Светлан Стоев: Не може да се очаква промяна в позиция ни за Северна Македония
Източник: БТА
6

Н е може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония, за нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство.

Това каза министърът на външните работи в служебното правителство Светлан Стоев по време на изявленията след срещата с министъра на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархеи, които пристигнаха у нас на работно посещение.

Светлан Стоев подчерта, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е един от основните приоритети на българската външна политика, който е бил водещ и в рамките на програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.

"Гордеем се, че след положените от България усилия да върне темата за разширяването високо в дневния ред на Съюза, тя намери трайно присъствие сред приоритетите на следващите председателства на ЕС", посочи Стоев.

Той отбеляза, че България продължава да е последователна в силната си подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при следване на критерия за индивидуалните постижения на всяка страна кандидат и спазване на фундаменталните ценности на общността, включително на принципа на добросъседство.

"Отворени сме за активен, открит и пълноценен диалог с Република Северна Македония и очакваме от нашите най-близки съседи в региона да работим в дух на искреност и конструктивност, коментира външният ни министър. По тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония, за нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаването на необходимите гаранции за изпълнението на договора за добросъседство", посочи Стоев.

"Продължаваме да полагаме усилия за изграждане на положителна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията ни с Република Северна Македония", отбеляза той.

"Нашата цел е чрез конкретни позитивни стъпки да създадем необходимите условия за възстановяване на диалога между София и Скопие, включително на най-високо равнище, което да даде основа на бъдещо редовно правителство да работи за връщане на отношенията между България и Република Северна Македония до нивото, което следва да свързва две толкова близки страни", отбеляза Светлан Стоев.

Той припомни, че по покана на президента Румен Радев предстои съвместно пътуване с президента Стево Пендаровски по повод 24 май, в рамките на което те заедно ще отдадат почит пред делото на Светите братя Кирил и Методий в Рим.

"Надяваме се усилията и доброжелателният подход на България най-накрая да бъдат оценени от нашите съседи и заедно да работим за намирането на устойчиво и трайно решение на отворените въпроси в отношенията ни", подчерта още българския външен министър.

Той изрази готовност и за среща с министър Буяр Османи, в рамките на която да обсъдят съвместно инициативи, които биха могли да бъдат реализирани в периода на служебното правителство.

"Уверен съм, че с искрен и сериозен ангажимент от тяхна страна ще се приближим по-бързо до общата ни цел- гражданите на Република Северна Македония да станат част от голямото европейско семейство", коментира Стоев.

Министър Стоев поздрави португалския външен министър за успешното председателство на страната му на Съвета на ЕС, особено в тази трудна ситуация, когато Европа се сблъсква с тежките социално-икономически последици на пандемията.

Той отбеляза високата оценка за постигнатото от португалското председателство, което е допринесло за по-голямото сближаване на гражданите на ЕС и за укрепването на солидарността в съюза.

Източник: БТА

"Последната година показа, че солидарността е ключова за преодоляване на общите предизвикателства", подчерта Светлан Стоев.

Министърът на външните работи на Португалия Аугущо Сантуш Силва благодари на България за ангажимента в процеса на разширяване.

"Ние смятаме, че процесът на разширяване е много важен за ЕС, за стабилността, сигурността и просперитета на Европа", коментира министър Силва.

"В момента има два процеса по отношение на разширяването - първият е започване на следващата междуправителствена конференция със Сърбия и Черна гора, а другият - одобряването на преговорната рамка и впоследствие започване на първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония и Албания", посочи той.

"И за двата процеса беше много важно да се вслушаме в българските предложения, инициативи и притеснения, коментира министър Силва. Сега беше време да направим директни консултации в София с България, тези политически консултации ще бъдат от огромно значение за продължаващия процес и ще бъдат много важни за португалското председателство на Съвета на ЕС", посочи министърът.

"България е водеща държава членка що се отнася до разработването на нашата политика към Западните Балкани", отбеляза комисарят по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархеи.

Източник: БТА

"България е от региона и винаги си струва да дойдем в София да получим идеи, да направим дискусия, за да видим как можем да продължим нещата напред, коментира той. Ние сме тук заедно с България да решим какви ще бъдат следващите стъпки", посочи Вархеи.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей в централата на партията, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Основен акцент на разговора, който е бил по инициатива на европейския комисар, е бил Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония.

Борисов е изтъкнал ключовата роля на България за връщането на темата за евроинтеграцията на Западните Балкани в дневния ред на Съюза. Лидерът на ГЕРБ отново е подчертал, че европейското бъдеще на този стратегически регион е гаранция за мир и просперитет както и превенция срещу влиянието на други сили. Той е посочил, че Европа трябва да продължи да работи активно по темата за евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания, отчитайки позициите на всяка една страна.

Двамата са обсъдили и разширяването на транспортната и дигиталната инфраструктура на държавите от региона. Борисов е изразил убеденост, че създаването на условия за икономически просперитет допринасят и за развитието и добросъседските отношения.

По думите на бившия премиер, от интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на коридор номер 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море.

МВнР: България и Северна Македония обсъдиха двустранните отношения

Eврокомисарят по разширяването пристига у нас

МРТ: Зоран Заев изпрати директно послание до Румен Радев

Хърватският президент критикува България

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 20 минути

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 35 минути

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 1 час

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 1 час

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 1 час

Пострадалата е в болница с множество травми

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 2 часа

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 2 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 3 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 3 часа

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 3 часа

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?