154

"От близо 84 млн. за Лот 5 на АМ "Хемус" – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували". Това обявиха на брифинг от Главна дирекция "Национална полиция".

"Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ "Хемус"

има извършени много монтажни работи, без наличие на влязло в сила разрешение за строеж.

За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали", поясни директорът на ГД "Национална полиция" Станислав Станев, цитиран от NOVA.

Акция на МВР и НАП в АПИ

"За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като на фирмата "Автомагистрали Хемус" АД за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общата сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. без ДДС. Част от тях също са преведени авансово на фирми", отчете Станев.

За лотовете от 4 до 9 на АМ "Хемус" няма разрешителни

"Превежданите авансово суми за строителството на автомагистрала "Хемус" са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души".

ГДБОП проверява потока на парите за АМ „Хемус”

"През лятото на 2021 г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнали във връзка със строителството на автомагистрала "Хемус". Започнахме проверка по отношение на Лот 5. По него проследихме пътя на аванса от 84,1 млн. лв. отпуснат от "Автомагистрали" ЕАД за материали и механизация.

Парите са отпуснати с инхаус процедура без обществена поръчка.

До момента няма изпълнение, тъй като участъкът няма издадено разрешително за строеж. В резултат на извършените в огромен обем мероприятия успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от Наказателния кодекс. След акциите на нашите колеги миналата седмица, получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията се опитват да унищожат документи с цел да прикрият своята престъпна дейност. Затова спешно на 17 адреса в София, Видин, Монтана и Благоевград започнахме обиски и изземвания. Проведохме акция, при която задържахме 14 лица", посочи от своя страна директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Калин Стоянов.

МВР: Милиони за АМ "Хемус", изнесени със сакове и чували

"Впоследствие сумите за Лот 5 се превеждат към банкови сметки на друго свързано търговско дружество на така наречения буфер в схемата за данъчни измами. Буферната фирма също е установена с имена, собственици и е събрана документация. Тази буферна фирма има за цел да прекъсне връзката между търговските дружества, подписали договора с "Автомагистрали" и крайните изпълнители строително-ремонтните работи. Впоследствие въпросната буферна фирма незабавно превежда получените суми към банкови сметки на създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част от тях криминално проявени за различни престъпления. Кухите фирми са регистрирани непосредствено няколко дни преди това с капитал от 2 лева, нямат нужната техника - финансов ресурс или персонал. Собствениците и управителите на тези кухи фирми нямат представа, че са собственици на такива фирми. Извикани са на кафе, подписали са документи, дадена им е сумата от няколкостотин лева. Тези същите фиктивни собственици са подписали пълномощни в полза на трети лица, които също са криминално проявени и вече установени. Оттам следва превеждане на парите. Установено е, че в тези банкови сметки на тези кухи фирми са преведени около 60 млн. Като основание е посочено за извършване на строителни услуги - без фирмите да имат капацитет за това".

"Имаме всички основания да смятаме и че по другите лотове схемата е аналогична, а може би и голяма част от установените фирми и лица".

Във връзка с позиция на Софийската градска прокуратура /СГП/ за това какви материали са им били докладвани по повод разследването на МВР за АМ "Хемус" от ГДБОП заявяват, че

има задържани за 24 часа лица и заповедите за задържането им ще бъдат предоставени,

се посочва в съобщение на вътрешното ведомство. По-рано днес от прокуратурата посочиха, че при тях няма постъпили данни за задържани за 24 часа лица, нито постановления от ГДБОП за повдигане на обвинения.

"В докладваните в СГП материали липсват заповедите на задържаните лица, тъй като към момента на внасяне на протоколите за одобрение на процесуално-следствените действия /ПСД/, заповедите за задържане на лицата за срок до 24 часа по Закона за МВР все още са били активни. Те не касаят искането за одобрение на протоколите за ПСД. Екземплярите от заповедите се съхраняват в ГДБОП и ще бъдат приложени", посочват от ГДБОП.

