"Труд": Станишев твърд за газа на път за Москва
"Труд": Станишев твърд за газа на път за Москва   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Сергей Станишев подписва за "Южен поток" не на всяка цена, пише "24 часа" по повод посещението в Русия на българския премиер.

Той заявил пред журналисти преди отпътуването си, че няма да подпише на всяка цена споразумение за "Южен поток". Освен за газ най-вероятно ще се говори за АЕЦ "Белене" и "Булгартабак", отбелязва изданието.

Станишев твърд за газа на път за Москва, пише "Труд".

"Очакваме "Газпром" да бъде по-конструктивен" е заглавието над интервю с вицепремиера Ивайло Калфин в "Труд". Нямаме проблеми с диалога с руската страна - той се води редовно на експертно равнище и няма нужда да участваме във форуми, за да се договаряме, казва Калфин.

Президентът Георги Първанов спечели, като "се опъна" на Москва, пише в "Стандарт" проф. Атанас Тасев, енергиен експерт и член на парламентарната комисия по енергетика. За първи път на форума в София показахме, че не сме преки лобисти за "Южен поток", коментира той.

"Русия не иска собственост върху вашите тръби" е озаглавено интервюто в "24 часа" с експерта на "Газпром" Станислав Циганков.

Българската преносна мрежа е ненатоварена и може да поеме и транзита към съседите от "Южен поток", казва външноикономическият шеф на руския монополист. По думите му разчетите на "Газпром" се правят от позицията, че "Южен поток" ще бъде пуснат в експлоатация не по-късно от 2015 г.

Природният газ от "Южен поток" ще е по-евтин, пише "Класа". Можем да организираме финансиране на "Набуко", казва в интервю в "Класа" Ричард Морнингстар, специален представител на американския президент за енергийните въпроси. САЩ са силно ангажирани с България като партньор и съюзник, добавя той.

В интервю за "Пари" управляващият директор на Nabucco Pipeline International Рейнхард Мичек посочва, че строителството на проекта трябва да започне през 2011 г., а през 2013 г. да потече първият газ.

"Набуко" не изключва нито един доставчик на газ. Ако европейските потребители в даден момент имат нужда от ирански газ и ако това е политически възможно, без съмнение "Набуко" ще транспортира газ оттам, казва Мичек.

Не изключваме "Газпром" като доставчик за "Набуко", казва пред "Дневник" Джеръми Елис, ръководител на дирекция "Бизнес развитие" в RWE Supply&Trading.

Немската компания "Сименс" е готова да поеме за своя сметка гаранциите по кредит за АЕЦ "Белене" съвместно с френската "Арева" и руската "Атомстройекспорт". Това са съобщили за "Класа" източници от ръководството на RWE в Есен.

Компанията е съсобственик на атомната централа заедно с НЕК, се уточнява в текста. Досега в Закона за бюджета са записани 600 млн. евро, които да послужат за държавна гаранция по проекта.

Над 86 млн. евро може да изгубят фермерите по схемата за единно плащане на площ заради измислени от министър Валери Цветанов, но несъществуващи в европейските регламенти правила, пише "Труд" под глава.

Става дума за около 30 на сто от 287 399 000 евро - субсидиите за земята за 2009 г. Цветанов заповядва фермерите при регистрация да показват нотариално заверен документ за правото да ползват земята, която обработват, за да получат европари; никъде в ЕС не искат такъв документ, уточнява вестникът.

С около 100 000 лв. повече ще отпускат банките от средата на следващата година, след като бъдат въведени разпоредбите на новата евродиректива за потребителските кредити, съобщава "24 часа" под глава.

Горната граница се вдига на 147 000 лв. В момента рамката за заем само с поръчители и без ипотека е 400-40 000 лв. Директивата беше приета през 2008 г. и най-късно до средата на 2010 г. трябва да залегне и в нашето законодателство.

Повечето издания цитират съобщението на дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на финансовото министерство, за разговорите на финансовия министър Пламен Орешарски в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка във Вашингтон. Излишъкът ще е 1%, започва съкращаването на разходите, пише "Класа".

"Бюджет 2009" вече е издънен и се работи над съкращаване на разходната му част, коментира "Дневник". Според изданието признанието за влошаващите се показатели и нуждата от допълнително свиване е направил министър Орешарски пред представители на американското финансово министерство в рамките на пролетната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Орешарски посочил, че кабинетът вече има сценарий за допълнително свиване на публичните разходи извън предвидените досега буфери (евентуален излишък в бюджета и 10% от разходите).

Според източници на "Дневник" финансовото министерство най-вероятно ще предложи процентът на задържаните разходи да се удвои от 10 на 20%. Това на практика означава да се съкратят нови около 2,5 млрд. лв.

Финансовият министър е заявил, че очаква България да влезе в рецесия, без да прогнозира с колко ще спадне БВП на страната, пише "Дневник".

В материал "SOS за родната мебелна индустрия" вестник "Пари" отбелязва, че най-голямата българска фабрика за столове "Средна гора" отчита 30 процента спад на поръчките.

"Ако бях енергиен министър: 49 на сто от ЕРП-тата - на борсата" е озаглавена статия в "24 часа" на лидера на РЗС Яне Янев.

Според изследване от началото на април на "Маркет линкс" на изборите за национален парламент политическите сили биха били подредени така според гласувалите за тях: ГЕРБ - 29,1 на сто, БСП - 14,9 на сто, "Атака" - 8,7 на сто, ДПС - 5,5 на сто, Синята коалиция - 5,2 на сто.

