1

Първото за годината слънчево затъмнение е днес

и започва в 10.42 ч. От територията на България и по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) е в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.

Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана от там ще е 2 минути и 46,9 секунди, а частичното затъмнение ще продължи близо 4 часа и 10 минути.

За София частичното затъмнение ще започне в 10:42 часа и ще продължи 2 часа и 16 минути. По време на максималната фаза на затъмнението - в 11:49 часа и 5 секунди, близо 53% от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.

Само на мястото, където слънчевото затъмнение е пълно астрономите и любителите на природното явление използват шанса да наблюдават най-близката до Слънцето част от слънчевата атмосфера, слънчевата корона и протуберансите на слънчевата повърхност.

При всяко пълно затъмнение слънчевата корона изглежда по различен начин в зависимост от моментната активност на Слънцето. Освен снимки на короната и протуберансите в оптичната и инфрачервената област, могат да бъдат получени спектрални и поляриметрични наблюдения.

Всяка година на Земята се случват между две и пет слънчеви затъмнения, но наблюдаването на пълната фаза на затъмнението обикновено е възможно само от много малка част от земната повърхност.

Почти в цялата страна днес астрономическите обсерватории ще предложат уникален поглед към слънчевото затъмнение,

информира Нова ТВ.

София
В София наблюдения ще могат да се направят с телескопите на Астрономическата обсерватория на Софийския университет. Уреди за наблюдение ще има и в градинката пред НДК.

Пловдив
В Пловдив телескоп ще бъде разположен пред ректората на Пловдивския университет.

Шумен
В Шумен телескопите на астрономическия център на Шуменския университет могат да се ползват в обсерваторията в Корпус 3.

Ямбол
За жителите и гостите на Ямбол наблюденията са организирани от Астрономическата абсерватория с планетариум в града.

Варна
Във Варна обсерваторията "Николай Коперник" обявява Ден на отворените врати за всички, които желаят да наблюдават затъмнението.

БАН обявява и максималната фаза на затъмнението за някои градове близо до границите на страната (и крайморски):

В Благоевград моментът на максималната фаза на затъмнението ще бъде в 11.47.51. В Бургас - 11.55.47 ч; Варна 0.488 - 11.7.17 ч; Видин - 11.49.56 ч; Кърджали - 11.51.12; Русе - 11.54.48; Смолян - 11.49.58s; Шабла - 11.58.41. За района на София максималната фаза на затъмнението ще бъде в 11h 49m 05s.

БАН призовава при наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори, да се ползват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението.

Обективите или окулярите на използваните от Вас бинокли, зрителни тръби или телескопи трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри, подчертават от БАН. Облачното време над Вас значително ще затрудни или дори ще направи невъзможно наблюдението на "отхапания" слънчев диск.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@