"Труд": Отнемат залежалите отпуски
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
10

Отнемат залежалите отпуски, извежда на първа страница "Труд". Залежалите от години стари отпуски трябва да се изчистят до края на 2010 г. Ако това не стане, те ще бъдат загубени, т.е. погасени по давност, предвиждал проект на властта.

Според него от януари 2011 г. правото на платен годишен отпуск ще се ползва само в рамките на календарната година, за която се отнася. След това отпускът ще се отменя, освен ако не е до 10 работни дни.

За този план алармираха вчера от КНСБ и заявиха, че не приемат предложението за промяна на реда за ползване на платения отпуск. По-късно министър Тотю Младенов заяви, че такова предложение не е обсъждано.

Синдикатите скочиха за болничните, акцентира "Дума".

КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха категорично против новите идеи на НОИ работниците да не получават пари за първия ден от болничните. Те предупреждават, че са възможни протести, ако мярката бъде наложена без повторно съгласуване в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От двата синдиката заявиха, че не приемат никакви варианти, при които работниците да плащат за нещо, за което вече са платили, като са се осигурявали за временна нетрудоспособност.

Хем си кашляш, хем си плащаш, коментира "Стандарт" идеята за начина на промяна в схемата за изплащане на болничните. Според автора в нея има нещо обидно.

Това е презумцията за виновност, с която се подхожда към болния, който още от първия ден се превръща в заподозрян като симулант. И за да проверим дали наистина е болен, работодателят ще му плати чак от втория ден, а НОИ от четвъртия, ако болният доживее да си вземе парите.

Вярно е, че има фалшиви болнични. Но не можеш да градиш цяла система върху подозрението, че така и така те лъжат, поне да бъдат наказани.

Сини и червени нападнаха ГЕРБ за отказа от реформи, съобщава "Сега".

"Гореща" пролетна сесия се очертава пред управляващите. В първия си работен ден след ваканцията и сини, и червени разкритикуваха ГЕРБ за липсата на реформи и реални антикризисни мерки. Депутатите на Бойко Борисов изобщо не взеха думата.

Единствено финансовият министър Симеон Дянков се оправда, че още чисти "тинята" от последните 20 г.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пръв порица ГЕРБ, че в предложените от тях 60 антикризисни мерки няма стратегически цели, каквито е имало в първата им антикризисна програма от октомври м.г.

ДПС и БСП също обвиниха мнозинството, че с действията си създава рискове пред страната. Единственият депутат, който защити управляващите, бе лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

ГЕРБ отхвърля ветото на президента за НПК, пише "Класа". Ветото на президента Георги Първанов се отнася за два текста в НПК - за ползването на анонимен свидетел като доказателство в съда и викането на служебен защитник при отсъствие на адвоката на подсъдимия. Това обяви преди заседанието на Министерския съвет вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ начело с нейния председател - Бойко Борисов, реши, че не трябва да се правят отстъпки, каза вицепремиерът.

Обществото и държавата се нуждаят от справедливост, както и от бързо законодателство и приключване на съдебните процесиаргументира позицията на управляващата партия Цветанов.

Прокуратурата разследва рекордния хонорар на Доган, информира "Сега".

Прокуратурата е образувала дело за пране на пари заради хонорара от 1,5 млн. лева, получен от лидера на ДПС Ахмед Доган за енергийния проект "Цанков камък". Засега делото е срещу неизвестен извършител, тъй като Доган има имунитет на народен представител.

Практиката на прокуратурата вече е да образува дела и едва когато събере доказателства за повдигане на обвинение, главният прокурор да иска от парламента сваляне на имунитета.

Не от всички антикризисни мерки се очаква бърз ефект върху бюджета, обяснява в интервю за "Сега" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента.

Тя заявява, че мерките на правителството са в подкрепа на бизнеса, домакинствата, заетостта и фискалната позиция. Те са много по-широки от решаването на проблема с "дупката" в бюджета. Някои от тях ще се реализират много бързо и ще имат пряк ефект върху бюджета в плюс или в минус.

"Не от всички мерки очакваме бърз ефект за запълване на хазната. Това не е необходимо и това не е било целта", допълва Стоянова.

Защо на финансовия министър сметките все са му криви, коментира за "Сега" Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, в момента общински съветник от БСП в София.

Той посочва, че вече има предварителни данни за касовите приходи за първото тримесечие, които показват провал на приходната част. Окончателните данни ще се различават с няколко милиона лева, но касовото изпълнение дава една достатъчно ясна картина.

За първите три месеца несъбраните приходи са 1,176 млрд. лева.

Време е да минем към антикризисен план Б, смята Кадиев. Време е управляващите да започнат със смяна на министъра на финансите. Да продължат с кадрови промени в министерството и по агенции. Да мотивират хората и да си съберат приходите. Да работят с МВР и прокуратурата не с показни акции, а да ликвидират каналите за контрабанда и ДДС измами.

В противен случай ще стигнем до провал в бюджета, предупреждава Кадиев.

Имаме най-голям интерес за включване в ракетния щит, е озаглавено интервюто в "Дневник" с външния министър Николай Младенов. Той посочва, че нашата страна заедно с Турция, Гърция и Румъния е вече в обхвата на иранските ракети, а проблемът с разпространението на тези технологии ще става все по-сериозен през годините.

Трябва да участваме активно в дискусията, която ще тече в НАТО по време на предстоящата среща на министрите на външните работи в Талин, както и в подготовката на срещата на върха в Лисабон в края на годината.

В заключенията на последната се надяваме да влезе изграждането на противоракетната отбрана на Европа като един от елементите на новата стратегия на съюза, отбелязва Младенов.

Погват сделката с дълга при Сакскобургготски, отбелязва "Труд". Осем години след сделката с външния дълг от правителството на Симеон Сакскобургготски парламентът събра смелост и мнозинство да разрови една от най-големите мистерии от близкото минало.

Без нито един глас "против" ГЕРБ, сини, червени, ДПС и "Атака" препоръчаха на Министерството на финансите да възложи на Агенцията за икономически анализи и прогнози пълна проверка на операцията.

През 2002 г. под ръководството на тогавашния финансов министър Милен Велчев и заместника му Красимир Катев старите брейди облигации в долари бяха заменени с нови в евро, с цел да се намали външният дълг.

Година по-късно Пламен Орешарски, в качеството си на икономист, писа, че сме изгубили 500 млн. долара от сделката с дълга. Вчера Иван Костов обяви, че загубите за страната досега стигат 1,6 млрд. евро.

Какво да отрежем, за да оцелеем, коментира "Труд". Правителството вече обяви, че бюджетният дефицит за миналата година е 3,7% от БВП, при максимално ограничение в ЕС - 3%.

България е изправена пред опасността от бюджетен свръхдефицит и през тази година. Всичко това означава, че съвсем скоро ЕС може да открие процедура за свръхдефицит срещу България.

Има само един начин да не се случи това - веднага трябва да съкратим драстично държавните и общинските разходи. Вместо 18 министерства държавата спокойно може да работи с десетина министерства, с администрация до 70 000 души, вместо със 150 000.

По отношение на местната власт на България не й трябват повече от 6 области, вместо сегашните 28. Интересите на българските граждани няма да пострадат, ако броят на народните представители бъде намален от 240 на 120.

За държава като нашата служителите на МВР могат да бъдат съкратени до 35-40 000, но за сметка на това да бъдат по-добре обучени, екипирани и мотивирани, е позицията на автора.

Борисов, усили финансовия си екип, призовава в интервю за "Труд" икономистът Венцеслав Димитров, съветник на президента Георги Първанов.

Според него ситуацията може да се влоши значително, само ако правителството не съумее да овладее бюджета и ако не може да си събере приходите.

Безспорно е, че с действията си досега кабинетът задълбочи кризата, сви потреблението и подкопа приходната част на бюджета. Сега се опитва да съкращава разходи, което пак е действие в същата посока. Вместо да се мъчи да събира нови приходи чрез увеличаване на данъците, по-добре е да изпълни обещанието си да спре корупцията и да повиши събираемостта на действащите данъци, пише Димитров.

Той смята, че цел №1 на управлението следва да е спиране на рецесията, т.е. спиране на съкращаването на брутния продукт, а не покана за еврозоната.

Държавата ще харчи само колкото изкара, пише "Труд". Правителството одобри част от антикризисните мерки, които се обсъждат повече от месец с участието на синдикати и работодатели. Вчера министрите гласуваха бюджетни разходи да се правят само до размера на получените приходи.

С 15% се орязват субсидиите за политическите партии. Удържат по 10% от хазартните печалби. Удвоява се данъкът за собственици на имоти над 300 000 лева и коли над 70 000 лева. Предвижда се троен налог за притежатели на яхти, самолети и вертолети.

Застрахователите няма да плащат 10% корпоративен данък. Предложението е да се облагат премийните приходи на дружествата, като ставката за общото застраховане ще бъде 3,5 на сто, а в животозастраховането - 1%.

Сините още умуват за д-р Борисова, съобщава "Труд". Лек разнобой в "Синята коалиция" се появи заради номинираната от премиера Бойко Борисов за министър на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова.

Вчера тя бе изслушана от сините депутати. Ден по-рано те настояха за среща, преди да решат биха ли подкрепили рокадата в кабинета.

Официалната реакция на сините вчера бе, че представянето на Борисова било "по-добро от медийните й изяви". Имаше обаче и недоволни, според които Борисова не може да печели доверие и не знае какво да прави в сферата.

До два месеца МВР си казва забележките за паспортите, отбелязва "24 часа". Най-рано след два месеца ще е ясно какви компенсации ще получи страната ни заради проблемите с новите документи за самоличност, които предизвикаха денонощни опашки от граждани пред паспортните служби.

Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи вчера, че предстои фирмата изпълнител "Сименс" да предаде протокол за приемане на системата.

Министърът изнесе данни, че в момента се произвеждат 3000 документа на ден, а трябва да станат 12 000, за да се подменят всички паспорти и лични карти, които изтичат до края на годината. По договор фирмата трябвало да произвежда поне 7000 дневно.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 29 минути

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 30 минути

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 1 час

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 1 час

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 1 час

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 1 час

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 1 час

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 2 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 2 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 2 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 2 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 3 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат