Грозен спор чия е вината водят управляващи и опозиция
Източник: netinfo
25
Тежката зима и днес е на първите страници на всички ежедневници.

В удавеното от потопа село Бисер започнаха да описват щетите в пострадалите домове. Къщите ще бъдат ремонтирани или изцяло построени.

В "24 часа" Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, пояснява, че в момента България се намира в края на сибирския антициклон, притиснат от атлантически антициклон. "Като последица от срещата на двата фронта паднаха обилните валежи...

Студената зима в нашето полукълбо сега си има нормални метеорологични обяснения", подчертава Милошев. Експертът прави и дългосрочна прогноза за промяна на климата на територията на България: "Повечето сценарии очакват леко затопляне, съпроводено с екстремни явления и климатични бедствия. Понеже сме на границата на субтропическия и умерения климат, най-вероятно все повече времето у нас ще прилича на това в Гърция. Още сега се забелязва и размиване на преходните сезони в южните райони на страната."

За психологическите рискове след наводненията говори психологът Десислава Викторова пред "24 часа". "Важно е пострадалите да имат точна информация какво се е случило, какви са щетите, какво точно ще могат да очакват утре да се направи за тях, какви са усилията от страна на спасителните екипи", подчертава Викторова. По думите й сега трябва да се дават реални обещания, които могат да бъдат изпълнени за кратко време, а не да се говори за неща, които много бихме искали да станат, но ще е трудно. Например нереално е да обещаваме на тези хора утре да влязат в къщите си, казва още експертът.

Пред "Монитор" вътрешният министър Цветан Цветанов посочва: "Всичките микроязовири в голямата си част са собственост на местната власт. Тя е тази, която ги дава на концесия или ги преотстъпва за ползване. Трябва да ви кажа, че повечето от изпускателните клапи не работят в микроязовирите. Умишлено са компрометирани, за да не се изпуска водата. Това се прави, за да не може да изтича рибата през тези клапи."

Грозен спор чия е вината водят управляващи и опозиция.

В друго интервю - за "Телеграф" - министър Цветанов напомня: "Преди три години жителите на село Бисер са направили подписка до кмета, за да го информират за проблема, и че трябва да се вземе някакво адекватно решение. Заплахата за тези хора не е от една или две години, а е стояла от над 10 години. Те са знаели отлично, че преди 50-60 години е било пак същото положение."

"Цинично е да винят кмета на село Бисер за трагедията", заявява неговият съпартиец, депутатът от БСП Димчо Михалевски. В интервю за "Дума" той твърди: "Само преди месец и половина кметът на общината е алармирал областния управител на Хасково и е посочил, че има проблем с този язовир. Аз задавам един много човешки въпрос - защо областният управител на Хасково не е придвижил този проблем към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии или до други органи, за да се помогне на кмета.

Въпросният кмет си е свършил добре работата, въпреки че собствеността не е негова. Все пак няма как той да отиде да оправи язовира, защото нито е негов, нито има средства за ремонт. Дори хора от селото казват, че са били наясно за проблема. Затова сега е изключително цинично и аз самият се отвращавам, като гледам как се вменява вина на кмета. А хората от селото сега чуват гласа само на министрите, които са се стоварили на главите им и правят личен пиар, вместо да свършат някаква друга работа."

"В Бисер отново ще има село", обещава пред "Преса" европейският комисар Кристалина Георгиева. "Дългосрочно могат да се направят три извода от това, което се случи там: първо, че трябва да имаме добра система за ранно предупреждение. И всеки - от гражданина до премиера, да има промяна на отношението към рисковете, да знае какво да прави. Да имаме готовност.

Второ, необходими са много повече инвестиции в превантивни мерки, при превантивните мерки 1 лв. превенция пести 7 лева реални щети.

И трето, моята препоръка е да се създаде на нивото на премиера хоризонтална координация, която да направи превенцията работа на всички, защото тя не е само задача на гражданска защита", казва Георгиева.

