17
Прочутият 600-годишен чинар в село Гърмен, Гоцеделчевско, ще се състезава за Европейско дърво на годината.

Той спечели първия у нас конкурс "Дърво с корен 2010", съобщиха от фондация "ЕкоОбщност" (bepf-bg.org).

Сега преминава на следващия етап от конкурса - онлайн гласуване за Европейско дърво на годината.

Дървото, един от Заградските чинари от Гърмен, се състезава с четири дървета от Румъния, Унгария, Чехия и Словакия. Гласуването ще започне в първите дни на февруари на сайта treeoftheyear.org и ще продължи до началото на март.

Чинарът е номиниран от 17-годишната Мария Софтова от с. Гърмен (garmen.bg).

В предложението си до фондацията тя пише:

"Казвам се Мария и уча в град Гоце Делчев, но моето родно място е Гърмен - малко селце в Югозападна България, което никога не би предизвикало интерес, ако наблизо не се намираха топли минерални извори, стар римски град Никополис ад Нестум и един вековен чинар.

Искам да ви разкажа за това дърво, защото то предизвиква интерес не само с атрактивния си вид, но и с многовековната си история. Намира се вдясно от пътя Гоце Делчев - Марчево, в Гоцеделчевската котловина на 0,5 км от центъра на село Гърмен.


Дървото е представител на реликтния вид източен чинар (platanus orientalis), който през терциера е образувал гъсти гори в долината на Места. Днес то е остатък от палеогеографията на района, впечатляващо с огромния си ствол.

Висок е 24 м, обиколката му е 10,46 м. На възраст е над 600 години и през 1961 г. е обявен за защитен заради своята възраст, размери и красота.

За мен това дърво заслужава да носи името "Дърво с корен". През своята многовековна история, чинарът е видял много човешки радости и скърби. Под неговата дебела сянка са се правели сватби и кръщенета, виели се хора, на които баби и дядовци оглеждали своите бъдещи зетьове и снахи. До късна вечер се носела весела детска глъч на безгрижно играещите в голямата хралупа деца..."

Дървото е получило най-много гласове в онлайн вота на конкурса. От 15 ноември 2010 г. до 3 януари 2011 г. 10-те финалисти в "Дърво с корен" са събрали близо 6 000 уникални гласа, а над 1700 от тях са били за чинара.

В категория "Млад природолюбител" журито е отличило клуб "Бъдеще за Земята" към основно училище "Пенчо Славейков" в Димитровград за "осиновения" от тях бадем в парка до училището.

Две са дърветата, излъчени в категория "Дърво в опасност" - столетният дъб в местността Картала край варненското село Аврен и чинарът в парк "Бедечка" край Стара Загора.

 До финалния кръг на конкурса бяха допуснати десет дървета от различни краища на страната. Финалистите бяха избрани от петчленно експертно жури сред 180 предложения.