31
Бш шият директор на тогавашната Държавна агенция по горите Стефан Юруков и бившият земеделски министър Валери Цветанов не са единствените замесени в далаверите със заменки на гори, обяви Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Според министъра ще ще има още обвинения срещу длъжностни лица, които са подписвали заменки.

"Вината е не само на Юруков и Цветанов, а и на Министерския съвет, защото не са ги контролирали. Всички решения за замени на гори с площ над 100 дка се вземат с решения на правителството. Най-големите заменки са ставали с колективно решение", обясни министър Найденов.

Според него и Станишев, и други от Министерския съ вет също трябва да бъдат подведени под отговорност.

На откриването на 85-тата Седмица на гората в Пловдив, Изпълнителната агенция по горите (nug.bg) представи своя отчет и бе съобщено, че това ще стане традиция.

Тази година седмицата е от днес до 11 април и ще премине под мотото "Гората утре - наша грижа днес".

За незаконните заменки министърът коментира, че вече е изработен компенсаторен механизъм на държавата, за да си върне поне в пари това, което е загубила. Според него при промяна на предназначението на горите, трябва да се заплати пазарната им стойност.

Мирослав Найденов допълни, че там, където може, сделките ще бъдат разваляни.

От Изпълнителната агенция по горите съобщиха още, че има увеличение на нарушенията, които през 2009 са били 22 851. 80 на сто от тях са разкрити, а за изпратените в прокуратурата 4 152 преписки, са издадени 77 осъдителни присъди.

Най-високата концентрация на тези престъпления е в Ловеч, Берковица и София.

Министър Найденов съобщи, че в новия закон за горите по който вече се работи и трябва да е готов през юни, ще бъде създаден независим горски инспекторат. По думите му "той ще е облечен в конкретни функции и добра екипировка".

"Новият контролен орган ще има големи правомощия, за да се справи с "дървената мафия", допълни министърът.

На церемонията в Пловдив за Лесовъд на годината бе обявен инж. Нико Павлов, директор на Държавното горско стопанство в Карлово.

Общата площ на горите в България е 4 130 896 хка - 36% от територията на страната.

От тази площ 74% е държавен горски фонд. 12,12% или 505 754 хка са общинските гори. 450 632 хка или близо 11% са горите, собственост на физически и юридически лица.

Има тенденция за увеличаване на залесената площ с над 4100 хка за 2009 г., което се дължи на причисляването към горския фонд на залесени и самозалесили се бивши земеделски земи.

Общият запас на всички гори е 591 млн. куб. Средният запас на един хектар, т.е. на десет декара е 159 куб. Прирастът на всички гори е 14 120 кубика. Сече се от всички гори в страната, независимо от тяхната собственост - около 5 млн. кубика, т.е. малко над 30% от прираста.

Това води до извода, че горите непрекъснато увеличават своя обем в България, казаха от Изпълнителната агенция по горите. Според статистиката 832 дка гори са унищожени от пожари през 2009 г.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@