Оттам допълват още, че "при доклад на събраните материали по досъдебното производство на дежурен прокурор при СГП, същият е заявил, че ще бъдат повдигнати обвинения на виновни лица, след като поиска официално разкриване на банкова тайна и бъде изготвена съдебно-счетоводна експертиза по образуваното вече досъдебни производство".

Днес екипът на NOVA направи опит да се свърже с по-голямата част от фирмите, които бяха споменати поименно на пресконференцията, но без резултат. Единствено от "Водно строителство" АД изпратиха позиция до медиите. Според дружеството изнесените данни са „неверни внушения" и заявиха, че ще изпълнят договора си. 

Брифингът на прокуратурата

"При нас не са пристигали заповеди за арест на лица по обвиненията, които бяха представени днес от полицията. Поради тази причина не е взета мярка за неотклонение на което и да е лице”, заявиха от прокуратурата на брифинг относно изнесените по-рано днес от полицията данни за нарушения при строежа на АМ „Хемус”. 

„В СГП по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от „Борба с организираната престъпност” за претърсване и изземване. В съобщението до нас беше посочено, че е започнал досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление”, каза прокурор Кирилова.

Дежурен прокурор е изготвил искане до СГС за одобрение на тези протоколи. С определение на съда са одобрени 23 протокола. Делото е върнато в Прокуратурата. Съставен е екип от 4 прокурори, които ще работят по случая с оглед на това, което е било изнесено на брифинга, посочва NOVA.

„Става въпрос за фактическа и правна сложност и изисква работата на повече хора, които в разумни срокове да преценят и да извършат необходимите действия. В съобщението, което получихме, беше съобщено, че има задържани лица. По материалите, които са при нас, в тях не намирам заповеди за арест в срок от 24 часа. Такива материали ние нямаме. Възможно е да бъдат предоставени по-късно. Бяха изнесени доста факти и обстоятелства, с които на първо четене може да се направи предположение за извършено постановление. Ние не сме получили от разследващите постановление за привличане в качеството на обвиняем и да бъде взета мярка”, обясни още прокурор Кирилова.

Докато в прокуратурата не пристигнат всички материали, обвинителите няма как да повдигнат обвинение или да се произнесат.

В СГП се разследва още едно дело, което е по самосезиране. То е за безстопанственост от страна на "Автомагистрали", АПИ и МРРБ. Ако се съберат достатъчно доказателства, може да бъдат повдигнати обвинения на съответните лица. Делото е възложено на Националната следствена служба. По това дело са разпитани над 100 свидетели.

По отношение на бившия председател на АПИ Лазар Лазаров, от прокуратурата съобщиха, че са образувани две досъдебни производства, които са внесени в съда.

В СГП е получен сигнал от здравния министър д-р Стойчо Кацаров срещу изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че се прилагат ваксини с изтекъл срок. Прокурор Кирилова посочи, че назначеният по случая прокурор извършва лична проверка на всички факти и документи.

Коментарът на Бойко Рашков

„За втори път се събираме тук, за да информираме българската общественост какво се е случвало до преди известно време. Казвам какво се е случвало, защото сега ги няма авторите на това, което се е случвало. Изпокрили са се - няма ги. Току-що получихме информация, че някой от тези, подобни на превеждащия по 21 млн. в ОАЕ планират да направят среща в Гърция тези дни, оттам да критикуват служебното правителство и в близките дни да организират протест с тежките пътни машини в центъра на София”, заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

„Чухте какво са правили. Какви огромни бюджетни средства са преминали в техни ръце, без да е ясно къде се намират тези десетки милиони средства на българския данъкоплатец. Те не са средства на Бойко Борисов и неговото правителство, а на българския данъкоплатец. Къде са отишли - в чии ръце са стана ясно. Как са разходвани - не е ясно. Във всеки случай не за магистрала „Хемус”, добави Рашков.

"Ние ще продължим в този дух, ние ще продължим да изследваме какво се е случвало с останалите части от магистрала „Хемус”.

Нещо съвсем свежо от преди час - в областта на Търговище около 600 метра от магистралата се е срутила.

В момента тази насипна част се изгребва от тежки машини", каза още вътрешният министър.