Всички потенциално опасни язовири, които са около 900, ще бъдат източени напълно до няколко дни, съобщава "Преса".

Пред "Стандарт" Директорът на "Напоителни системи" Георги Харизанов казва, че в момента се уточнява текста на документа, който ще бъде изпратен до областните управители и кметовете.

"Ще препоръчаме да се предприеме незабавен обход и всички потенциално опасни язовири да бъдат източени 50 процента, ако трябва да се опази рибата. А ако са безстопанствени и няма да застрашат нивото на реките, да бъдат източени изцяло. Докато не влезем в сух сезон, няма да се прегледат съоръженията, за да се прецени има ли смисъл да се завиряват отново", уточнява Харизанов.

По думите му приоритетно ще се изпускат язовирите в Хасковска област, Смолянско и Кърджалийско.

"В Северна България релефът е друг, там е равнинна местност. Докато в планините водата може ударно да изтече и да образува вълна. На север язовирите нямат толкова голям водосбор", казва Харизанов и допълва: "За цяла България потенциално опасните язовири са около 200, но това не значи, че всички са с пукната стена... Те може да имат и дребни повреди. Що се отнася до язовирите в кризисните райони, към днешна дата не мога да кажа, че с някой от тях имаме проблем."

Пред "Класа"кметът на Своге Жоро Цветков заявява: "Всеки момент ще пуснем заповед, с която ще предупредим хората, които живеят по-ниско или край реките Искър, Искрецка и Батулийска да имат готовност за евакуация."

Донка Михайлова, кмет на община Троян, уверява в интервю за вестника: "Досега не сме имали наводнения, надяваме се и този път да е така. На територията на общината има 15 язовира, като с повишено внимание следим състоянието на пет от тях."

След наводнението идват заразите, предупреждава в интервю за "Монитор" Илияна Михайлова, национален консултант по бедствени ситуации. "Топенето на снеговете ще се превърне в нова национална криза. Факт е, че ще е много трудно да се овладее водната стихия, но ако се изработи добър план за действие, няма да се повтори трагедията от село Бисер. Прогнозите на времето трябва да се гледат както на лягане, така и на ставане. Само така може да се опази животът на хората. Материалните ценности могат да бъдат загубени, но поне ще евакуираме хората", съветва Михайлова.

"Тежък шамар от Брюксел" според "Дума" е публикуваният вчера междинен технически доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка.

В. "Сега" твърди, че вътрешният министър Цветанов, бившият правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова, съдебната система, опозицията, неправителствените организации и българските евродепутати са били посочени от премиера Бойко Борисов като виновници за лошите оценки за България в доклада.

Някои вестници отбелязват, че в Брюксел отново "констатират ниското обществено доверие към Висшия съдебен съвет (ВСС).

В интервю за "Труд" председателят на ВСС Анелия Мингова коментира: "Малко пресилена е тази констатация. Ако сме обективни, след юлския доклад от миналата година само едно назначение на административен ръководител предизвика възражения. Но не само заради критиките, а и поради нуждата от системен подход Комисията по предложенията и атестирането работи по усъвършенстване на правилата за конкурсите. Целта е да бъдат премахнати всякакви съмнения при избора на ръководители."

"Населението на България е най-застрашено от бедност в целия Европейски съюз, показват последните данни на "Евростат", цитирани от водещите ежедневници днес. У нас 42 процента от хората са изправени пред този сериозен проблем, пише "Сега".

Скромен растеж на българската икономика с 1,2 % тази година и силно ускоряване през 2013 г. до 4,5-5% през 2013 г., сочат прогнози на консултантска компания "Ернст енд Йънг", отбелязва "Класа". Надвисналите облаци над еврозоната ще продължат да намаляват обемите на износа до средата на годината, който е основна движеща сила на възстановяването в България досега.
Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 3 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 6 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 7 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 7 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 8 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 9 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 9 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 9 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 9 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 10 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 10 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 10 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 10 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия