"Труд": Ще мине ли кризата, ако седим и се ослушваме?
"Труд": Ще мине ли кризата, ако седим и се ослушваме?   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

"Ще ни мине ли кризата, ако седим и се ослушваме?", коментира "Труд".

Посочва се, че правителството проявява последователност в упоритото поддържане на статуквото. Нищо не се случва, а болезнените, но належащи решения се отлагат.

В обществото се налага неприятното усещане, че летим към икономическа пропаст. За съжаление зад това усещане стои неумолимата логика на цифрите.

Правителството на ГЕРБ планира бюджетни дефицити до края на мандата си, а за догодина е предвидено емитиране на облигационен заем. Кабинетът харчи повече, отколкото всичките му предшественици от 1989 г. насам.

"Не спирайте реформите", призовава от страниците на "Труд" проф. Георги Петров.

По думите му съставителите на проекта за държавен бюджет за 2011 г. вероятно са забравили декларирания от правителството принцип "Пари срещу реформи".

Въпреки орязаните разходи и надутите приходи следващият бюджет ще бъде също дефицитен, защото липсва воля за истински реформи в бюджетната и социалната сфера.

Вместо качествени преобразувания в бюджетната и социалната сфера се връщаме назад. Поради което натрупаните противоречия ще се усилват и ще пораждат нови трудности, сътресения и конфликти, смята Петров.

В София половината скъпи имоти са с неплатени данъци, пише на първа страница "Труд". Информацията е на главния архитект на София Петър Диков, а данните на Националната агенция за приходите.

"Не са си извадили удостоверение за въвеждане в експлоатация и по тази причина не са се регистрирали да си плащат данъците", пояснява Диков. Данъците щели да бъдат наложени със стара дата.

"Костов: Тайни кръгове се целят в Бойко. Те свалиха и мен", цитира "24 часа" изявление на лидера на ДСБ. Според Иван Костов определени сили и конкретни лица се активират и искат със задкулисия и психологически ефекти да провалят дясното управление на ГЕРБ.

Според него тези тайни лица и групи били същите, които са довели Симеон Сакскобургготски на власт. Това са силни хора, босове на медии.

Костов е категоричен, че премиерът Бойко Борисов е подвеждан за важни решения от хора от най-близкото му обкръжение, а това ставало заради ниското ниво на компетентност на хора от кабинета.

Национализацията е автогол за властта, смята Йордан Христосков, бивш управител на НОИ.

В интервю за "24 часа" той посочва, че прехвърлянето на пари от професионалните фондове в НОИ ще отнеме пари от индивидуалните партиди на хората. Това става еднократно.

Не се иска съгласието на самия осигурен и това е в противоречие с подписания от него договор. Основният проблем е в това, че този акт дискредитира капиталовата система и неминуемо ще отблъсне хората и от универсалните, и от доброволните фондове.

Кабинетът се разцепи за пенсионната реформи, съобщава "Сега".

Финансовият министър Симеон Дянков е възмутен от еквилибристиките на социалния министър Тотю Младенов, който за един месец два пъти смени вижданията си откога да се вдигат стажът и възрастта за пенсия.

Пенсионната реформа, по която в последните дни министри, синдикати и работодатели преговарят денонощно и разнопосочно, се върна в изходна позиция.

Симеон Дянков изненадващо се обяви срещу идеите на Тотю Младенов вдигането на възрастта и стажа да започне едва през 2015 г., по които уж имаше консенсус. Затова премиерът Бойко Борисов отложи гласуването на окончателната позиция на правителството по реформата с една седмица.

Умножаването на политическите безсилия ще прави силата на изборите, коментира "Сега".

Левицата и десницата на прехода провъзгласиха коалиционната всеядност за обща предизборна стратегия. Аргументите и на левите, и на десните, са еднакви.

"Да спрем похода на ГЕРБ към овладяването на всички власти", бе позивната на "Позитано" 20. Червените заложиха на изпитаната столетна практика - сплотяване на редиците чрез посочване на коварния враг.

Сините пък бъзнаха електората по тънката струна на реваншизма. Да им покажем коя е автентичната десница и кое ментето, проповядва с баптистки патос от няколко седмици лидерът на СДС Мартин Димитров.

"Ние сме единствената дясна алтернатива на управлението", е мотото на сините, които ще се опитат да натикат основния си конкурент - ГЕРБ, в левичарското кьоше. Страховете и на едните, и на другите са еднакви - да не изчезнат от политическата сцена.

Каймата по стандарта "Стара планина" ще се прави само от прясно месо, което на практика означава то да е българско, защото няма как да се внесе отвън.

Това каза вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща в Министерския съвет на премиера Бойко Борисов с представители на животновъдните организации.

По този начин ще се стимулира допълнително отрасълът, в който през последните месеци има раздвижване, отбелязва "Стандарт".

Магистратски грешки губят битките с бандитите, коментира "Новинар". Авторът припомня, че прокурорските пропуски понякога могат да бъдат фатални.

Свидетели сме на няколко наистина мащабни полицейски операции, които бяха проведени в цялата страна, от които обаче едва ли ще произтече нещо особено.

Защото у нас първо се залавят хората, след това им се приписват куп прегрешения, които не издържат в съдебна зала, тъй като няма събрани доказателства за тях.

Хората вече не искат да чуват любимото изречение на обвинителите "По случая се работи", а искат конкретни резултати.

БСП иска незабавна оставка от Цветанов, пише "Дума". Цветан Цветанов да освободи поста министър на вътрешните работи незабавно, защото вече имаме доказателства, че го използва, за да пречи за изясняване на истината около имотите му.

Това поискаха вчера социалистите в парламента. Предложението им да се формира комисия, която да се занимава с имотите на вицепремиера, беше внесено официално.

Хеликоптери ще пазят сигурността на границите ни, съобщава "Телеграф".

Вчера депутатите регламентираха с промени в Закона за МВР въздушното наблюдение на браздата. С въвеждането му се изпълнява едно от изричните условия за присъединяването ни към Шенген.

Освен това с промените се сливат пожарната и Гражданска защита, а дознателите преминават към криминалната полиция.

Натискът на депутати от ГЕРБ оказа влияние за решението само част от активите на професионалните пенсионни фондове да се прехвърлят към НОИ, информира "Пари".

Повечето икономисти от управляващата партия бяха против идеята, но се въздържаха от подробни коментари. След едноседмичини дебати около идеята за създаване на солидарен фонд към НОИ единствените привърженици на скандалната идея в парламента останаха депутатите на "Атака".

Ще преминем през няколкогодишен период на депресия, прогнозира в интервю за "Класа" финансистът Емил Хърсев. Според министъра на финансите Симеон Дянков ще я избегнем.

Това може да се случи ако вземем много гъвкави и бързи мерки за стимулиране на икономиката. "За съжаление аз съм по-голям песимист - продължава Хърсев. - Засега не виждам държавата да взима някакви сериозни мерки за икономическо стимулиране - най-вече нормализиране на разплащанията, запазване на благоприятната данъчна система, намаляване на бюрократичните и административните тежести върху бизнеса".

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 минута

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 минути

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 58 минути

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 2 часа

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа