0
Аи итект Богдан Томалевски почина днес на 88-годишна възраст след кратко боледуване, съобщиха негови близки.

Богдан Томалевски е един от най-изявените съвременни творци в областта на архитектурата с доказан принос към българската културна идентичност, известен и извън пределите на страната. Роден е на 28 август 1924 г. в София.

Той е от архитектите, завършили първите випуски на Държавната политехника в София през 1950 г. (днешния Университет по архитектура, строителство и геодезия). След дипломирането си постъпва в проектантската организация "Софпроект", където се пенсионира през 1989 г.

Първата му голяма задача като ръководител на колектив е проектирането и изграждането на ж. к. "Владимир Заимов" в София през периода 1956-1959 г.

В резултат на дългогодишно сътрудничество с арх. Лозан Лозанов те проектират сградите на Министерството на външните работи (с участие и на арх. Никола Антонов), на КНСБ - София, на днешното седалище на ВС на БСП на ул. "Позитано" 20, резиденция "Бояна", Пощенската палата в Русе, църквата в с. Рупите.

За творческата си дейност арх. Богдан Томалевски е удостояван с много отличия, между които Димитровска награда, Наградата на София и Държавната награда "Паисий Хилендарски".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@