"Труд": НЗОК бойкотира министъра
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Според челото на "Труд" здравната каса бойкотира здравния министър Стефан Константинов. Тя отказва да се захване с въвеждането на диагностично-свързаните групи, които от догодина трябва да заменят клиничните пътеки.

Според новата методика пациентът ще се лекува в болница не само за основното заболяване, но и за придружаващите. "Касата не се включва в този процес, не иска да го подпомага и нещата не се случват", заявява в интервю за изданието на по-задна страница министърът и продължава:

"Тогава аз не знам кой всъщност управлява в здравеопазването." По думите му реформата в системата не може да си извърши, защото има хора, оказващи съпротива във всичко. "Сигурен съм, че на всички министри досега им е оказвана същата съпротива", коментира Константинов.

За 69 от лекарствата за рак, редки болести и трансплантирани пациенти, които от 1 март вече се поемат от здравната каса, ще се доплаща, известява "Сега".

Напълно безплатни обаче остават 47 препарата. По закон здравната каса плаща изцяло само за най-евтините препарати от даден вид лекарство.

Ако обаче то се произвежда от повече фирми и в позитивния списък е включена повече от една търговска марка, касата не може да плаща за всички тях, освен ако цените им не са еднакви. Така от новите препарати 69 са оказват с доплащане.

Всевъзможни кабинети у нас правят некачествени лабораторни анализи на бездетни двойки, алармира под глава "Монитор". Медици дори си позволяват да прилагат и методи на асистираната репродукция, без да имат условия за това.

Никой не контролира как и къде се извършват тези процедури, което носи огромен риск за семействата без деца. Заради зле направени анализи техните здравословни проблеми могат да се задълбочат сериозно.

Това съобщи д-р Мариела Даскалова от Медицински център "Надежда за репродуктив", уточнява изданието.

Само държавата може да свали цените на горивата у нас, казва в интервю за "24 часа" Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл България".

По думите му правителството трябва да реагира на ситуацията и да предложи нови мерки за намаляване цената на горивата.

Нефтените компании са най-заинтересовани да свалят цените, за да продават повече и да постигнат максимална ефективност, категоричен е Златев.

Цялата страна бе залята от протестни шествия, обобщава на първа страница "Дума". Възгласи "Оставка!" и "Мафия!" огласиха пространството пред Министерски съвет вчера. Столичани скочиха срещу високите цени на храни, горива, ток и вода в България. Гневните граждани призоваха управляващите да се вземат в ръце.

"Сега" подчертава по темата, че цените на храните по борсите продължават да се покачват. Изданието се позовава на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Успокоителното е, че ръстът е с по-слаби темпове от февруари.

Пред "24 часа" Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, уверява, че скокът на цените ще е за кратко.

В интервю за "Дневник" икономистът Кристофор Павлов казва: "По-високите цени на основните стоки са опасни за световната икономика, тъй като водят до преразпределение на доходи от страните вносителки към тези, които ги произвеждат и изнасят.

Възстановяването на световната икономика се нуждае от по-ниски цени на основните стоки, включително и на горивата... В момента, основният проблем на българската икономика е бавният темп на възстановяване и спадът в заетостта.

В този контекст по-високите цени на горивата и храните са лоша новина, тъй като ще подкопаят допълнително покупателната способност на доходите на домакинствата".

Европейският съюз за четвърти пореден път ще раздаде храни на бедните българи, съобщава "Сега". Лозови сарми, спагети, обикновени вафли, гриз, ориз, брашно и царевично нишесте ще има за 205 000 социално слаби у нас.

Кампанията се провежда съвместно с Българския червен кръст. От фонд "Земеделие" уточняват, че храни ще има за хората, които през изминалата зима са получили помощ за отопление.

За първи път обаче фирмите няма да получат пари, а ще им се плати в натура. Така например доставчикът на сармите ще вземе като възнаграждение 3586 тона жито и 36 772 т ечемик, които се намират в складовете на европейската интервенционна агенция в България.

По повод споразумението, което подписаха синдикатите и ръководствата на Български държавни железници и Националната компания "Железопътна инфраструктура" министърът на транспорта Александър Цветков коментира пред "Монитор":

"Мисля, че от всичките преговори се роди споразумение, което не изключва реформата, даже я потвърждава. Но същевременно гарантира на служителите, че те ще продължават да получават заплатите си в пълния си размер и че ще получават социалните придобивки такива, каквито са заложени в колективните трудови договори.

И преди заплатите не бяха под въпрос, но за да бъде реформата успешна, едно от условията е хората да бъдат спокойни и уверени в това, което се прави.

Намерихме вярната формула и така реформата и оптимизацията ще продължават, намаляването на персонала също ще продължи. Не можем да избягаме от това и синдикатите отлично го знаят, но ние категорично гарантирахме, че ще минимизираме негативния ефект върху служителите. Както бяхме обявили и преди стачката, ние няма да прибягваме до уволнения като форма за редуциране на персонала".

Япония е в най-страшната си криза след Втората световна война, каза премиерът на страната Наото Кан, цитиран от "24 часа". Той призова народа да се обедини пред лицето на опасността.

По думите на Кан през последните дни са били спасени 12 000 души, пострадали от труса и последвалото цунами. Премиерът отправи апел към съгражданите си да ликвидират последиците от бедствието и "да създадат нова Япония".

Официалният брой на загиналите все още се движи около 1200, но началникът на полицията в префектурата Мияги вчера призна, че само там жертвите ще са над 10 000.

Според челото на "Класа" икономическите загуби за Япония от земетресението са огромни, но едва ли ще надхвърлят 100 млрд. долара.

Толкова са стрували трусовете през януари 1995 г. в района на град Кобе. Около това мнение се обединиха икономически анализатори, цитирани от световните агенции.

Бедствието в Япония отново разпали дискусиите в Европа за атомната енергия, коментира "Сега". След кризисна среща в Берлин германската канцлерка Ангела Меркел обяви всеобща проверка на системите за сигурност на германските АЕЦ, но отхвърли исканията на опозицията за отказ от удължаване на експлоатацията на централите в срок до 12 години.

В същото време екоминистърът Норберт Рьотген заяви, че е спешно необходимо да се намерят енергийни алтернативи на страната. Австрия поиска да бъдат направени тестове на всички ядрени централи в Европа.

В своя анализ за "24 часа" Капка Тодорова пита: "Ако у нас се случи земетресение като японското, дали правителството ще съумее да реагира начаса, имаме ли специалисти, които да са обучени как се борави в ядрени катастрофи, има ли техника, с която може да се "запечата" пострадал реактор? Ще намерим ли и ние поставените на всеки ъгъл изрядно сгънати одеяла, кашони с минерална вода и каски?"

АЕЦ "Козлодуй" е проектирана да издържи земетресение от 7,4-а степен по Рихтер, допълва "24 часа".

Били изградени три системи за безопасност с независимо захранване, всяка от които може да приведе реактора в безопасно "студено" състояние.

Бойко Рангелов от Геофизичния институт на БАН съобщава за "24 часа", че най-силният възможен трус у нас е 7,4 по Рихтер. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 5 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 5 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче