5

В гимназиите останаха незаети места след четвърто класиране, но за всеки регион е различно. Професионалните гимназии страдат най-много от липса на места. Това заяви днес министърът на образованието и науката в оставка проф. Анелия Клисарова.

Клисарова обясни, че записването в гимназиите ще продължи до края на август и ще има още възможност за разпределение на учениците, в зависимост от това къде желаят да учат след 7-ми клас.

Тя заяви, че се правят анализи и е много рано да се каже колко са отпадналите през последната година ученици и колко деца са в риск, като най-точни резултати ще има към края на септември. Тя коментира, че има деца, които не ходят редовно на училище и трябва да се вземат много сериозни мерки. Клисарова добави, че

ще е хубаво да има европейски регистър, за който вече се мисли и, чрез който да може да се проследява движението на учениците.

Относно това дали ще има промяна в ученическата ваканция, Клисарова обясни, че ваканцията се прави със заповед и винаги се разполага в месеца спрямо съботите и неделите.

Дали ще има промяна във формата на матурите и изпитите за следващата година ще се обсъжда септември.

В края на август на държавните зрелостни изпити ще бъде тествано електронно оценяване

паралелно с нормалното оценяване. Тестването ще бъде в оценяването, като оценителите ще получат работите на учениците сканирани и ще ги оценят, чрез компютър, обясни още министърката в оставка.

Относно предложение на БЧК плуването да влезе като задължителна програма в училище, Клисарова коментира, че това би било прекрасно, но не може да се случи от тази или следващата година, защото за плуването се необходими сериозни съоръжения.

Преди това, на официална церемония Клисарова връчи договори на кметове по проекти за деца и младежи в риск. Обект на проектите са децата между 3 и 6 години като целта е те да придобият по-добри езикови и социални умения. Образователният министър в оставка благодари на кметовете, които са били активни в участието по програмата. Клисарова обясни, че това е част от стратегията за намаляване на броя на отпадналите ученици и добави, че ключът към развитие е образованието. Сред общините, които получиха договориха бяха Община Плевен, Исперих, Садово и други.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@