Нивото на р.Дунав при Видин спада, но край Русе се увеличава
Източник: БГНЕС
0

Нивото на река Дунав при Видин и Ново село спада с няколко сантиметра, съобщиха за БГНЕС дежурните хидрометеоролози.

Тази сутрин нивото на река Дунав при Видин е 811 сантиметра. Спадането е с няколко сантиметра, като вчера то бе 829 сантиметра. При Ново село също се наблюдава спадане – тази сутрин водата е 732 сантиметра. "Продължаваме да следим нивата", уточниха от Хидрометеорологичната служба.

През следващите дни не се очаква във Видин да има критична ситуация, стана ясно от министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който днес бе на посещение във Видин.

"Във Видин е създадена добра организация, изградени са допълнителни защитни диги, за да не се стигне до критична ситуация", добави той.

Продължава обаче да се покачва нивото на Дунава в долната част на българския участък и това ще продължи до края на седмицата, каза пред БНР тази сутрин изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев.

"Най-тежко положение очакваме към четвъртък и петък. Това сме го съгласували с колегите от Румъния, които също следят движението на водните маси, които идват от Сърбия. По техни прогнози Железни врати 1 и 2 очакват да изпуснат по-голямо водно количество през следващите дни, което трябва да премине през българския участък от реката".

"Реката в момента е в коритото си, но продължават да прииждат води от сръбска територия и са опрели на голяма височина до изградените защитни съоръжения", уточни кметът на Брегово инж. Милчо Лалов.

Към 18:00 ч. в неделя вечер шест острова във видинския участък на река Дунав бяха залети. Под вода са островите Кошава, Кутово, Безименен, Богдан-Сечен, островите Голям Близнак и Малък Близнак. Под вода е и кеят на село Арчар.

Пожарникари и спасители извършват непрекъснат мониторинг на критичните точки край Видин, Лом и Никопол. Въведени са в действие областните и общинските планове за защита при наводнение. Предприети са всички необходими действия за укрепване, подсилване и надграждане на дигите в района. Осигурени са над 5000 чувала с пясък, а на западния кей в Лом е издигната временна дига от циментови блокчета.

Според Централния оперативен щаб към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" няма непосредствена опасност от наводнение в българския участък на река Дунав и не се налага въвеждането на Националния план за защита при бедствия в частта защита при наводнения.

С половин метър се е вдигнало нивото на река Дунав край Русе за денонощие.

Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД) Георги Георгиев. Нивото на реката край Русе към 11:00 ч. днес достигна 702 см спрямо условната кота "нула".

Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров обясни, че е въведена първа степен - повишено внимание, за заплаха от наводнение. Тя се обявява, когато нивото на реката е в границите между 680 и 750 см.

Втора степен се въвежда между 750 и 800 см, трета - над 800, а критичното ниво за Русе е 881 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма.

Димитров каза, че в момента има разлив по участък от пътя под хижа "Приста" - в района срещу остров Люляка. Георги Георгиев поясни, че пътят до намиращите се там рибарски колиби е наводнен. В момента се прави дига от пръст и пясък в участъка, който води към ресторантите в района.

Димитров каза още, че при много високи води има опасност от наводнение по ул. "Свети Димитър Басарбовски", по част от бул. "Тутракан" и в Западна промишлена зона - около устието на река Русенски Лом.

Ако нивото на реката достигне около 800 см, водата ще започне да залива площадките на корабостроителницата и на пристанище "Русе-Запад". Въпреки че нивото на реката леко спада при Ново село и Видин, Георгиев обясни, че висока вълна се очаква да премине през българския участък в края на седмицата - около 22 и 23 май.

Тогава край Русе има вероятност водният стълб да стигне 800 см. По думите му засега няма признаци да се повтори ситуацията от 2006 г., когато край града бе отчетено ниво от 912 см спрямо условната кота "нула".

Главният инженер на "Напоителни системи - клон Долен Дунав" Илиян Димов информира, че към момента няма данни за залети земи по поречието на реката, тъй като нивото все още не е толкова високо. Подпочвените води обаче се покачват, но отводнителните помпени станции работят и ограничават заливните зони.

По думите му при много високи води сазастрашени земите в района на Батин и Кривина - край устието на река Янтра, и в района на Сандрово и Бръшлен - част от община Сливо поле.

Кметът на община Сливо поле Георги Големански заяви, че край Ряхово е възникнал проблем с електрическото захранване на отводнителна помпена станция, но до края на деня щял да бъде решен.

Междувременно стана ясно, че с 10 сантиметра се е повишило нивото на Дунав край Силистра от 7:00 ч. до ранния следобед и са измерени 646 сантиметра.

Това показва справка от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав.

В резервата "Сребърна" заради високите води на реката е отворен южният шлюз за връзка на езерото с Дунав. Нивото на водата в езерото е 230 сантиметра, а в района на шлюза - 300 сантиметра. Засега е решено шлюзът да бъде отворен 48 часа. Обстановката в резервата е спокойна.

Младите къдроглави пеликани се "учат" да летят и да ловуват, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе. По данни от областната администрация в Силистра общините с излаз на Дунав в Силистренско са готови за въвеждане на мерки за защита от наводнение при достигане на критични нива на реката.

В общините Силистра, Тутракан и Главиница са доставени чували с пясък. Към 21 май се очаква нивото на реката край Силистра да бъде на кота 716 сантиметра при критични 777 сантиметра.

Областният управител на Силистра ще свика заседание на кризисен щаб, ако бъде достигната критичната точка, съобщават от областната администрация.

Продължава и мисията на българските пожарникари и спасители в Сърбия.

Екипите действат в района на градовете Ягодина и Парачин. Основната им задача е да отводняват електрически станции, трафопостове и други съоръжения, с цел възстановяване на електрозахранването в района. Всички български пожарникари и спасители са в добро здравословно състояние.

Тази сутрин Ани Салич и Николай Дойнов, които тръгнаха от най-далечния северозапад, за да стигнат до югоизточния край заради акцията "Кой в Европа? Говори България" се включиха от Видин, който бедства след наводненията в страната през тези дни.

Областната управа там е взела превантивни мерки и защитната дига е допълнително укрепена. Местната власт се готви за приливната вълна, която ще дойде евентуално след около два дни, обясниха двамата за "Здравей, България" по Нова ТВ.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 3 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 23 минути

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 48 минути

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 57 минути

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 59 минути

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 1 час

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 1 час

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 2 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 2 часа

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове