"Труд": Разпродават влаковете
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
14

"Труд" отбелязва на челна страница, че БДЖ ще продаде или ще бракува повече от половината товарни вагони, с които разполага.

Ще бъдат продадени и излишните локомотиви.

Излишните активи ще бъдат прегледани и техниката, която е морално и физически остаряла, ще бъде бракувана. Вагоните, които могат да бъдат ремонтирани, ще бъдат разпродадени.

Освобождаването от излишни активи трябвало да започне догодина.

По 600 м трикольорна лента годишно реже премиерът Бойко Борисов, казва пред "Труд" Любомир Божинов, чиято фирма снабдява всички държавни институции с ценните ивици плат.

"Страшно много се увеличиха поръчките ни, откак на власт е ГЕРБ", са думите на Божинов, цитирани от изданието. Ако средната дължина на лентата за всяко събитие е 3 м, излиза, че Борисов открива годишно по 200 обекта или по един за всеки ден, уточнява изданието.

По думите на Божинов трябва да се обърне внимание и на факта, че никъде в страната не се веят в редица всички знамена на страните от ЕС. На три пъти се опитвам да повдигна въпроса; предложих 10 терена; никой не обръща внимание, подчертава производителят на знамена.

Третия протестен митинг на полицаите е отразен от всички ежедневници.

В МВР царят тоталитарни методи, натиск и некомпетентност, валят анонимни доноси, пише "24 часа". Така зам.-шефът на синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Грозев определи ситуацията в полицията. Над 1000 негови колеги от цялата страна протестираха в София. Те поискаха за пореден път по-добри условия на труд.

Темида ражда политици, е заглавието над коментара в "24 часа", който обобщава политическата обстановка в страната през изминалите месеци.

Авторът Невелин Ганчев прави прогнози за есента на 2011 г., според които сценарият изглежда така: "Бойко Борисов и Алексей Петров един срещу друг на президентските избори, около тях играят Волен Сидеров, Миглена Кунева и за разкош Жорж Ганчев".

Няма да има данък лукс за софиянци, казва в интервю за "24 часа" Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Данъчната основа трябва да се доближава до пазарните оценки и върху нея да се плащат данъците. Освен зоната ще се взема предвид и големината на имота, както е и сега, обяснява кметът.

По думите на Фандъкова скоро ще се реши и проблемът с боклука. "Усилията ни се оценяват и страната ни може да избегне тежките санкции. Слава богу, сега работим в пълен синхрон с правителството и това очевидно дава резултат", отбелязва в заключение Фандъкова.

"Дневник" отбелязва, че Европейската комисия е одобрила два от компонентите на системата за третиране на сметта на София - депото за боклук и инсталациите за компостиране на зелени и хранителни отпадъци, и те ще получат европейско съфинансиране. За самия завод за отпадъци обаче още няма положително становище, уточнява изданието.

ГЕРБ води политика на всеобщ страх, категоричен е депутатът от БСП Михаил Миков в интервю за "Сега".

По думите на Миков вътрешният министър Цветан Цветанов "създаде призрака на Октопода, който упорито размахва, за да оправдае всякакви действия, включително превишаване на права, използване на информация, събирана от службите, за политически цели. И най-вече да се обосноват всички действия, които водят България в една ситуация на извънредност. Така се обосновава обществената търпимост към всички действия на едноличната власт, която трябва да подчини всичко - медиите, бизнеса, включително и да бъдат притискани политическите партии".

"Сега" цитира статистика на социалното министерство, според която бедните догодина ще са с над 12 000 повече.

Гражданите и семействата, които имат право на социално подпомагане, ще се увеличат от 45 000 през 2010 г. на 57 400 през 2011 г., сочи прогнозата на министерството.

През 2009 г. те са били 36 000. Ръстът е очакван, защото от 1 януари отпада условието социалното подпомагане да се спира при една година постоянно получаване.

Според ЕС това ограничава правата на човека, допълва "Сега".

След като преди години Гърция отказа да признава автоматично дипломите на български университети и въведе приравнителни изпити, към драстичната мярка прибягна и Турция, информира на челна страница "Сега".

Българските дипломи вече не се признават в Турция и за студентите е въведен много тежък приравнителен изпит, съобщи председателят на Дружеството на турските студенти в България Сердар Къзълдаг, цитиран от изданието.

Според него крайното решение е взето заради случаи на фалшиви дипломи и ниско качество. "Турция прилага подобни ограничения и към други държави, но те не са от Европейския съюз. Приравнителни изпити има за студенти, завършили в страни като Иран и Азербайджан", обясни Къзълдаг.

В интервю за "Пари" Стефан Константинов, министър на здравеопазването, коментира идеите си за доплащане на здравните осигуровки. По думите му не се води успешна политика в областта на здравеопазването, защото държавните болници са търговски дружества. "Моята политика ще бъде връщането на ролята на държавата в регулирането и управлението на здравеопазването", подчертава Стефанов.

Размерът на пенсиите ще бъде повишен едва през 2013 г., пише "Дума" под глава, като се позовава на управителката на Националния осигурителен институт Христина Митрева.

По думите й плановете предвиждат растежът на пенсиите да следва растежа на доходите и да няма дисбаланс, както през 2009 г. Тогава пенсиите бяха увеличени с около 20%, но доходите останаха същите.

Митрева каза също, че т.нар. Сребърен фонд няма да реши проблема с недостига на пари в пенсионната система.

"Сребърният фонд е 1,6 млрд. лева. Разходите за пенсии месечно са 600 млн. лева. Ако решим да ползваме Сребърния фонд, то за три месеца ще го изразходваме. И какво правим 2011-а, 2012-а, 2013-а?", са думите на Митрева, цитирани от изданието.

"Монитор" допълва, че средно по 5,28 лв. е доходът, който пенсионните компании са постигнали за една година от инвестирането на парите на своите клиенти.

Това показват изчисленията на изданието на база данните на Комисията за финансов надзор. Според тях индексът, който измерва средната доходност на универсалните пенсионни фондове, се е повишил с 5,28% в началото на ноември спрямо година по-рано.

В тях по последните данни на финансовия надзор се осигуряват малко над 3 млн. души.

Близо 85% от абсолвентите на Медицинския университет в София стягат куфарите за гурбет зад граница, пише "Монитор". Това показва анкета, проведена от ръководството на висшето училище.

Според ректора  проф. Ваньо Митев за обучението на всеки бъдещ доктор държавата брои близо 60 000 лв., но в края на обучението му не може да разчита на неговите знания и умения.

Привлечени от по-високите заплати и възможността за специализации, една четвърт от младежите ни са готови да емигрират, се казва и в проекта за Национална стратегия за младежта, изготвен от Министерството на образованието, младежта и науката, допълва вестникът.

Поне 50 000 са българите, които следват в чужбина, пресметнаха от Българската стопанска камара, подчертава "Монитор".

Най-много са избралите германски или английски вузове въпреки високите такси в кралството. 

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 6 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 36 минути

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 2 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 2 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 3 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 10 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда