18
Ге емият български театрален режисьор и педагог проф. Крикор (Коко) Азарян е починал тази нощ на 75-годишна възраст след продължително тежко боледуване.

До последния си дъх, макар страдащ от болестта, той успя да довърши последния си забележителен проект. Премиерата на "Вишнева градина" от любимия на режисьора Антон Павлович Чехов беше в Народния театър "Иван Вазов" на 31 октомври.

Другите части от тази трилогия на Азарян по Чехов - "Чайка" в Театър "Българска армия" и "Три сестри" в Младежкия театър "Н. Бинев" продължават да се играят - съответно вече трети и втори сезон.

Крикор Азарян е роден в Пловдив на 14 март 1934 г. Завършва театрална режисура във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) през 1966 г., специализира в Москва и Ленинград.

Работил е най-дълго във Военния театър, а също - в Народния, Сатиричния, Театър "София", Пловдив, в театри в Москва, Битоля, Варшава и др.

От 29 юни 2001 г. е председател на Българска асоциация на режисьорите в театъра.

Незабравими в историята на българския театър

освен постановките му по Чехов, остават спектаклите "Януари" и "Опит за летене" от Йордан Радичков, "Дванайсета нощ" и "Крал Лир" от Шекспир, "Дневникът на един луд" от Гогол, "Уестсайдска история" от Лоуръндс и Леман, "Петрол", "Автостоп" и "Кълбовидна мълния" от Иван Радоев, "От земята до небето" от Никола Русев, "Дело" от Сухово-Кобилин, "Последен запис" от Бекет, "Самоубиецът" от Н. Ердман, "Хенрих IV" от Пирандело, "Буре барут" от Д. Дуковски, ""Белградска трилогия" от Б. Среблянович, "Бая си на бълхите" и "Продавате ли демони?" от Боян Папазов, "Трамвай Желание" от Т. Уилямс, "Пътеки" от Николай Хайтов и мн. други.

Удостояван е с всички български театрални награди, а през 2004 г. - и с почетен "Аскеер".

Режисьор е и на игралния филм "Всички и никой" (1978) по Й. Радичков.

Тридесет години преподава актьорско майсторство и режисура

в НАТФИЗ. През 2005 г. е отстранен от тогавашното ръководство на академията и е пенсиониран.

След това продължи да  преподава в Нов български университет, където е почетен професор.

Ученици на професор Азарян са звезди на театъра като Владимир Люцканов, Мариус Куркински, Петър (Чочо) Попйорданов, Валентин Танев, Камен Донев, Стефан Вълдобрев, Рени Врангова, Галин Стоев, Койна Русева, Стефка Янорова, Лилия Абаджиева, Анастасия Ингилизова...

Негови асистенти в Театралната академия са били Тодор Колев и Иван Добчев.

Тази сутрин учениците му решиха да почетат паметта на своя любим учител във вторник, 15 декември, след представлението на "Три сестри" в Младежкия театър.

Последното интервю на Коко Азарян са успели да заснемат Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова преди две седмици, непосредствено преди той да постъпи за последен път в болница. За "Умно село" те подготвят филм за трилогията по Чехов.

В БНТ имат идея трите забележителни постановки да бъдат специално заснети като телевизионни спектакли.

В току що издадената книга "Невъзможни портрети. 21 глави от историята на "Умно село" Антонета Бачурова описва защо филмът за Азарян от вече 10-годишната поредица се казва

"Възгледите на един стар клоун" (май 1999 г.):

"Взехме тази аналогия от любим роман - "Възгледите на един клоун" от Хайнрих Бьол, защото знаехме, че Коко мисли за себе си тъкмо така, като за един стар клоун. Видял се професорът изобразен по този начин в една рисунка на своя ученик Мариус и се... открил.

Изключително човешко умение е това - помъдрявайки да си оставяш място за учудване, за изненади; с възрастта да продължаваш да се преоткриваш в очите на онези, за които сам ти си нещо като гуру, като духовен наставник.

Но това е Коко - и това е една от причините да влюбва в себе си всичките си ученици..."

Поклонението ще бъде в четвъртък, 17 декември, от 11 ч.  във фоайето на  театър "Българска армия".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@