8

О коло 60 км велосипедни алеи ще бъдат изградени в София през тази година, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Сред предвидените трасета за колоездачи са тези по булевардите "Ботевградско шосе", "Тодор Александров", "Никола Мушанов", както и отделни отсечки в централната част на столицата.

Изграждането им ще се осъществява паралелно с осъществяването на големите инфраструктурни проекти и ремонтните дейности по софийските пътища.

За тази година в София е предвиден ремонт на 30 км улици и булеварди и 28 км тротоари, както и реконструкция на 35 вътрешноквартални улици, 20 моста и два тунела.

На община София ще бъдат осигурени паркоместа за 240 велосипеда,

съобщи на пресконференция Иван Илчев, представител на голяма българска компания за производство на велосипеди и аксесоари за тях.

От общината се очаква да посочи подходящите места за монтиране на специализираните стойки за паркиране.

По думите на Илчев велосипедни стойки ще бъдат поставени и на 21 места в Пловдив, където до края на тази година трябва да бъдат изградени 48 км велоалеи с финансиране от европейски програми.

Проекти в полза на колоездачите се осъществяват и в Русе, а община Бургас се справя много добре с въпроса, коментира Илчев.

Интерес към популяризиране на придвижването с велосипеди проявяват и малки общини - като например Перущица, която е потърсила опит и добри практики заради големия брой културни обекти на територията й, достъпни с колело.

Компанията на Илчев е организатор на второто издание на инициативата "Аз карам велосипед - последвай ме!", чието начало беше обявено днес. Основната й цел е стимулиране на ежедневното ползване на велосипеди в градска среда.

За реализирането й ще помагат известни у нас лица - посланици, които с личния си пример ще търсят последователи и ще коментират проблемите на велосипедистите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@