Останалите са под 4%. Данните са публикувани в "Стандарт".

Според тях Бойко Борисов печели 63,4 на сто доверие, следван от Георги Първанов - 51 на сто, Яне Янев - 41,8 на сто, Волен Сидеров - 32,2 на сто.

Най-желана от народа е коалиция между ГЕРБ и "Атака", пише вестник "Атака", като се позовава на същата агенция.

Експресен сондаж на "24 часа" сред 630 души в 24 областни града показва, че половината искат да ги управлява честен политик, 12 процента добавят "некорумпиран". 20 на сто искат да ги управлява успял и богат човек, 12 на сто - да е професионалист, а други - да е семеен и с верни приятели.

22,9 процента казват, че биха издигнали за мажоритарен кандидат Бойко Борисов, 9 на сто - Георги Първанов, 4 на сто - Сергей Станишев, 4 на сто - Яне Янев, 3,3 на сто - Иван Костов, по 2,9 на сто - Емил Кошлуков, Татяна Дончева и Христо Стоичкoв, по 2,5 на сто - Волен Сидеров и Добромир Гущеров.

Изданията публикуват части от интервю с кмета на столицата и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, поместено на блога на журналиста Николай Бареков. "Не напирам да ставам премиер" е заглавието в "Стандарт".

У нас Европейският парламент се радва на седем пъти по-високо доверие от родния, сочи изследване на "Галъп интернешънъл", цитирано в "Класа".

Бившият главен секретар на МВР и настоящ столичен кмет Бойко Борисов няма нищо общо със залавянето на Сретен Йосич, пишат "Телеграф" и "Стандарт", като се позовават на Христо Бисеров (ДПС), председател на временната анкетна комисия, разясняваща обстоятелствата около престоя на сръбския наркобос у нас.

Тя потвърждава, че в оперативното дело за Йосич няма данни за участие на Борисов в издирването, задържането и екстрадирането на сърбина. Комисията настоява да се разсекрети делото за екстрадицията на Йосич.

Справките за последните четири години, които изпратихме в прокуратурата, показват, че има 9000 сделки за имоти над 500 000 лв., казва в интервю в "24 часа" председателят на Нотариалната камара и шеф на Съвета на нотариусите Димитър Танев.

Данните са нужни за започналата проверка прокуратурата, МВР и НАП законни ли са доходите на собствениците.

Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура издирва делото за контрабанда на антики срещу Ангел Борисов - брат на бившия главен прокурор Никола Филчев, съобщава "Сега" под глава.

Проверката, която трябва да приключи до месец, е започнала след като на 4 март е бил поискан достъп до делото, събраните доказателства и мотивите за прекратяването му преди 11 години.

С преговори няма да спрем откупите, казва в интервю за "Стандарт" председателят на ВАС Константин Пенчев. Първо да хванем похитителите, а после да им вдигаме присъдите, призовава той. По думите му много магистрати "финтират Темида" с болнични като бандитите.

Слуховете за преливане на Държавната комисия по сигурността на информацията в ДАНС създават напрежение. Друг е въпросът доколко е реално това да се случи в мандата на това Народно събрание, защото решение за сливане може да вземе само парламентът. Това казва председателят на комисията Цвета Маркова в интервю за "24 часа", озаглавено "Депутати злоупотребяват с достъпа до тайни".

Пристигащите на летище София ще бъдат проверявани от днес за висока температура заради опасността от свински грип, съобщава "24 часа". На входа преди паспортния контрол според изданието се монтират две термокамери, като всяка улавя температура над 37,5 градуса, уточнява изданието.

Всеки с хрема, кашлица и висока температура ще бъде задължително изследван за свински грип, пише "Монитор" под глава. Личните лекари трябва да вземат секрети от пациентите си дори само при съмнение за инфлуенца, разпоредил със заповед здравният министър Евгений Желев, пише вестникът.

Министърът на образованието Даниел Вълчев е поискал с писмо от ректорите на държавните висши училища и от БАН да му предоставят пълно описание и скиците на всички свои държавни имоти, съобщава "Дума" под глава.

В писмото се посочва, че с приетия преди два месеца от парламента Закон за устройството на територията управлението на имотите на ВУЗ-овете и БАН е предоставено на ресорното министерство. Ректори алармират, че със закона, предназначен уж да ги защити от реституция, всъщност им се отнемат правата.

СУ "Св. Климент Охридски" и Техническият университет за първи път от следващата година ще приемат студенти в обща специалност - компютърни науки и математика, пише "Стандарт".

Над 1,2 млн. българи страдат от депресивни състояния, пише "Монитор", цитирайки Мила Власковска от БАН. Едва 300 хиляди се лекуват, а останалите не ходят на лекар от неудобство.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров създава нов рицарски орден - на багатурите, с цел да обърне тенденцията българи да се записват в западноевропейския орден на тамплиерите, съобщава "24 часа".

Кандидатите за званието ще доказват, че са достойни за принадлежност към ордена, като покажат билети от 10 ключови за българската история музеи.

Четири български филма ще гостуват на филмовия фестивал в Кан, пише "Новинар". Премиера там ще има "Лагерът" на Георги Дюлгеров.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 5 минути

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 1 час

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 1 час

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 1 час

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 2 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 3 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 3 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 3 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 4 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично