33
Кш шарите в София твърдят, че си изкарват от 50 лв. нагоре на ден, като ровят по кофите. От просия пък могат да се изкарат до 3000 лв. месечно.

Столицата е притегателен център за такъв вид нерегламентиран труд, какъвто е клошарството, казва в интервю за Агенция "Фокус" Мина Владимирова, директор на Дирекция "Социални дейности" в Столична община.

Увеличават се и музикантите
, които пеят и свирят по подлезите, особено в района на Софийския университет.

"Много хора спорят дали това е просия или не. И в други европейски градове има този тип улични музиканти. Факт е, че стават все повече в столицата", казва Владимирова.

Зам.-кметът на София Албена Атанасова съобщи в интервю пред в. "24 часа" преди дни , че миналата година са внедрили свой човек в една от групите просяци в центъра и установили, че те изкарват между 2 хил. и 3 хил. лева месечно.

Тя обясни тогава: "Решихме се на този експеримент, защото имаше бум на просяците, а ромските организации ни обвиняваха, че завиждаме на малкото пари, които печелели хората, а те нямало с какво да се изхранват. Това не е вярно. Много пъти сме предлагали работа, но те отказват да се хванат за 300-400 лв. на месец, понеже ги изкарват много по-бързо".

Тя сподели, че дори на нея, още преди да стане заместник-кмет, са й предлагали да се занимава с просия.

Зам.-кметът обясни, че просията е организирана, че в нея има йерархия.

"Бяха някакви смешни имена. Помня, че най-ниското е "редник". Спрямо стъпалото, което заемаш, те разпределят къде да стоиш. По централните места, като хотелите, са най-добрите - които плачат, молят се или имат недъзи, за да бият на очи. Виждали сте просяк с кървящи рани, които показва в жегата, за да предизвика съжаление. Опитваме се да прекратим всичко това", обяви Атанасова.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@