7

За промяна в действащата у нас нормативна уредба, която да позволи на родителите да погребват или кремират мъртвородените си деца, настояха от Българския хелзински комитет (БХК), сдружение "Естествено" и фондация "Родители за родители".

Всяка година в България се раждат около 600 мъртвородени деца, посочиха от БХК.

Техните тела на практика стават собственост на болницата, в която се изгарят с останалите биологични отпадъци.

Това е изключително нехуманна и неморална практика, която трябва да се промени, заяви Яна Тавание, директор на програма "Кампании и комуникации" на БХК.

Тринайсет неправителствени организации са внесли днес, след

мълчалив протест пред Министерството на здравеопазването,

писмо до здравния министър за законово изменение на Наредба 2.

Според нея за погребването са необходими акт за раждане, смъртен акт, ЕГН и име, което на практика мъртвородените деца не притежават.

От министерството са проявили желание за съдействие, но са заявили, че в този случай е необходима и промяна на Закона за гражданската регистрация.

Много международни изследвания доказват, че важен момент от траура на родителите е сбогуването с починалото им дете.

При тези от тях, които са имали тази възможност, се наблюдават по-малко депресивни и тревожни разстройства и по-бързо възстановяване, обясни психологът Елена Кръстева, председател на сдружение "Естествено".

От неправителствените организации посочиха, че в повечето страни членки на ЕС се дава възможност за погребване или кремиране на тези деца, независимо от тяхната възраст и тегло.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@