се увеличават в зависимост от датата на отпускане. Пенсиите, отпуснати с начална дата до 31 декември 2009 г. се увеличават с 9,8%, а пенсиите, отпуснати с начална дата до края на 2010 г. се вдигат с 8,8%.

Пенсионерите, които са започнали да получават своите пенсии през 2011 г., ще получат увеличение от 5,7%, а онези, започнали да получават пенсии през 2012 г. - увеличение от 2,2%.

Средно една пенсия ще се вдигне с 23,11 лв. - 8,5%, а средният размер на вдовишките добавки ще се увеличи с 4,83%.

От април минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст става 150 лв., а максималният размер на пенсиите става 770 лева. Считано от първи април социалната пенсия за старост става 110 лв.

Вчера служебното правителство одобри промени в няколко наредби,

произтичащи и съответстващи на последните изменения в Кодекса за социално осигуряване, които са в сила от 1 януари 2013 г.

В Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж са приети текстове, свързани с подобряване качеството на предоставяните от Националния осигурителен институт (НОИ) административни услуги.

С един месец - от 5 на 4 месеца, считано от датата на подаване на заявлението, се намалява срокът за определяне на пенсиите в действителен размер. Намаляват се и сроковете за отстраняване на неизправностите в подадените документи за отпускане на пенсия - по българското законодателство с един месец (от три на два) и по международен договор с два месеца (от шест на четири).

Предвижда се специален ред за връчване на разпорежданията за осъвременяване на пенсиите - при поискване от лицата, с което се цели намаляване разходите на НОИ за пощенски и куриерски услуги, без да се засягат правата на адресатите на тези разпореждания.

Отменя се съществуващото ограничение за еднократно преизчисляване в рамките на календарната година на пенсията за придобит след пенсионирането осигурителен стаж. След тази промяна пенсията ще може да се преизчислява повече от веднъж в рамките на една календарна година.

Като част от мерките за подобряване на административното обслужване при изплащане на наследствени пенсии на български граждани, учещи в чужбина, се облекчават изискванията, свързани с оформянето и заверяването на документи от едно и също учебно заведение.

Създава се възможност самоосигуряващите се лица да установяват осигурителен стаж и доход за периоди след 31.12.2006 г. освен със заверена по надлежен ред осигурителна книжка, и с данните за внесените от тях осигурителни вноски, съдържащи се в информационната система на НОИ.

Регламентира се възможността за използване на данните от Регистъра на осигурените лица, във всички случаи, когато са налице периоди, за които не са представени документи за брутно трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски.

Също с цел облекчаване на гражданите, е предвиден ред за подаване на заявление за изплащане на пенсия по банков път и чрез съответната банка, открила сметка на лицето.

С одобрените промени в Наредбата за осигурителните каси се регламентират редът и срокът за подаване на данни за направените от осигурителните каси преводи по сметките на териториалните дирекции на Националната агенция за приходите.

Новите текстове в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО привеждат документа в съответствие с измененията, свързани с новите срокове за представяне на документите за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност, трудоустрояване, бременност и раждане и за отглеждане на малко дете в съответните териториални поделения на НОИ.

В Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица се премахва ограничението от 1/6 от месечния размер на обезщетението, който може да се удържа, когато лицето има задължение за възстановяване на неоснователно получени суми за осигурителни плащания.

Предлага се изплащането на паричното обезщетение за безработица да се възстановява от датата на новата регистрация в Агенцията по заетостта за оставащия към датата на прекратяване период, намален със закъснението, само ако то е по неуважителни причини.

С част от предложените промени в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица се ограничава възможността за внасяне на осигурителни вноски за минало време с цел ползване на осигурителни права. Така например, изрично се посочва моментът, от който може да възниква задължението за осигуряване на лицата, на които е отпусната пенсия и които се осигуряват по свое желание.

Аналогични са и промените, определящи дата на възникване на задължението за осигуряване на лицата, които се осигуряват чрез посредник, който ги е изпратил на работа в чужбина или чрез държавен орган, със съгласието на който работят в международни органи и организации. Въвежда се срок за внасяне на осигурителните вноски за минали периоди от тези лицата, ако са направили писмено искане за това.
Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 4 минути

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 1 час

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 1 час

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 1 час

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 9 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 9 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 9 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 11 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 12 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 13 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 13 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 14 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 14 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна