0

56 са вече кандидатите да станат приемни родители, подали заявление от началото на тази година до края на февруари, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП)за Vesti.bg.

От началото на тази година се осъществява проект на "Мобилтел" "Приеми дете. Създай бъдеще" в партньорство със социалното министерство, Националната мрежа за деца (nmd.bg), Българския дарителски форум (dfbulgaria.org) и Държавната агенция за закрила на детето (sacp.government.bg).

В рамките на проекта компанията ще предоставя всеки месец в продължение на една година по 100 лева на 100 нови приемни семейства, приели в дома си деца, лишени от родителска грижа. За семействата, приели дете с увреждане финансовата подкрепа ще бъде удвоена.

В проекта ще бъдат включени семейства, които са заявили желание да станат приемни родители след 1 януари 2012 г. и които бъдат утвърдени по подбора, предвиден от Закона за закрила на детето.

Желаещите да станат приемни родители могат да подават своите заявления в дирекция "Социално подпомагане" в населеното място, в което живеят (адреси).

От Агенцията за социално подпомагане уточниха, че от 1 януари до края на февруари т.г. са утвърдени общо 72 приемни семейства.

За същия период

107 деца са настанени и вече живеят при приемни родители

Общият брой на утвърдените приемни семейства от 2004 г. до сега е 1094. От тях 277 са доброволни, а 819 - професионални приемни семейства.

992 деца са настанени при приемни родители за този период.

Приемната грижа дава възможност на много деца в риск или настанени в специализирани институции да се отглеждат в семейна среда.

Тази социална услуга осигурява за определен период от време сигурна и безопасна среда за детето, близка до семейната. Отглеждането и възпитанието на дете в приемно семейство гарантира основното право на всяко дете да расте и да се развива пълноценно, посочиха от АСП.

Приемната грижа допринася за процеса на деинституционализация в България, което е основен приоритет в политиката по закрила на децата.

Приемен родител е гражданин, който заявява желание да приеме в дома си дете, за да полага грижи за него за определен период от време, в зависимост от потребностите на детето.

Приемният родител не е носител на родителски права по отношение на настаненото в семейството му дете.

Eдна от целите на приемната грижа е превенция на институционализацията на деца и осигуряване на подкрепа за техните биологичните родители в кризисни ситуации, както и подготовка на деца, настанени в специализирани институции за реинтеграция в биологичното им семейство или осиновяване, отбелязват от АСП.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@