"Труд": Опасната нищета на БСП лидерите
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Опасната нищета на БСП лидерите, коментира "Труд". БСП само номинално е опозиционна парламентарна партия, но реално не е способна да проведе и елементарна акция.

Нищетата й блесна с пълна сила тази седмица в парламента около обсъждането на бюджета за 2010 г. Депутатите социалисти направо проспаха заседанието.

Така е от юли насам. За 4 месеца шефовете на БСП и соцдепутатите не успяха да произведат нито една обоснована и смислена критика срещу политиката на Бойко Борисов, правителството и ГЕРБ.

Червените не съумяха да отговорят достойно, убедително и запомнящо се на нито една от нападките за злоупотреби и безсмислени харчове на предишното правителство и оставиха усещането, че Бойко Борисов е прав да ги нарича престъпници.

Ако Станишев не каже нещо по същество за "реалния продукт на управлението", може би наистина ще се създаде онази партия "ляв ГЕРБ", за която лидерът на БСП говори като за конспирация на някакви враждебни сили.

Забранете на министрите да сключват сделки, апелира от страниците на "Труд" главният прокурор Борис Велчев. Публикацията е продължение на анализа на слабата битка срещу корупцията във властта и съдържа предложения за изход от организирания хаос.

Велчев смята, че е най-добре да се забрани на политическите лица да сключват договори за обществени поръчки. Главният прокурор лансира идеята да бъде опростено законодателството и да се търси отговорност за нарушения на Закона за обществени поръчки, когато от това са настъпили значителни вреди, без да се налага да бъде доказвана специалната цел.

Велчев прави радикално предложение: "Контролната ни система никога няма да бъде ефективна, докато й е позволено да размива отговорностите си със съдебната власт и преди всичко с прокуратурата.

Много е удобно сигналите да се изпращат в прокуратурата и ако може - лично до главния прокурор. Аз предлагам да се изгради ясна стена между правомощията на прокуратурата и на контролните органи и тя да е не на количествени, а на качествени критерии", призовава Борис Велчев.

Велчев отрича самоцелно преследване на ексминистри, пише "Сега".

Няма самоцелно преследване на бивши управляващи. Така главният прокурор Борис Велчев отговори вчера на критиките на президента Георги Първанов по повод поисканите имунитети на експремиера Сергей Станишев и бившия социален министър Емилия Масларова.

Велчев заяви, че разкриването на престъпления само по изключение е работа на прокуратурата, а за това си има МВР, ДАНС и други институции.

ЕС намери 75 млн. евро за "Козлодуй", съобщава "24 часа".

Европейският съюз намери пари за първия транш от допълнителните компенсации за затваряне на четири блока на АЕЦ "Козлодуй". 75 млн. евро ще бъдат предвидени за 2010 г. от резервния фонд за спешни проекти.

За това се съгласиха Европейският съвет и парламентът по време на помирителна процедура по намирането на 767 млн. евро за различни европроекти.

23-ма починаха от грип досега, болните намаляват, отчита пред "24 часа" д-р Божидар Нанев, министър на здравеопазването. Той посочва, че при първата вълна на грипа се е действало много адекватно, успешно и експертно.

Към момента в болниците на страната се лекуват 177 души с грип, 511 с пневмония и 51 с други усложнения от грип. Като цяло от една епидемична вълна броят на починалите в България - 23-ма, сравнен с други такива епидемични вълни за други периоди, е доста по-нисък.

Министър Нанев посочва, че парите, които влизат в здравната система, ще бъдат оползотворяване по най-добрия начин и няма да бъдат разпилявани.

Ще има финансово дисциплиниране на системата. Стремежът е да се вкарат пари допълнително, но не да бъдат пуснати в досегашната, а в реформираната система.

Здравната каса се одържавява. За добро или зло, коментира "Сега". Посочва се, че в желанието си да овладее максимално парите от здравните вноски, всяка нова власт прави "реформа" в здравеопазването.

С други думи - вместо да опита да осигури по-качествено лечение, държавата обикновено се чуди как да употреби парите на НЗОК за партиен, корпоративен или просто популистки интерес.

Сега започва реформата на ГЕРБ. Тя спокойно може да се нарече национализация, тъй като ГЕРБ иска да върне държавата в прякото управление на здравната система.

Управляващите одържавяват касата, но оставят здравното осигуряване. Нещо повече - канят се да въведат допълнителна задължителна вноска към частните фондове от 2011 г.

Хем национализира част от системата, хем отваря пазара за частни осигурители, ползата от които на този етап е силно съмнителна.

Борисов пропусна министерска клетва, съобщава "Труд". Първата кадрова промяна в правителството на ГЕРБ вчера се превърна в прецедент.

Депутатите от мнозинството и партньорите им вчера одобриха избора на премиера Бойко Борисов за нов образователен министър - досегашния заместник-министър доц. Сергей Игнатов. Той сяда в стола на Йорданка Фандъкова, която пък стана кмет на София.

За първи път в най-новата ни история обаче премиерът не дойде лично да представи и да защити промените в правителството. По конституция предложенията за персоналния състав на Министерския съвет е правомощие на министър-председателя.

Вместо да дойде при депутатите, Борисов прати писмо. А Игнатов бе представен от вицепремиера Симеон Дянков.

Юристите на ГЕРБ са слаби и самонадеяни, казва в интервю за "Труд" проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание.

Според него трябва да минат още два пъти по сто дни, за да се очертае физиономията на сегашното управление. Но не му харесва махленското равнище, което показват депутатите.

Прави му впечатление липсата на професионализъм, когато се подготвят нормативни актове. Приемат се неща, които са недопустими от професионална гледна точка.

По думите му сегашният парламент няма достатъчен юридически капацитет.

С различен аршин съдят магистрати около Красьо, пише "Труд". След седмица на анонимност имената на последните 13 магистрати, изскочили покрай Черничкия, бяха обявени официално.

За разлика от предните 18 от "списъка" само срещу един от новите ще има дисциплинарно дело за уронената правосъдна чест. За останалите - предупреждение да бдят за "хигиената" на контактите си.

Това не е двоен стандарт, твърди шефът на етичната комисия на ВСС Цони Цонев.

Черничкия "говорил" с Местан 0 и 3 секунди, отбелязва "Труд".

Соченият за кадровик на съдебната власт Красьо Георгиев- Черничкия "говорил" със заместник-председателя на ДПС Лютви Местан 2 пъти.

Единият разговор "продължил" 0 сек, а вторият - 3 сек. Това съобщил на Местан главният прокурор Борис Велчев.

Костов пак иска проверка на Доган, акцентира "Труд". И новата власт ще подхване лидера на ДПС Ахмед Доган за имотите, за които има сигнали, че се управляват и ползват от ДПС.

Това ще стане, ако премиерът Бойко Борисов приеме исканията на лидера на ДСБ Иван Костов да се довърши започнатото от предишния парламент разследване.

Знайно е, че Костов питае най-нежните чувства към Ахмед Доган, отвъртаха от ДПС.

Костов каза, че е разговарял с Борисов и той е приел аргументите по сигнала.

Депутатите все пак вдигат акциза върху алкохола, отбелязва "Сега".

Твърдият алкохол догодина все пак ще поскъпне. Депутатите от бюджетната комисия в парламента решиха да увеличат акциза от 4,40 на 5 лева за литър, което означава, че заедно с ДДС цената ще се вдигне със 72 ст.

Предложението дойде от синия депутат Кирчо Димитров. Преди около месец финансовият министър искаше да вдигне налога, но това отпадна, "за да не се наруши битието на хората", по думите на премиера Бойко Борисов.

Акцизът върху цигарите също претърпя промяна. Евтините ще поскъпнат 3 пъти повече, отколкото скъпите и цените им почти се изравняват.

Кабинетът с високо одобрение, Борисов харесван и за президент, е анализът в "Монитор". Това сочат данните от последното национално представително изследване на социологическа агенция СКАН.

Над половината от интервюираните са ориентирани в скалата "дясно-център дясно", докато делът на хората с леви убеждения е едва 17%, а на тези с левоцентристки - 5,5%.

Това преструктуриране на ценностите и ориентацията в политическото пространство е косвен индикатор и за високото ниво на доверие към новата управляваща партия. 49,3 на сто от запитаните дават положителна оценка за работата на правителството, а 19,9 % - по-скоро отрицателна.

Живне ли пазарът, лихвите ще падат, прогнозира главният изпълнителен директор на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян.

В интервю за "Стандарт" той отбелязва, че това, което със сигурност може да се каже, е, че колкото по-устойчиво изглежда българската икономика и колкото по-устойчиви са признаците на растеж в тази икономика на изхода от кризата, толкова повече има шанс лихвите по различните групи кредити да вървят надолу.

Това, разбира се, се отнася и да депозитите. Когато се рекламират депозити с 10-12% доходност, не бива да се очаква рязко снижаване на лихвите по заемите.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Авария спря водоподоването в два столични квартала

Авария спря водоподоването в два столични квартала

България Преди 20 минути

Екипите на "Софийска вода" работят по отстраняване на проблема

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Технологии Преди 22 минути

ИТ гигантът се притеснил, че изостава от конкуренцията

<p>&bdquo;Клиенти всякакви!&ldquo;: Акула се появи на плажа в Бургас</p>

Акула се появи на плажа в Бургас

Любопитно Преди 1 час

Акулата първо се е въртяла в кръг и след това е отплувала, разказват очевидци

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 1 час

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 1 час

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 1 час

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 1 час

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 1 час

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 1 час

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 2 часа

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 2 часа

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 2 часа

Трусът е на дълбочина 10 км

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 2 часа

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица