1281
Пт тестиращите над 10 хиляди души срещу кабинета "Орешарски" днес за седми пореден ден се събраха пред Министерския съвет. Днес хората бяха много повече от всеки от предишните дни.

Към освиркванията, виковете "У-у-у" и скандиранията "Олигарски - премиер на мафията", "Оставка!", "Червени боклуци", "Долу мафията!", "За мен е чест да съм тук!" се добавиха нови елементи.

Изказана беше шумно и единодушно подкрепа за днешното достойно поведение на президента Росен Плевнелиев, който авторитетно се противопостави на истеричната провокация на Волен Сидеров по времена Консултативния съвет за национална сигурност и толерантността на Михаил Миков, Сергей Станишев и Лютви Местан към неговите изстъпления.

Изключително силна реакция сред протестиращите предизвика днешното изказване на депутата от БСП и бивш агент-доносник на Държавна сигурност Христо Монов, който заяви, че "протестиращите в интернет са лумпени".

Много деца днес носеха лозунги с въпроса "И аз ли съм платен?". Развяваха се български знамена.

Мнозина на прощада и в шествието приветстваха посланието на Българския патриарх Неофит и на Светия синод на Българската православна църква, в което се заявява: "Когато чувстват, че справедливостта е нарушена, хората са свободни да изразят своето несъгласие с действията на онези, на които е възложена грижата за управлението на страната и отговорността за благоденствието на нейните граждани."

Пред Министерския съвет протестиращи издигнаха кукла на Сергей Станишев със закачен надпис на английски език: "Sergame over".

Исканията отново бяха за оставка на правителството, смяна на политическия модел и бързи промени в Изборния кодекс. Издигнат беше и лозунг "Нова конституция и нова България".

Някои биеха тъпани, постоянно прииждаха все повече хора.

Шествието запълни целите булеварди "Цар Освободител" - от ЦУМ до Орлов мост - и "Евлоги и Христо Георгиев" - от Орлов мост до НДК.

Никакви инциденти не бяха отбелязани, полицията присъстваше авторитетно навсякъде без да се натрапва.

В началото обаче, към 18,30 ч. пред входа на президентството, откъм улиците "Леге" и "Съборна", се появиха мускулести млади мъже с бръснати глави и черни тениски, които се опитаха да скандират срещу държавния глава.

Но бяха незабавно изолирани от всички останали хора и бързо изчезнаха.

След 21 часа и след като мина по булевард "Витоша", шествието стигна, както всяка вечер, до централата на БСП на ул. "Позитано" 20. Вътре шести час продължаваше закрито, строго охранявано заседание на Националния съвет на БСП.

Протестиращите силно освиркваха, биеха тъпани и скандираха "Оставка" и "Червени боклуци" и "Мафия", развяваха български знамена и пяха нациналния химн "Мила, Родино". Сградата беше обградена, както през целия ден, от вериги полицаи.

Беше хвърлен камък по сградата и счупен прозорец на втория етаж. От посипалите се счупените стъкла пострада репортер.

На мястото на инцидента беше шефът на СДВР Ивайло Спиридонов.

По-рано през деня двайсетина младежи, облечени като лекари, протестираха с подигравки пред централата на БСП. Идеята беше, че искат да излекуват БСП от болестта, от която те смятат, че социалистите боледуват.

Скандираха "Само БСП", "Татяна Дончева - председател", "Сергей Станишев и Лютви Местан - гаджета". На плакати бяха написали: "Не сте на всеки километър, вие сте за 4-и километър" и "Елате с нас, ние сме от Карлуково".

След БСП с камъни беше замеряна и сградата, в която е централата на ДПС. Хората скандираха "Долу ДПС!", "Оставка", "Мафия", "Вън!". Протестиращите носеха клетка за птици със снимката на премиера Пламен Орешарски в нея.

Накрая хиляди хора се събраха отново пред Народното събрание и там изгориха чучело на Волен Сидеров. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@