"Преди неотдавна Борисов направи обичайна инспекция с главна цел на тази част на магистралата. Дори тогава по повод неговото посещение ние в МВР получихме едно искане от Георги Георгиев, сдружение БОЕЦ, с искане да проверим дали Борисов не е извършил нарушение на Закона за движение по пътищата. Точно този участък, посетен от Борисов, сега се е срутил", каза Рашков.

"Многократно подчертаваме - тази порочна процедура, която измисли правителството на Борисов - „ин хаус” строителство на магистрала предвижда очевидно, заложено от тях, пълна безотговорност. Пита се в задачата - кой ще плати сега ремонта на строителството на „Хемус” в този участък. Кой ще го плати? Задайте въпроса на Борисов, не го щадете. Коя е отговорната фирма, изграждала този участък. Няма ли пак да го плати българския данъкоплатец. Строител под прикритие работи непосредствено на магистралата. Не знаем кой е отговорният за качеството на това строителство. Нито има строителни книжа, нито има явен строител, който да е поел ангажименти за качество. Това е правителството на Борисов. Целта е била ето тази схема", подчерта отново вътрешният министър.

"Трябва да си поставим като общество въпросите - кой създаде тази схема, наречена интелигентно „ин хаус” система.

Кой създаде тази схема, равнозначна на „ин хаус” процедура. Очевидно, идейната цел е да изтекат бюджетните средства към определени фирми. Един от тези собственици, с известна фамилия, е казал: „Ето това са тези, които ще изграждат”. Това не може да реши един човек сам. Това трябва и се решава на ниво МС, на ниво Регионално министерство. Трябва да се постави въпроса на бившия министър Николай Нанков и бившата министърка Петя Аврамова все още продължават ли да поддържат критичния тон към сегашното ръководство на МРРБ, или не. Попитайте тези, които след наши подобни изяви правят пресконференции, на които използват нецензурни изрази, да не кажа обидни, но не дават отговори на въпросите. Питайте го този човек, бившия министър-председател какво ще каже за тази схема сега. Къде са тези пари. Той има ли някакво участие като управленец в тази порочна схема. Знаел ли е за нея, все пак", каза Рашков.

Коментарът на Румен Радев

Коментар за скандала около строителството на автомагистрала "Хемус" дойде и от президента Румен Радев. Държавният глава обяви, че застава зад действията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и обяви, че "лудото раздаване на пари е от години и е време вече да се изяснят всички факти".

„Да се раздава авансово с милиарди, без разрешително за строеж, без проект, без нищо… според вас това нормално ли е? Така ли трябва да се изразходват публичните средства? Ние трябва, като общество, най-сетне да знаем истината. Къде са тези пари в момента? Дали са по сметките, дали са изтеглени кеш и има ли изобщо гаранция, че някога тези пари изобщо ще бъдат вложени в тези лотове, които им трябват години процедури”, попита държавният глава.

Коментарът на Бойко Борисов

"Aз мoгa дa cе подпиша, чe пo-eвтинo мaгиcтрaлa "Хeмуc" нe мoжe дa бъдe нaпрaвeнa". Тoвa зaяви нa брифинг лидeрът нa ГEРБ Бoйкo Бoриcoв на cрeщa c Нaциoнaлния бoрд пo туризъм.

"Вcички coфиянци кaрaт пo "Трaкия". Зaтoвa зaхвaнaхмe c удaрни тeмпoвe "Хeмуc". Първo ни трябвa "Хeмуc", трябвa ни Руce - Вeликo Търнoвo, Видин - Мoнтaнa - Врaцa. Извaдихмe пaритe в oтдeлнa cмeткa, зa дa мoжe дa ce дocтрoи "Хeмуc". Нa "Трaкия" трябвa дa нaпрaвим трeтa лeнтa", обясни експремиерът.

По-късно Бойко Борисов, Томислав Дончев и Даниел Митев дадоха брифинг, за да отговорят на част от обвиненията.

"За „Хемус” месеци наред говоря, че готовите участъци имат нужда от приемателен протокол, те дори не са въведени в експлоатация. Ако някъде има проблем, когато се слага пръстта, тогава ще си го поправи фирмата, те дори нямат план за въвеждане. В момента е оставено това огромно строителство без да се зазими, без да се предпази за следващите месеци. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Всеки лот е с банкова гаранция от съответните фирми.

Ние сме защитили парите, които са дадени с банкови гаранции, подчерта Борисов. Всичко, което се случва на държавата, хаосът и какафонията и високата смъртност отново ги превръщат в компромати. Аз банка нямам, не съм имал и сега съм си наел адвокат и ще заведа дело, добави Борисов.

В доклада на ЕБВР основните проблеми от изминалите месеци са продължаващата политическа криза, ниската ваксинация и България е изведена като страна с най-висока смъртност.

Банката отчита тези данни в неин доклад. Растежът, който прогнозира ЕБВР на България е по-нисък от съседните ни Румъния и Гърция. Гърция и Румъния се очаква да растат с над 7 %, добави Борисов.

България е на трето място в света по смъртност от COVID-19 на 100 000 души, това излезе преди малко от СЗО, каза още Борисов. Кукловодът Радев какво трябва да направи - да извади Рашков, каза още той. 

„Аз банка нямам и сега ще си заведа дело.

Не може човек, който през всичките тези години ме е срещал, да бъде държан отговорен за това. Не мога да повярвам, че дни преди изборите има такава атака само към една партия. Другите партии все едно не съществуват. Нямам против, нито ще ни уплашат. През какво ли не сме минали”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев посочи, че обществените поръчки са направени с авансови плащания, за да излезе строежът на АМ „Хемус” по-евтино. Всички авансови плащания били застраховани, категоричен бе той, а всяко друго изказване било внушение. Дончев обясни, че няма отговор на въпроса кой какви пари в сакове е носил. Такова обвинение бе отправено на брифинг на полицията по-рано днес.

„Беше казана още една глупост – за кмета на Пазарджик. Той не е кмет на ГЕРБ, той е независим. След това – била се провела среща на къщата на д-р Тиков. Първо, това може да значи, че някой ни следи. Аз обаче гарантирам, че нито аз, нито някои от моите колеги са провеждали такава среща. Господ ми е свидетел. Не знам за такава среща. С ДПС не сме водили никакви такива разговори. И продължава – били сме се ваксинирали при един и същи доктор. Това да си в една болница с един човек по различно време прави ли те ортак с някого? Заснел съм цялата централа, заснел съм си дома. Така, че да не се готвят пак да ми слагат нещо в някое чекмедже. Никога не съм имал злато. Те влязоха, наснимаха, наслагаха и показаха. Същите тия – Радев, Черепа, Рашков и другите. Наснимал съм всичко, за да може като тръгнат пак негодниците, да няма какво да направят”, каза Борисов и предупреди Радев „да си спре хората, защото 10-15 години никой в Европа няма да ни погледне”.

Последва ново обвинение от страна на Рашков – ГЕРБ и ДСП имали тайна договорка за общо управление.

„В Цигов чарк в дома на един известен лекар, собственик на болница, е проведена политическа среща между представители на ГЕРБ-СДС и ДПС. Присъствал е един от зам.-председателите на ДПС, който е казал, че ще управляват в коалиция след изборите. Имало е и една лява партия, не знам дали е лява партия", заяви той.

Борисов отрече това да е вярно.

„Господ ми е свидетел - нито той, нито оторизиран от мен човек съм пращал и не знам за такава среща”, обясни бившият премиер.

От ДПС запазиха мълчание по обвиненията за тайна среща.

От БНБ изпратиха позиция до медиите,  в която се посочва, че Бойко Борисов не е собственик и не участва в управлението на нито една от търговските банки у нас.

БНБ: Бойко Борисов не е собственик на банка у нас

Коментари 154
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

154 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 15 минути

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 38 минути

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 1 час

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 1 час

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

"Радваме се да те видим, Кейт": Публикуваха нови снимки на принцесата (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Здравният статус на принцесата е тема на множество спекулации седмици наред

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 2 часа

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 2 часа

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 2 часа

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 2 часа

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф