Вестник "Преса" се нанесе в ЦУМ
Източник: БГНЕС
15
Дс с излезе първият брой на новия вестник "Преса" с главен редактор Тошо Тошев. Над главата на всекидневника е изписано: "Коректният вестник".

Бившият шеф на "Труд", работил там 28 години, през последните 20 - като главен редактор, пише в уводната си статия, че, вестникът "няма да има програмна платформа.

"Пресата носи на своите хартиени криле свободата, нещо повече - добрата преса всъщност е самата свобода и предпоставка държавата да стане могъща", заявява Тошев.

На 22 август 2011 г. той напусна пресгрупата "Медийна група България Холдинг" ООД, която от пролетта издава вестниците "24 часа", "Труд" и "168 часа". Обясни, че  не може да остане там "поради липса на професионализъм, условия и възможност за работа".

"Не мога да приема несериозното и непрофесионално отношение без всякакви журналистически и морални критерии", обясни Тошо Тошев, за когото при новите собственици Любомир Павлов и Огнян Донев бе останал само постът "вицепрезидент на издателския борд".

Той каза, че не е администратор, а журналист. В новата пресгрупа не била гарантирана работата му като "вицепрезидент", нямал длъжностна характеристика, не били ясни задълженията му.

Когато на 7 декември 2011 г. празнува 69-ия си рожден ден, Тошев заяви пред почелите го над 300 политици, бизнесмени и колеги, че от Нова година започва нов всекидневник. Сред гостите му бяха премиерът Бойко Борисов, президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри, депутати, главно от БСП, богатите бизнесмени Валентин Златев, Васил Божков и Георги Гергов и др.

Сега, след излизането на първия брой, из софийските редакции се говори, че някои от тях, а и други богати хора от бизнеса са спонсори на "Преса". Редакционният офис е разположен на последния етаж на софийския ЦУМ, собственост на Георги Гергов.

Редакцията е на две крачки от Министерския съвет и на три - от Канцеларията на Президента.

Сред 40-те журналисти в новия вестник повечето са колеги и подчинени на Тошо Тошев от "Труд": заместник-главни редактори са Валерия Велева, Пламен Енчев и Николай Стоянов, дошли са целият правен отдел, културният отдел. Нови са младите репортери в отдела за вътрешна информация.

Редакционен директор е Валери Запрянов - един от създателите на в. "Стандарт", заемал началнически постове в БНТ, сп. "Сега", вестниците "Дума", "Работническо дело" и "Пиринско дело". През последните години е шеф на седмичното списание "Тема".

Централно място в първия брой на "Преса" заема интервю с министър-председателя Бойко Борисов, който откровено признава пред Валерия Велева, че личният му живот е провал.

"От дистанцията на времето виждам, че почти целият ми личен живот е само в грешки. Причина е амбицията! Цената на успеха, цената да се раздадеш, да си навсякъде по всяко време, съботи, недели, празници, ваканции и...всичко останало", твърди Борисов

На въпрос защо все казва "Аз": аз строя, аз откривам, аз раздавам пенсии, премиерът отговаря: "Когато казвам "аз" - това е събирателен образ на партията, правителството, министрите... Заслугата ми е, че съм събрал всичките тези хора, усвоили сме тези пари и всеки ден нещо откриваме. Затова казвам "аз". Нямам претенции да съм всьо и вся".

Борисов заявява, че няма конфликт между министрите му Симеон Дянков и Мирослав Найденов и подчертава: "С изключение на голямата му уста оценките ми за него (Симеон Дянков) са непроменени. Аз имам два пилона върху които стъпвам - това е финансовата и икономическата стабилност, за която отговаря Дянков, и вътрешната и партийна сигурност, за която отговаря Цветанов. И двамата са ми важни, и двамата се ползват с доверието ми, и на двамата се карам, когато сгрешат.

С поведението си обаче Дянков не помага, а вреди на правителството. Нямам разколебаване по отношение на работата му в сферата на финансите, но малко по-изкъсо ще следя действията му като вицепремиер, който координира министерствата, за които отговаря", казва в интервюто Бойко Борисов.

"Преса" публикува изследване на агенция "Галъп", според което огромната част от българите са солидарни с всички вълни на недоволство от последните месеци, но изследователите отбелязват, че тези протести нямат ясен политически адресат.

Това, според"Галъп" се доказва и от факта, че на последните президентски избори беше избран кандидатът на управляващите. "Така се получава истински парадокс - правителството е лошо, но управляващите са добри. Каша в главите на хората ли е това? Не. Не е каша, а реакция не реалната ситуация у нас и Европа", коментират социолози.

Според коментари в някои медии днес вестник "Преса" е опит на Тошо Тошев да помогне за пореден път на отиващия си президент Георги Първанов в неговите бъдещи политически амбиции.

На първата си страница „Преса" пише, че България е сред страните, които снабдяват с оръжие и боеприпаси сирийските бунтовници срещу режима на Башар Асад. Цитиран е информационният сайт "Дебка", за който "Преса" твърди, че е близък до тайната служба на Израел Мосад".

В същото време става ясно, че изборът на името за новия вестник може да доведе до конфликт за права.

Информационнит сайт "Биволъ" (bivol.bg) обявява, че вестник "Преса" вече е съществувал в началото на 90-те, регистриран в тогавашния Комитет по печата. Главен редактор е бил Петко Бочаров. Издателят Август Мичев не е давал разрешение да се използва името за нов медиен проект.

На пресконференция по повод първия брой на "Преса", излязъл на 4 ноември 1991 г., Мичев е разяснил защо е избрал това име за вестника си: "... преса, като обобщено понятие за вестниците, преса, като средство за натист, преса, като механизмът, който размножава идеите, довежда ги до хората. ( Пресата на Гутенберг).". Подобна интерпретация на "Преса" има и в пожеланието на президента Жельо Желев, което е отпечатано в първия брой.

При представянето на новия си проект за вестник Тошо Тошев каза, че името на вестника има двойно значение - преса като вестници и преса като машина за натиск.

Това дава основание на Август Мичев да смята, че е "изплагиатствано не само името, но и неговата символика".
Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 39 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община