14

„Двойките по български са точно заради това, защото ние опазихме матурите", заяви министърът на образованието Меглена Кунева.

Готови са резултатите от матурите на зрелостниците. Министерството на образованието вече ги публикува на страницата си.  

От тях се вижда, че двойките на матурата по български език и литература са рекордните 4189, а отличните оценки - 5602.

На втората матура по избор, слабите оценки са още повече – 6460. Повече обаче са и пълните шестици – 9716.

Кунева коментира, че „има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки и на двете матури“.

Тя добави още, че има напредък в матурите по математика и история, но по БЕЛ, география и философския цикъл се отчитал спад.

Във връзка с двойките по математика от матурите за 7-ми клас пък, заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси проф. Сава Гроздев коментира, че те в голяма степен се дължат на „некоректно зададени условия на задачите в първия модул“.

Като пример математикът посочва задача номер 20.  В условието й се говори за 8 правоъгълни триъгълника, а те са 7, категоричен е той:

„В темата, която е зададена виждам най-много 2-3 задачи, които са правилно, коректно зададени, без забележки. Моето твърдение е, че така поставена темата поставя децата в положение да не могат да направят нищо“, заяви той пред БНР.

Той не отправи обвинения към министерството, или инспектората, а към „този, който е правил темата, трябва да бъде дисциплинарно уволнен и даден под съд“.

Според Гроздев има и конфликт на интереси, тъй като математикът, изготвил задачите – Мадлен Христова, е на щат в 125-о училище, пише и в списания.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@