Петко Бочаров: Черните сенки върху твоето и моето лице
Петко Бочаров   
Източник: Георги Димитров, vesti.bg
6
Али Агджа излиза от затвора. На 18 януари догодина. Излиза и ще се разприказва. Вече обяви, че иска пет милиона долара, за да разкрие "сензационни тайни". Американска тв компания му дава два милиона. Значи пазарлъкът върви. И в крайна сметка споразумение ще има. Някой у нас мисли ли по този въпрос?

Убиецът на Георги Марков не излиза от затвора, защото никога не е бил в затвора. Той и до днес се води "неизвестен извършител". Само че, макар и до днес това престъпление да е останало неразкрито, общественото мнение знае кой го е поръчал и кой стои зад него. Някой у нас мисли ли по този въпрос?

Има ли връзка между двете престъпления, едното от които вече е влязло в историята, като "престъплението на XX век"? Да, има.

Връзката първо е това, че и двете се приписват на България. А точно това е, с което не съм съгласен. Но тъкмо поради връзката между едното и другото в съответните служби на Великобритания и Италия досиетата им може да стоят в чекмеджето на неразкритите посегателства върху човешката личност,

но това не значи, че са минали "в архив"

Напротив. Там, в онези страни, неразкритите престъпления чакат. Чакат най-малкото допълнително доказателство, което евентуално може да бъде намерено, за да възобновят съдебния процес. Давност няма.

Може ли да се допусне, че от приказките на Агджа, достатъчно добре платени, ще изскочи нещо, което италианският съд ще оцени като достатъчно основание, за да бъде възобновен процесът?

Според мен да, напълно е възможно, защото за връзките си с Тодорживковата Държавна сигурност Агджа има доста какво да разкаже.

Но нека първо хвърлим поглед върху казуса Марков. Дори в тази картина, която от разните недомлъвки, предположения и изводи всеки интересуващ се от това подло престъпление вече си е съставил, кой знае какви проблеми няма.

Ето как аз я виждам. Първо, кога е прострелян с отровената с рицин сачмичка Марков (Джери, както му викаха приятелите)? На 7 септември 1978 г.

Ами май това беше рожденият ден на Тато

"Задочните репортажи" на Джери след бягството му от България може и да са били за Държавна сигурност предателство, ала лично за Живков те са били, както аз разсъждавам, непоносим дразнител.

Досадна, гадна муха, която ти каца по носа, устата, ушите. Каца и не можеш да я пропъдиш. И сигурно както по римско време един император се е провикнал "няма ли кой да ме отърве от този досадник", така и на Тато са решили да му направят подарък за рождения ден.

Секретна грама до Москва "дайте ни молим шляпалка", защото ние си нямаме, а една гадна муха много ни тормози. Готово, нали сте ни филиал, как няма да ви дадем шляпалката, която ви трябва. Те там си имат ноу-хау как се правят шляпалки и колко му е да услужат на другарите.

Тъй че пристига шляпалката, имаме си "агент под прикритие", даваме му шляпалката и... Шляп! Задачата е изпълнена. Мухата вече не каца. Няма муха, няма проблем.

Избягалият навремето в Англия бивш агент на съветския КГБ Михаил Любимов казва следното за убийството на Джери: Живков поискал помощ от шефа на КГБ Юрий Андропов за убийството, но му било отказано. Тогава той се обърнал към Брежнев и Андропов се съгласил да бъде изработен

чадърът, с който българите убиха Марков

Забележете последното - "с който българите убиха Марков".

Но ако тук мога сега да си позволя да сравнявам Джери Марков с досадна муха, с какво бих могъл да сравня полския кардинал Войтила, избран за глава на католическата църква под името Йоан Павел II?

Годината е 1981, студената война между Изтока и Запада отива към кулминация, в САЩ президент е Роналд Рейгън, а в Лондон премиер е Маргарет Тачър.

Ехото от чешките събития от 1968 все още кънти, работниците от корабостроителницата в Гданск са си създали профсъюз, оглавен от електротехника Лех Валенса и това е първата истинска пробойна в бронята на съветската комунистическа система.

И до дуото Рейгън-Тачър се възправя и могъщият Свети престол! Лошо, много лошо. В Москва Брежнев вече дава ясни признаци на дебилност, този, който ще го замести, Черненко, е пълна нула, шефът на КГБ е фатално болен, макар и може би още да не го знае.

Но защо в журналистическото си разследване на атентата срещу папата Клер Стърлинг от "Рийдърс Дайджест" вижда "българска връзка"? Защо не вижда полска връзка, или чешка, или естонска, или патагонска, а вижда българска връзка?

Само за да натопи България ли?

Хайде да не си играем на шикалки - защото не само Живковата Държавна сигурност, ами и цялата Народна република бяха - едното, филиал на съветския КГБ, а другото - "най-сервилният сателит" на Москва.

Ами че коя друга бивша комунистическа държава от Европа се е самопредлагала на Москва да я приемат за 16-а съветска република? Това е само режимът на Живков. И то не един, а два пъти.

Ако се приеме хипотезата, че в Кремъл на старците Брежнев, Громико и Устинов избирането на Войтила за папа им е дошло като пресядане в гърлото, има ли човек основание да предположи, че им се е искало да се отърват от него? Защото е щял да бъде страхотно опасен антикомунистически фактор?

Разбира се, че е логично. Но за да останат зад кулисите, кой е бил най-вероятният кандидат за мократа поръчка? Естествено, че филиалът в България. Тезата на Стърлинг е много солидна.

И, извинявам се, но във връзка с аферата Агджа ние, българите, които стоим на топа на устата и защото се обвинява България (т.е. обвиняват вас и мен, защото ние сме България), имаме пълното право да искаме да ни се отговори на доста въпроси. Като какви ли? Ами ето:

Колко пъти например е бивал на луксозна почивка у нас Агджа? Колко пъти е отсядал в Японския хотел? Играл ли е на рулетка в казиното? Как и кой го е снабдил с оръжието на престъплението?

Тук, в България ли е получил пистолета, кога и от кого? Защо непосредствено преди ареста на Сергей Антонов двамата служители в българското посолство в Рим Тодор Айвазов и Желю Василев бягат на пожар в София?

Или не са бягали? А ако не са бягали, защо не се явиха на процеса срещу Сергей Антонов? Какво е търсил Антонов сред богомолците на площада в момента на изстрелите?

А като става дума за Японския хотел, бил ли е той свърталище на турски мафиоти, оказвало ли е УБО помощ на тия мафиоти за безпроблемно преминаване на контрабандните им стоки, главно наркотици, по пътя от Капитан Андреево до Калотина, срещу заплащане, естествено.

И били ли са осчетоводявани тези пари в държавния бюджет? На пръв поглед въпроси встрани от темата, ала всъщност сочат към интересни заключения.

А нима не е мистерия начинът

по който Агджа стреля срещу папата? Какъв може да е този заговор, който праща ценния си извършител на стопроцентово залавяне?

След стрелбата някаква си случайна монахиня с черен пояс по карате да го свали с един удар и така да го сервира на полицията. Що за комедия!

Ако за обикновен български дисидент като Джери Марков ДС и КГБ са положили такива старания да убият незабелязано със сачма и рицин, то защо за залог хилядократно по-голям, какъвто е бил за комунизма папата през 1981 г., са избрали дърварския метод да се стреля на препълнен с народ площад?

Откъде Агджа изобщо знае името на Сергей Антонов? Откъде знае в коя сграда и на кой етаж е апартаментът му? Как тъй знае точното разпределение на мебелите в апартамента?

Твърдението, че един заместник-директор на бюро на "Балкан" в Рим не било задължително да е агент на Тодорживковата ДС е, както се казва, за смях на кокошките.

В заключение моля, уважаеми читателю, да помислиш за следното. Джери и папата са две черни сенки върху твоето и моето лице. Две черни сенки върху името България. Нито ти, нито аз, нито България трябва да бъдем отъждествявани с блюдолизничеството на Тодорживковия режим.

Никой няма право да ни слага нас в един кюп с "неизвестния извършител" при случая с Джери Марков, или с "неизвестния поръчител" при случая с папата. Затова:

Днешна България трябва не да мълчи, а свободно да говори и за едното, и за другото. Защото мълчанието по едното само потвърждава съмненията по другото.

Днешна България заради името на българския народ е длъжна да разследва и да дава обяснения. Това няма да урони престижа на родината ни, а обратното, може само да го засили.

До 18 януари остава малко повече от месец.
Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер