"Труд": Отечествен фронт срещу национализацията
"Труд": Отечествен фронт срещу национализацията   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12

Неофициален отечествен фронт се надигна срещу идеята на правителството за национализация на частните професионални пенсионни фондове, пише на челна страница "Труд".

Одържавяването на парите се атакува и от политици, и от експерти.

Българският евродепутат Ивайло Калфин дори сезира Еврокомисията по въпроса. Калфин иска Брюксел да прецени дали тази идея не противоречи на принципа на свободната конкуренция.

Президентът Георги Първанов и лидерът на СДС Мартин Димитров заявиха, че национализацията на фондовете противоречи на конституцията.

Според Международния валутен фонд трябват смели мерки в пенсионната система, за да има стабилност на държавните финанси. Идеята за национализация обаче няма да реши проблемите и всъщност е връщане назад, смятат експертите от МВФ, уточнява изданието.

В своя анализ за "24 часа" авторът Димитрина Александрова отбелязва: Дългият и многословен дебат за пенсионната реформа завършва по най-лошия начин - вдигат се вноските, и стажът. А промяна на системата няма.

Темата за пенсионната реформа присъства и на страниците на "Монитор". Изданието прави паралел между реформата у нас и тази в Европа.

Европейската комисия ще настоява за увеличаване на пенсионната възраст за членките на Европейския съюз. Брюксел предприема тази стъпка в отговор на проблемите с публичните финанси в общността, уточнява вестникът.

Нуждата от реформа се появява поради няколко фактора - увеличаване на продължителността на живота на жителите на Стария континент, както и демографската криза, породена от ниската раждаемост. Освен това не трябва да се забравя влошаващото се съотношение между пенсионерите и хората на работа.

Отлагаме ли вдигането на възрастта за пенсиониране, ще стане по-зле, твърди в интервю за "Телеграф" Иван Нейков, бивш социален министър.

По думите му причината е, че средната възраст на нацията и броят на пенсионерите ще се увеличат. Отдалечаването във времето означава подценяване на демографския фактор, категоричен е Нейков.

Хаосът срива доверието в ГЕРБ, твърди в интервю за "Труд" Екатерина Михайлова, зам.-председател на 41-вото НС от "Синята коалиция".

Михайлова подчертава, че натрупването на противоречащи си сигнали създава усещането, за липсата на екипност вътре в самото управление. Прозира липсата на яснота за политиките. А национализацията на личните пенсионни вноски е пълно и тотално неуважение към частната собственост.

Европа готви глоби, ако бавим реформите, казва в интервю за "Стандарт" Боряна Пенчева, зам.-министър на финансите.

България е една от най-застрашените страни в ЕС от демографските проблеми. Реформите трябва да се предприемат сега, защото в средносрочна и дългосрочна перспектива тези сектори ще се превърнат в тежест за цялата система и за всеки български гражданин, пояснява Пенчева.

Санкциите за страните членки на ЕС, които бавят реформите, са от спиране на еврофондове до преки глоби в размер на процент от БВП.

Пенчева допълва, че приоритет на правителството за догодина е да се гарантира стабилност и растеж в европейски контекст.

И смятам, че ще го усетят и обикновените граждани, защото когато има растяща икономика, макар и с малки темпове, има стабилност и може да се правят както лични, така и бизнес планове", обобщава Пенчева.

И коментарът в "Труд" е с тематика реформи. Авторът Васил Гаризанов обобщава под заглавие: "Реформатори в криза и криза на реформите".

"24 часа" алармира на първа страница, че ще ни мъчи яка зима - или със сух студ, или с дебели преспи. Топлото атлантическо течение Гълфстрийм, благодарение на което някои северноевропейски страни имат много по-мек климат, отколкото други държави на Стария континент, сериозно отслабвало и никак не било изключено напълно да спре.

"Ако "морските" ледници се стопят в кратки срокове , това неминуемо ще се отрази върху солеността на горния океански слой, температурата му и съответно на структурата на морските течение

Отслабването на Гълфстрийм може да доведе до много по-сериозни последствия - според някои изследователи до ледников период в Западна Европа", твърди Валери Спиридонов, зам.-директор на института по метеорология и хидрология към БАН.

Темата на "24 часа" констатира, че спешните отделения са мястото, където неосигурените със скромни финансови възможности търсят лекарска помощ.

Около 1,7 млн. българи не плащат за здраве в момента. Част от тях са в чужбина, други са богати и си плащат на частно, но повечето разчитат на безплатната "Спешна помощ".

При проверката обаче често се оказва, че пациентът, обявил се за беден, има голямо жилище, кола или фирма.

"Необходими са законодателни промени, за да се реши проблемът. Не е работа на лекарите да преследват пациентите с адвокати и съдия-изпълнител, за да си вземат парите", смята доц. Бойко Коруков, директор на ИСУЛ.

"Пари" посочва, че частните болници, които предстои да бъдат закрити, заведоха дело срещу здравния министър Стефан Константинов. Директори на над 20 от засегнатите лечебни заведения подадоха иск в прокуратурата.

"Монитор" алармира, че започва акция "Стърчащи жици". Всички собственици на кабелни телевизии и интернет доставчици до месец трябва да премахнат  жиците, които  висят във въздуха, тъй като съгласно Закона за устройство на територията те са незаконни.

В интервю за "Сега" Константин Пенчев, омбудсман, отбелязва, че за догодина бюджетът на омбудсмана ще бъде 2,27 млн., което е с повече от 1 млн. по-малко от предишни години.

"Но аз няма да почвам с парите. Първо ще направя това, което е по силите на мен и моя екип. Те са 30 души при щат 60. Смятам до Нова година да направя организация, ще проверя дали сегашната структура на институцията е най-оптималната.

Моята работа е да отида при слабите и да доведа техните искания до знанието на силните, на администрацията. Но защитавам само законните права.

Когато има масови безредици, аз ще отида там, за да видя дали има масово нарушаване на човешките права или масово нарушаване на закона", подчертава Пенчев.

Според челото на "Класа" руската компания "Газпром" не предвижда ново намаление на цената на природния газ за България. По думите на Станислав Циганков, ръководител на отдела за външноикономическа дейност на дружеството, цената на руския газ за България е най-ниската в Европа.

На практика "Газпром" доставя горивото по специални цени и в настоящия момент няма някакви предпоставки отново да разглеждаме този въпрос, уточни Циганков.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 1 час

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 4 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 5 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 6 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 6 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 7 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 7 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 7 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 7 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 7 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 8 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 8 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове