"Труд": Защо държавата продължава да отказва да работи
Източник: netinfo
11
Паленето на коли сложи край на управлението по пожарникарски, коментира днес във в. "Труд" политологът Евгений Дайнов. Той припомня, че в началото на годината анализатори предупреждаваха премиера Бойко Борисов, че да си премиер не като да си пожарникар. Пожарникарят тича от пожар на пожар и гаси. Премиерът прави така, че да няма пожари.

В края на годината в София горят автомобили и Борисов не успява да ги угаси. С палежите не успява да се справи нито най-голямата полицейска армия в ЕС - българското МВР, нито най-скъпо платеният обвинителен апарат в Европа - българската прокуратура.

Опожаряването на автомобили в предколедните седмици е и логичен, и символичен завършек на годината. Това е годината, в която стана ясно, че колкото и пари да наливаш в дадена държавна система, ако тя не бъде реформирана - т.е. изведена от феодално-социалистическата си битност и модернизирана по европейски - тя ще продължи да отказва да работи", Пише Дайнов.

Десет идеи за модерно българско училище са предложени в анализ на "24 часа". На първо място, преди да се въвеждат каквито и да било промени, те трябва да бъдат ясни много преди 15 септември. Сред идеите е създаване на училища-модели в определени райони на страната, където се отделя истинско значение на храната на учениците. Училищните автобуси да си дават почивка един път в седмицата.

Световните примери за въвеждане на пешеходен ден стават все повече. Създаване на инициативи тип "Следващият Джон Атанасов", в които като свободноизбираем предмет учениците могат да посещават безплатно уроци по теми, които им харесват.

Създаване на истински модерна библиотека от ученици за ученици. Създаване на специална програма "Училища на утрешния ден" по подобие на тази в Рио де Жанейро, където на училища, чиито ученици са с по-слаби резултати, се обръща специално внимание...

Държавата трябва да избере науката за свой приоритет, смята Огнян Стоичков, председател на парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на младежта и спорта. Бюджетът за 2012 г. вече е гласуван и предвижда 172 млн. лв. за образование. В интервю за "Класа" Стоичков коментира, че едни пари винаги са достатъчни, когато се изразходват в правилно организирана структура. И парите никога не стигат, ако съответната структура не функционира с ясни принципи на разпределение.

В момента училищата разполагат с т. нар. делегирани бюджети и парите следват ученика. Проблемите са във висшето образование и в предвидените средства за наука. Там парите категорично не са достатъчни. За наука догодина са отделени 16 млн. лв. по-малко, а за администрацията на затворите - 13 милиона повече. Науката е въпрос на приоритети. А тези приоритети се отразяват именно чрез бюджета. Основната тежест за науката по време на криза трябва да се изнесе от държавата, посочва депутатът от ГЕРБ.

Кунева отвори цеха за месии, коментира "Стандарт". Политическите играчи, които бяха склонни да подценяват Меглена Кунева, вече нямат причини да го правят. Вчера бившият еврокомисар учреди сдружение "България за гражданите", с което подсказа, че намеренията й за парламентарните избори са повече от сериозни.

Ако се съди по досегашните й представяния на евровота през 2009 г. и току-що отминалото президентско съревнование, нейният проект има реален шанс да стане трета или четвърта по сила политическа формация.

Бушуващата икономическа криза събори досега немалко стабилни правителства по света, а освен това изхвърли зад борда харизматични лидери от най-висока проба. Лавината от проблеми и обедняването неминуемо скъсява живота на народните трибуни от всякакъв цвят и подрива доверието в утвърдени от десетилетия партии.

България не се очертава като изключение от тези процеси и най-вероятно водещите играчи у нас също ще свиват влиянието си. Затова и "България за гражданите" може да се окаже уютен пристан за десетките хиляди обеднели, възмутени, разгневении недоволни граждани.

"Ще наложим нашите сирена в Бразилия", заявява в интервю за "Труд" Диляна Славова, шеф на Националната асоциация на млекопреработвателите. Тя отбелязва, че всяка година Европейската комисия предлага два търга за рекламиране на хранителни продукти на вътрешния пазар на ЕС и на трети страни. Асоциацията е спечелила по един проект на всеки от търговете и е единствената от всички държави членки, която в момента самостоятелно реализира два промоционални проекта.

Вече втора година български сирена и кашкавали се рекламират на пазарите в Германия и Испания. Според Славова това е много успешен проект, защото само за първата година са се удвоили продажбите на български млечни продукти на немския пазар. Чрез втория проект българските продукти ще се рекламират в Русия и Бразилия.

Продавачи, компютърни специалисти и служители в кол центрове ще са най-търсените професии и през 2012 г., прогнозират пред "Труд" мениджъри и консултанти по човешки ресурси. Обяснението е, че в последните 2-3 години в България се откриват нови работни места от големите търговски вериги, както и от чужди компании, които изнасят у нас дейности по обслужване на клиенти. Поръчките на ИТ фирмите растат, затова и гладът за компютърни специалисти ще се засили. Ще се увеличава нуждата от инженери за автоматизация на производството, хидравлика, енергийни системи и електроника.

България ще запази данъчната си независимост, обещава Валентин Николов, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ. В интервю за "Монитор" той обяснява участието на България в новия пакт за финансова стабилност в рамките на ЕС.

"Ние трябва да отстояваме две неща. Първото е да имаме суверенитет относно данъчната си политика. Това е изключително важно за българската икономика, която е доста зле спрямо средноевропейската. Единственият начин да догоним другите страни е, като привличаме чужди инвестиции. Това значи да имаме ниски ставки на преките и косвените данъци.

Второто нещо е да защитаваме нашата конвергентна програма, т.е. това, което ще ни доближи до средно европейското ниво. Това означава да защитаваме всички онези неща, които ни правят по-конкурентоспособни от другите европейски държави. Ако уеднаквим данъчните си системи, това ще облагодетелства големите държави, а малките ще бъдат обречени на живуркане покрай големите икономики. Иначе България трябва да се стреми да участва в преговорите за всяка една обвързаност на ниво ЕС", смята Николов.

Българите стават по-нетолерантни, пише на първа страница "Сега". Това сочат данните от проучване на агенция "Афис" за нагласите на хората по отношение на различията, основани на произход, вяра, традиции и обичаи. Повече от половината запитани - 54%, казват, че не биха искали да живеят с наркозависими в държавата, 45% не приемат серопозитивните, 43% са против психично болните, 38% не одобряват хомосексуалистите. Около 1/3 от анкетираните са посочили, че през последните години отношенията между различните етноси са се влошили.
Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 5 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 9 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 9 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 9 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 10 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 11 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 11 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 11 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 12 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 12 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 12 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 12 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове